Ο Χριστιανός ιερέας της Υεμένης συνελήφθη, βασανίστηκε από Χούθι για τέσσερα χρόνια

Ντουμπάι: Οι χριστιανοί της Υεμένης, μαζί με τους Μπαχάι οπαδούς της χώρας και ό, τι απομένει από την εβραϊκή κοινότητά της, αντιμετωπίζουν μεγάλη καταπίεση στα χέρια της πολιτοφυλακής Χούτι, χωρίς καλύτερο παράδειγμα από τη μοίρα του Μούσιρ Χαλίντι.

Ο 50χρονος ιερέας φυλακίστηκε από τις υπηρεσίες πληροφοριών της ομάδας για τέσσερα χρόνια, ως μέρος μιας εκστρατείας συλλήψεων που ξεκίνησε η ομάδα εναντίον των περίπου 2.000 χριστιανών στην επικράτεια που ελέγχει.

Η παρουσία της αρχαίας εβραϊκής κοινότητας της Υεμένης έχει τελειώσει, με την επιμονή των Χούτι να απελάσουν τις δύο τελευταίες οικογένειες που έμειναν στη Σαναά. Η πολιτοφυλακή έχει επίσης απελάσει τους ηγέτες της αίρεσης Μπαχάι, ενώ συνεχίζει να διώκει 19 μέλη, παρά τον ισχυρισμό του πέρυσι ότι θα τους συγχωρήσει μετά από τέσσερα χρόνια κράτησης.

Πηγές στη Sana’a ανέφεραν καθημερινά στον Asharq Al-Awsat ότι η πολιτοφυλακή Houthi στόχευε συγκεκριμένα στους χριστιανούς της Υεμένης και συνέλαβε πολλούς από αυτούς, συμπεριλαμβανομένου του Khalidi, ενός μετατρέποντος, ο οποίος φέρεται να υπέστη βασανιστήρια στη φυλακή. Η νοημοσύνη Houthi συνεχίζει να ερευνά άλλους των οποίων οι θρησκευτικές πεποιθήσεις δεν έχουν ακόμη αποκαλυφθεί, ειδικά επειδή οι περισσότεροι από τους Υεμένους που έχουν μετατραπεί σε Χριστιανισμό έχουν ήδη φύγει από τη χώρα.

Η οικογένεια του Χαλίντι απέφυγε να μιλήσει για τη φυλάκισή του λόγω φόβου για συνέπειες εναντίον του, αλλά ένας πρώην κρατούμενος, ο οποίος απελευθερώθηκε πρόσφατα από φυλακή Χούτι, είπε στον Ασαρκ Αλ-Αουσάτ ότι συναντήθηκε με τον Χαλίντι και άλλους υπό κράτηση και είπε ότι ο ιερέας συνελήφθη μετά η πολιτοφυλακή ανέλαβε τον έλεγχο της Σαναά, λέγοντας ότι οι φυλακισμένοι του τον κράτησαν σε απομόνωση για εβδομάδες κάθε φορά. Πρόσθεσε ότι άλλοι χριστιανοί κρατούμενοι αναγκάστηκαν να επαναλάβουν τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις υπό βασανιστήρια.

Δύο από τους φίλους του Khalidi είπαν στον Asharq Al-Awsat, υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας του, ότι μετατράπηκε σε χριστιανισμό στα μέσα της δεκαετίας του 1990 και ότι η χριστιανική κοινότητα της Υεμένης, που είχε προηγουμένως εκτελέσει κρυφά θρησκευτικές τελετές σε διάφορες τοποθεσίες στη Σαναά, το Τάιζ και το Ibb , και κυρίως κατέφυγαν στον Λίβανο, την Κύπρο και αλλού από το ξέσπασμα του πολέμου.

Σύμφωνα με αυτές τις πηγές, η σύζυγος του Χαλίντι και τα πέντε παιδιά του ζουν σήμερα σε ένα ενοικιαζόμενο διαμέρισμα στη Σαναά, και ζουν με φόβο για τη ζωή τους λόγω της μισαλλοδοξίας των άλλων θρησκειών του Χούτι.

Οι πηγές λένε ότι ένας ηγέτης Χούτι που ονομάζεται Khaled Al-Madani χειρίζεται το αρχείο αυτού που η ομάδα περιγράφει ως «εκδηλώσεις της δυτικοποίησης» και τα καθήκοντά του περιλαμβάνουν, εκτός από τη δίωξη οπαδών άλλων θρησκειών, τον έλεγχο της φύσης της εργασίας των γυναικών επιτρέπεται να τηρούν τους κανονισμούς σχετικά με τη χρήση ρούχων και την ανάμειξη φύλου σε πανεπιστήμια και ινστιτούτα.

Η Διεθνής Κοινότητα Μπαχάι εξέδωσε δήλωση αναφέροντας ότι οι αρχές Χούτι συνεχίζουν να παρενοχλούν τη μειονότητα στην Υεμένη, να τους τρομοκρατούν, να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή τους και να καταλάβουν την περιουσία τους, επικαλούμενη την υπόθεση των 19 μελών της αίτησης που βρίσκονται σε δίκη.

«Αυτό που συμβαίνει σε αυτούς τους 19 ανθρώπους είναι εξωφρενικό, αλλά μας έχει γίνει πολύ οικείο», δήλωσε η Diane Alaei, εκπρόσωπος της Διεθνούς Κοινότητας Μπαχάι στα Ηνωμένα Έθνη στη Γενεύη, αναφερόμενη σε προηγούμενη υπόθεση έξι φυλακισμένων Μπαχάι της Υεμένης. μεταξύ του 2013 και του 2017, οι οποίοι απελευθερώθηκαν μετά από μια εκστρατεία που υποστηρίχθηκε από τον ΟΗΕ τους οδήγησαν στην απελευθέρωσή τους, αλλά στη συνέχεια απελάθηκαν και ταξινομήθηκαν ως «φυγάδες».

.Source