Ο Χριστοδουλίδης ενημέρωσε 27 υπουργούς Εξωτερικών για Εξωτερικές Υποθέσεις. “Η πρακτική συμβολή της Τουρκίας στις σχέσεις της ΕΕ αποτελεί προϋπόθεση για μια θετική ατζέντα”

Ο Χριστοδουλίδης ενημέρωσε τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ για το θέμα. “Η πρακτική συμβολή της Τουρκίας αποτελεί προϋπόθεση για μια θετική ατζέντα στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας”. Τι είπε ο Υπουργός Εξωτερικών στην ομιλία του;

Λήψη ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ ΚΥΠΡΟΥ ΕΔΩ Android Για Android և ΕΔΩ για iOS

Ο Υπουργός Εξωτερικών, κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, συμμετείχε σήμερα στις εργασίες του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης.

Μιλώντας για τις τρέχουσες εξελίξεις, ο κ. Χριστοδουλίδης ενημέρωσε τους Ευρωπαίους ομολόγους του για τη διεξαγωγή άτυπης διάσκεψης για το Κυπριακό που συγκλήθηκε από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ στις 27-29 Απριλίου. Λαμβάνοντας υπόψη το συνέδριο, κάλεσε τους συναδέλφους του να μεταδώσουν στην Άγκυρα τη σαφή ευρωπαϊκή θέση ότι η πρακτική συμβολή της Τουρκίας στην επίτευξη λύσης εντός του συμφωνημένου πλαισίου του ΔΠΔ, η οποία θα είναι πλήρως συμβατή με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, αποτελεί προϋπόθεση. να υιοθετήσει μια θετική ατζέντα στις ευρωτουρκικές σχέσεις.

Ο Υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι ο στόχος μας, καθώς και ολόκληρης της διεθνούς κοινότητας, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ, είναι να επαναλάβουμε ουσιαστικές συνομιλίες, από τις οποίες διακόπηκαν στο Crans Montana, με σκοπό την επίλυση του Κυπριακού. Με βάση το συμφωνημένο πλαίσιο. Ταυτόχρονα, τονίζοντας την ανάγκη χρήσης του δικαιώματος της νομοθεσίας της τελευταίας διαπραγματευτικής διαδικασίας. Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι ήταν παράδοξο για την Άγκυρα να ενισχύσει τις σχέσεις της με την ΕΕ, την ίδια στιγμή που συγκαταλέγεται μεταξύ εκείνων που αρνούνται τη συμμετοχή της ΕΕ στην επίλυση του Κυπριακού.

Αναφερόμενος στην επικείμενη άτυπη διάσκεψη, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας Josep Borrell ενημέρωσε τις πρόσφατες συνομιλίες με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, στις οποίες υποστήριξε πλήρως την επίλυση του Κυπριακού, εκφράζοντας τη θέση της ΕΕ ότι οποιαδήποτε προσέγγιση. υπερβαίνει τη συμφωνημένη λύση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από την ΕΕ – επιβεβαιώνει την επιθυμία της ΕΕ να συμμετάσχει σε ολόκληρη τη διαδικασία. Σημείωσε ότι το αποτέλεσμα της επικείμενης συνάντησης της Γενεύης είναι ζωτικής σημασίας για το μέλλον των ευρωτουρκικών σχέσεων, καθώς και τις αποφάσεις που θα λάβει η ΕΕ στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Ιούνιο.

Υπό τον ίδιο τίτλο, ο Υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε επίσης τα αποτελέσματα της πρώτης κοινής συνάντησης των Υπουργών Εξωτερικών Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στην Πάφο στις 16-17 Απριλίου. Σημείωσε ότι ως αποτέλεσμα της συζήτησης, η ετοιμότητα των χωρών της περιοχής να συνεργαστούν για την επίλυση κοινών προκλήσεων, να χρησιμοποιήσουν τις ευκαιρίες που μπορούν να υπάρξουν μέσω της ενίσχυσης του διαλόγου, με βάση μια θετική προσέγγιση. Εξέφρασε επίσης την επιθυμία των γειτονικών χωρών να ενισχύσουν τις σχέσεις τους με την ΕΕ, σημειώνοντας τον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν η Λευκωσία και η Αθήνα προς αυτή την κατεύθυνση.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Ο Χριστοδουλίδης κάλεσε τον Ύπατο Εκπρόσωπο να παρευρεθεί στην επόμενη συνεδρίαση της ομάδας, την οποία αναγνώρισε ως αναγνωρίζοντας τη στρατηγική σημασία της ΕΕ για τις προσπάθειες προώθησης της συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο, την ευρύτερη Μέση Ανατολή, τον Περσικό Κόλπο και, κατά συνέπεια, την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια.

Στη σημερινή σύνοδο του Συμβουλίου, συζητήθηκαν θέματα που σχετίζονται με τις τελευταίες εξελίξεις στο Λίβανο, τη Γεωργία, τη Μοζαμβίκη και τη Μιανμάρ, καθώς και την κατάσταση στην Αιθιοπία και την Ουκρανία.

Source