“Ο 13ος μισθός του ιδιωτικού τομέα σφετερίζεται”

Σε γραπτή δήλωση της Κυπριακής Ένωσης Δασκάλων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (KTOEÖS), Οικονομικού Γραμματέα Οζάν Ελμάλι, επικρίθηκε ότι δεν ελήφθησαν μέτρα σχετικά με τον κατώτατο μισθό και υποστηρίχθηκε ότι η κυβέρνηση και οι εργοδότες στην Επιτροπή Καθορισμού Ελάχιστων Μισθών δεν κατανοούσαν την κατάσταση των εργαζομένων με τον ελάχιστο μισθό.

«Πώς μπορεί μια οικογένεια 4 να επιβιώσει με έναν ελάχιστο μισθό 111 TL ανά ημέρα; Από τον Φεβρουάριο, καταδικάσατε τον ελάχιστο μισθό για να ζήσετε με αυτά τα χρήματα, είναι η συνείδησή σας άνετη; ” Στη δήλωση που ρωτήθηκε, αναφέρεται ότι οι συνθήκες εργασίας, εκπαίδευσης και υγείας στη χώρα επιδεινώνονται μέρα με τη μέρα.

“13. Ο ΜΙΣΘΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΠΟΥ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΙ Ο ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ

Στη δήλωση, η οποία φέρεται να σφετερίζεται το 13ο μισθολογικό δικαίωμα του ιδιωτικού τομέα, έγιναν οι ακόλουθες δηλώσεις:

«Υπάρχει μια σκόπιμη εξαπάτηση εδώ και είναι απαραίτητο να εξεταστεί το ζήτημα και να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση των ανθρώπων μας. Όλοι οι εργαζόμενοι εργάζονται για 1 έτος – 52 εβδομάδες, ανεξάρτητα από το αν είναι δημόσιοι ή ιδιωτικοί. Ωστόσο, καθώς πραγματοποιείται η μηνιαία πληρωμή, πληρώνει 12 μισθούς, δηλαδή 12×4 εβδομάδες = 48 εβδομάδες. Η υπόλοιπη έλλειψη 4 εβδομάδων αναφέρεται ως ο 13ος μισθός, σαν να ήταν χάρη. Εξάλλου, αυτό το επίδομα είναι το αντίστοιχο του χρόνου που εργάστηκε ο εργάτης. Όλοι οι λαοί μας πρέπει να γνωρίζουν ότι αν κάποιο άτομο ή ίδρυμα δεν πληρώσει τον 13ο μισθό του υπαλλήλου του ως εργοδότη, θα σφετεριστεί την εργασία, την εργασία, τα δικαιώματα και το ψωμί των 4 εβδομάδων του εργαζομένου! “

Ισχυρίζοντας ότι οι κυβερνήσεις και οι καπιταλιστές επιδεικνύουν την κατανόηση του «Αν δεν μπορούν να βρουν ψωμί, τρώνε κέικ», η ένωση κάλεσε την κυβέρνηση να εργαστεί για τους εργαζομένους για να αντισταθμίσουν την εργασία τους, να ολοκληρώσουν τις ελλείπουσες πληρωμές και να πάρουν τη θέση τους από την πλευρά του λαού, όχι της πρωτεύουσας.

Ο KTOEÖS δήλωσε, “Η ευημερία της κοινωνίας και η ανάπτυξη της χώρας είναι δυνατή μόνο με την πληρωμή των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

.Source