Ο Brian Urquhart, Βρετανός διπλωμάτης που βοήθησε στην ίδρυση του ΟΗΕ, πέθανε σε ηλικία 101 ετών

Ο Sir Brian Urquhart, ο οποίος έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ίδρυση των Ηνωμένων Εθνών και στην ίδρυση διεθνών ειρηνευτικών επιχειρήσεων, πέθανε στο Tyringham της Μασαχουσέτης. Ήταν 101 ετών.

Γεννήθηκε το 1919 στο Μπρίρπορτ της Αγγλίας, υπηρέτησε στη βρετανική στρατιωτική νοημοσύνη κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου πριν πάει να εργαστεί για τον ΟΗΕ το 1945.

Ένας σύμβουλος πέντε γενικών γραμματέων, ο Urquhart άφησε ένα ανεξίτηλο σημάδι στον διεθνή οργανισμό, μέσω της ειρηνευτικής του κληρονομιάς, των πολυάριθμων βιβλίων του για τα Ηνωμένα Έθνη και της αφοσίωσής του σε ειρηνικές λύσεις, ανεξάρτητα από τη σύγκρουση.

Ο Urquhart πίστευε στην ειδική πίστη που απαιτείται από έναν παγκόσμιο δημόσιο υπάλληλο, επιμένοντας ότι μια τέτοια ευθύνη υπερέβαινε την εξυπηρέτηση ενός μεμονωμένου κράτους μέλους με διεθνή ιδιότητα.

Ήταν καθοριστικός για τη σύσταση των Ηνωμένων Εθνών, από τις πρώτες συναντήσεις του, για να αποφασίσει τη Νέα Υόρκη ως έδρα της. Ωστόσο, η ίδρυσή του και η συμβολή του στην ειρηνευτική οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών – συμπεριλαμβανομένου του να έχουν ειρηνευτικά σώματα “μπλε κράνη” για να ξεχωρίσουν από άλλους στρατιώτες – άφησε ένα μόνιμο σημάδι στο διεθνές σώμα συνολικά.

Διατήρηση της ειρήνης DRCongo

Ο Urquhart ηγήθηκε της διατήρησης της ειρήνης στην Κύπρο, το Λίβανο, τη Ναμίμπια και στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό το 1960, ένα από τα πιο απαιτητικά καθήκοντά του και ένα που ονόμασε «ένα είδος πρόβας για αυτές τις τεράστιες επιχειρήσεις που κάνει ο ΟΗΕ σήμερα… με μια χώρα που είναι εντελώς κατακερματισμένη εντός των ορίων της και να αντιμετωπίζει κάθε είδους ένοπλες φατρίες ».

Το 1961, μετά την απαγωγή και τον ξυλοδαρμό του Ουρουχάρτ από τους Κονγκό αντάρτες που εργάζονταν για να αποσπάσουν τη νότια πόλη εξόρυξης Katanga, το ινδικό σύνταγμα Gurkha που υπηρετούσε ως ειρηνευτές απειλούσε τότε τον Πρόεδρο Moise Tshombe ότι εάν ο Urquhart δεν απελευθερωθεί εντός τεσσάρων ωρών, θα ανατινάξουν το Προεδρικό Μέγαρο.

Απελευθερώθηκε.
Ο Urquhart βρισκόταν στο διπλωματικό κέντρο πολλών από τα γεγονότα που σηματοδότησαν τα 20ου αιώνας.

Ο Joseph-Désiré Mobutu, ο οποίος αργότερα έγινε πρόεδρος της ΛΔΚ, ξεκουράστηκε στην κρεβατοκάμαρα του Urquhart με ένα μπουκάλι ουίσκι προτού το ραδιόφωνο ανακοίνωσε το πραξικόπημα του Mobutu το 1965, θυμάται σε ένα σκίτσο χαρακτήρα του άνδρα.

Ο Urquhart εργάστηκε ως βοηθός του Dag Hammarskjold, του δεύτερου Γενικού Γραμματέα, και αργότερα εργάστηκε ως Γενικός Γραμματέας Πολιτικών Υποθέσεων το 1974, μια θέση που κατείχε για 12 χρόνια. Συνεργάστηκε επίσης στενά με τον Αμερικανό Ralph Bunche, ο οποίος είχε προηγουμένως τη θέση αυτή. Ο Bunche, που θεωρείται ένα από τα αστέρια του ΟΗΕ, κέρδισε το Νόμπελ Ειρήνης το 1950 για το έργο του στις ισραηλινές σχέσεις στα τέλη της δεκαετίας του 1940.

Ο Urquhart έγραψε βιογραφίες και των δύο ανδρών.

Ο διεθνής διπλωμάτης ήταν στο τιμόνι 13 ειρηνευτικών αποστολών, δημιουργώντας μια ουσιαστική λειτουργία του ΟΗΕ, πριν αποσυρθεί το 1986.

Ήταν ιππότης από τη βασίλισσα Ελισάβετ Β ‘το 1986.

Ρίζες της διατήρησης της ειρήνης του ΟΗΕ στον Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο

Η τάση του για τη διατήρηση της ειρήνης είχε θεμέλια στα καθήκοντά του κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου, όπου εργαζόταν ως επικεφαλής αξιωματικός πληροφοριών του βρετανικού αεροπορικού σώματος. Αφού τραυματίστηκε σε ένα άλμα όταν το αλεξίπτωτο του δεν άνοιξε, έγινε αξιωματικός του γραφείου.

Ο Ουρχάρτ αντιτάχθηκε στον Βρετανό στρατηγό Μπερνάρντ Μοντγκόμερι το 1944, ο οποίος ήθελε τον γρήγορο τερματισμό του πολέμου στην Ευρώπη πραγματοποιώντας αερομεταφερόμενη επίθεση για να καταλάβει γέφυρες πάνω από τον Ρήνο. Περίπου 17.000 συμμαχικά στρατεύματα έχασαν τη ζωή τους στην καταστροφή.

Ο Ουρχάρτ ήταν αργότερα μεταξύ των πρώτων συμμαχικών στρατευμάτων που ανακάλυψαν το στρατόπεδο συγκέντρωσης Μπέργκεν-Μπέλσεν, όπου οι Ναζί δολοφόνησαν τουλάχιστον 50.000 ανθρώπους.

Ο Urquhart επιβιώνει από τα πέντε παιδιά του, έναν γιο, 14 εγγόνια και 10 εγγόνια.

Σε δήλωση, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ανέφερε από τα απομνημονεύματα του Urquhart Μια ζωή ειρήνης και πολέμου: «Ο Sir Brian σημείωσε ότι« Ήμασταν όλοι αισιόδοξοι… που πίστευαν στη δυνατότητα οργάνωσης ενός ειρηνικού και δίκαιου κόσμου ».

«Είμαστε ευγνώμονες για τις λαμπρές και ασύγκριτες συνεισφορές του ως ένδοξος υπηρέτης του« εμείς οι λαοί »», πρόσθεσε ο Γκουτέρες.

Source