Ο Cavusoglu λέει ότι είναι μάταιο να συζητηθεί η κυπριακή ομοσπονδία στη Γενεύη, συγκρούεται ανοιχτά με τον Dendias (Ενημέρωση 2)

Η Τουρκία πιστεύει ότι είναι μάταιο να συζητήσει μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία ως πρότυπο για μια κυπριακή διευθέτηση, και θα το καταστήσει σαφές κατά την προσεχή διάσκεψη στη Γενεύη, δήλωσε την Πέμπτη ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας.

“Δεν υπάρχει νόημα να διαπραγματευτούμε ξανά το αδύνατο, είναι χάσιμο χρόνου”, δήλωσε ο Mevlut Cavusoglu στο τουρκικό κανάλι NTV.

«Αυτό το χάσιμο χρόνου λειτουργεί προς όφελος της ελληνοκυπριακής πλευράς, η οποία απολαμβάνει αναγνώριση [as a state] και ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. “

Μιλώντας πριν από τις συνομιλίες με τον Έλληνα ομόλογό του, ο Κάβουσογλου είπε ότι «στο δρόμο μας προς τον Κραν Μοντάνα [in 2017] είπαμε στους συνομιλητές μας ότι πρόκειται να συζητήσουμε για μια ομοσπονδία για τελευταία φορά. “

Ο επικεφαλής τουρκικός διπλωμάτης πρόσθεσε ότι θα ξεκαθαρίσουν τη θέση τους σε πέντε κατευθύνσεις άτυπος σύνοδος κορυφής για την Κύπρο που θα πραγματοποιηθεί από τις 27 έως τις 29 Απριλίου στις Γενεύη.

Ο Cavusoglu επανέλαβε ότι, για την τουρκική πλευρά, η συνομιλία έχει μετατοπιστεί στη δημιουργία δύο ξεχωριστών κρατών στο νησί.

«Τα δύο κυρίαρχα κράτη μπορούν να συνεργαστούν με οποιονδήποτε τρόπο. Πρέπει να μιλήσουμε για μια συνεργασία μεταξύ δύο κυρίαρχων κρατών, αντί να πιέσουμε για κάτι που δεν θα συνέβαινε ποτέ ».

Αργότερα την ίδια μέρα ο Κάβουσογλου και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ντεντιάς συγκρούστηκαν ανοιχτά σε κοινή συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα, η οποία ξεκίνησε με ελπίδες για βελτιωμένες σχέσεις, αλλά γρήγορα κατέληξε σε άσχημες κατηγορίες και από τις δύο πλευρές.

Επιδιώκοντας να χαλαρώσει τους μήνες εντάσεων για εδαφικές διαφορές στην ανατολική Μεσόγειο, ο Ντέντια συναντήθηκε με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και τον Κάβουσογλου στην πρώτη επίσκεψη και από τις δύο πλευρές, αφού τα ναυτικά τους πλησίασαν να πολεμούν πέρυσι.

Ωστόσο, μια αρχικά εγκάρδια ατμόσφαιρα σε εμφάνιση των μέσων ενημέρωσης μετά τις συναντήσεις έγινε ξινή, καθώς ο Dendias είπε ότι οι παραβιάσεις της ελληνικής κυριαρχίας θα επιβληθούν με κυρώσεις και ο Cavusoglu απέρριψε τα σχόλιά του ως «απαράδεκτο»

«Βγαίνετε εδώ, και προσπαθείτε να κατηγορήσετε την Τουρκία, για να δώσετε ένα μήνυμα στη χώρα σας. Δεν είναι δυνατό να το αποδεχτώ αυτό », είπε ο Κάβουσογλου σε απάντηση στις παρατηρήσεις.

Οι δύο χώρες είναι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, αλλά διαφωνούν για πολλά ζητήματα, όπως ανταγωνιστικοί ισχυρισμοί σχετικά με την έκταση των ηπειρωτικών τους ραφιών στη Μεσόγειο, τον εναέριο χώρο, τους ενεργειακούς πόρους, την εθνικά χωρισμένη Κύπρο και την κατάσταση ορισμένων νησιών στο Αιγαίο.

Οι εντάσεις ξέσπασαν το περασμένο καλοκαίρι όταν η Τουρκία έστειλε ένα πλοίο γεώτρησης στα αμφισβητούμενα ύδατα της Μεσογείου, αλλά έχει μειωθεί ελαφρώς μετά την απόσυρση του πλοίου από την Άγκυρα και οι χώρες επανέλαβαν διμερείς συνομιλίες για τις διαφορές τους μετά από ένα πενταετές κενό.

Έχοντας ξεκινήσει προσφέροντας ελληνική υποστήριξη στην προσπάθεια της Τουρκίας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μια νέα ατζέντα για επαναφορά των σχέσεων, ο Ντέντιας κατηγόρησε την Τουρκία ότι έστειλε επανειλημμένα αεροσκάφη στην επικράτειά της.

«Η θέση της Ελλάδας είναι ξεκάθαρη. Η Τουρκία παραβίασε το διεθνές δίκαιο και το ναυτικό δίκαιο στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο », δήλωσε ο Ντέντιας.

Ο Κάβουσογλου απέρριψε την κατηγορία, λέγοντας ότι η Τουρκία δεν είχε παραβιάσει την ελληνική κυριαρχία στο έργο της έρευνας και διάτρησης και κατηγορώντας την Αθήνα ότι ωθεί τους μετανάστες στο Αιγαίο.

«Όταν μπαίνουμε σε αμοιβαίες κατηγορίες, έχουμε πολλά να πούμε ο ένας στον άλλο. Αν θέλετε να συνεχίσετε αυτά τα επιχειρήματα, τις εντάσεις, μπορείτε (και) θα το κάνουμε και αυτό », πρόσθεσε.

Ωστόσο, και οι δύο πλευρές δήλωσαν ότι ήθελαν να συνεχίσουν να προσπαθούν να επιλύσουν τις διαφορές τους μέσω διαλόγου.

Source