Ο Charles Michel ενημερώνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το Sofagate

Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου S. Ο Michel θα παρουσιάσει τη Διάσκεψη των Προέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την Τρίτη, μαζί με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ursula von der Leyen.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο της κοινότητας, μετά τη δημόσια δήλωσή του, ο Πρόεδρος εξέφρασε τη βαθύτατη λύπη του για το συμβάν στην Άγκυρα και ανακοίνωσε ότι θα ληφθούν μέτρα για να αποφευχθεί η επανάληψη ενός τέτοιου συμβάντος. Ζήτησε «κανένας να διαχωριστεί από την ΕΕ» – ζήτησε έμφαση σε βασικές προκλήσεις – εξωτερική πολιτική της ΕΕ, εμβολιασμοί, κλιματική αλλαγή – ψηφιακός μετασχηματισμός.

Τη Δευτέρα το απόγευμα, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Επιτροπής, Ursula von der Leyen, στο πλαίσιο μιας διοργανικής συμφωνίας.

Υπενθυμίζεται ότι η ουσία του συμβάντος στην Άγκυρα, λόγω της ρύθμισης των εδρών, προέκυψε από την έλλειψη προετοιμασίας του πρωτοκόλλου, καθώς η Επιτροπή δεν ήταν υπεύθυνη για το πρωτόκολλο στην Τουρκία, και οι αξιωματικοί του πρωτοκόλλου του Συμβουλίου δεν ζήτησαν για να συμμετάσχετε σε μια προπαρασκευαστική συνάντηση.: Η τουρκική πλευρά εφάρμοσε αυστηρά το πρωτόκολλο, το οποίο ορίζει ότι ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έχει το καθεστώς του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Προέδρου της Επιτροπής – του Πρωθυπουργού.

Το επόμενο άτομο που φέρεται να είναι υπεύθυνο για τη διευθέτηση (απουσία της ομάδας πρωτοκόλλου της Επιτροπής στις Βρυξέλλες) ήταν ο αρχηγός της αποστολής της ΕΕ στην Άγκυρα, η οποία υπηρετεί τον Ύπατο Εκπρόσωπο του Προέδρου.

Αυτό το πρωτόκολλο αναφέρεται επίσης από το αρμόδιο ρυθμιστικό συμβούλιο. Οι υπάλληλοι του πρωτοκόλλου του διοικητικού συμβουλίου αναγνωρίζουν σε ένα εσωτερικό έγγραφο ότι “αν γνωρίζαμε, θα πρότεινα ευγενικά στους οικοδεσπότες μας να αντικαταστήσουν τον καναπέ με δύο πολυθρόνες.”

Τέλος, ο πρώην πρόεδρος της επιτροπής, Γιούνκερ, κάθισε δίπλα στον Ερντογάν με τον Τουσκ σε προηγούμενες φωτογραφίες, κυρίως επειδή οι περισσότεροι ήταν από το κτίριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, αλλά και από τη σύνοδο κορυφής της Βάρνας στη Βουλγαρία. που ελέγχεται αποκλειστικά από την ΕΕ, ενώ δεν ταξίδεψε στην Άγκυρα με τον Τουσκ. Η ταυτόχρονη παρουσία του Tusk-Juncker στη σύνοδο κορυφής της G20 που φιλοξένησε η Τουρκία στην Αττάλεια το 2015 δεν αποτελεί επίσημη επίσκεψη σε αυτήν τη χώρα.

Ο πρώην πρόεδρος της επιτροπής .. Ο Juncker δήλωσε σε πρόσφατη δήλωση ότι «ο πρώτος είναι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο δεύτερος είναι ο πρόεδρος της επιτροπής. “Το παρακολούθησα καθ ‘όλη τη διάρκεια της θητείας μου”, είπε ο Van Rompuy uy Tusk, “μερικές φορές καθόμουν σε μια καρέκλα, μερικές φορές ήμουν σε καναπέ.”

Όσον αφορά το περιεχόμενο της επίσκεψης, δηλαδή τη μετάδοση του μηνύματος του Συμβουλίου της Ευρώπης, από τη Συνθήκη είναι σαφές ότι το Ursula von der Leyen δεν διαβιβάζει τα μηνύματα του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ο πρόεδρος της επιτροπής είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο πρόεδρος είναι ο Charles Michel, ο οποίος την εκπροσωπεί μόνη της.

Source