“Ο Dendias δεν συμπεριφέρθηκε ειλικρινά στη συνέντευξη τύπου”

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ντέντιας δεν συμπεριφέρθηκε ειλικρινά στη συνέντευξη Τύπου, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Αβούσογλου, προσθέτοντας ότι πριν από τη συνέντευξη Τύπου είχαν συμφωνήσει να χρησιμοποιήσουν εποικοδομητική γλώσσα στις δηλώσεις τους σε δημοσιογράφους.

Όσον αφορά το Κυπριακό, ο Μεβλούτ Καβούσογλου είπε ότι πρέπει να διαπραγματευτεί μια λύση δύο κρατών.

Σε μια συνέντευξη με τον Haberturk, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι οι συνομιλίες στην Άγκυρα πραγματοποιήθηκαν σε πολύ ειλικρινή ατμόσφαιρα, χωρίς να υπονοείται ότι δεν υπάρχει διαφορά απόψεων.

Έχει ξεκινήσει ένας νέος διάλογος. Αυτή η πρώτη συνάντηση δεν ήταν εύκολη. Αλλά ήταν πιο θετικό από ό, τι περιμέναμε. “Εξάλλου, ήταν τόσο θετικό όσο η νοημοσύνη στην Αθήνα”, είπε. Αργότερα πρόσθεσε ότι «όταν πήγαμε στη συνέντευξη τύπου, η Ελλάδα μας είπε ότι δεν θα έλεγαν κάτι που θα προκαλούσε συζητήσεις, ότι περίμεναν το ίδιο από εμάς. Φυσικά, τους είπα ότι θα διατηρήσουμε μια εποικοδομητική γλώσσα, πρέπει να επιλύσουμε τις διαφορές μας. Και έκανα εποικοδομητικές δηλώσεις ως οικοδεσπότης. ”

Ωστόσο, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών επέμεινε ότι “η ελληνική αντιπροσωπεία και ο Ντέντιας δεν συμπεριφέρθηκαν ειλικρινά”, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών. Ωστόσο, είπε ότι η διαδικασία θα συνεχιστεί, θα κατευθυνθεί προς την Αθήνα έως ότου είναι δυνατό το Ανώτατο Στρατηγικό Συμβούλιο μεταξύ των δύο χωρών.

Όσον αφορά το Κυπριακό, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι προς το παρόν δεν θα διαπραγματευτούμε με τον ίδιο τρόπο με την ομοσπονδία με τη «διοίκηση» της Κύπρου. Όπως η Τουρκία “tdbk”, η στάση μας είναι η ίδια. Αυτή είναι μια εθνική υπόθεση. “Τώρα πρέπει να αξιολογήσουμε άλλες επιλογές.”

Σύμφωνα με τον ίδιο, “μέχρι τώρα δεν υπήρξε πολιτική ισότητα, οι διαπραγματεύσεις πρέπει να διεξάγονται γύρω από την κυριαρχία της ισότητας”. Σύμφωνα με τον ίδιο, η άτυπη συνάντηση 5 συν 1 ήταν «η πρότασή μας», προσθέτοντας ότι «ο σκοπός αυτής της συνάντησης είναι να διαπραγματευτεί για το θέμα που θα συζητήσουμε».

Πρέπει, είπε, «να δούμε αν υπάρχει κοινό έδαφος». Εάν ναι, πρέπει να ορίσουμε ένα πλαίσιο και αρχές. Ως “tdbk” և Τουρκία, θα πάμε εκεί με μια εποικοδομητική: κατανόηση. Και θα εξηγήσουμε γιατί δεν μπορεί να υπάρξει ομοσπονδία. ”

“Διαπραγματευόμαστε για 53 χρόνια, το δεχόμαστε κάθε φορά. Καθώς η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν θα αποδεχθεί την πολιτική ισότητα, δεν χρειάζεται να χάσουμε χρόνο. “Πρέπει να διαπραγματευτούμε μια λύση δύο κρατών”, είπε.

Στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Μλουτ Κάβουσογλου είπε ότι η τουρκική πλευρά ήταν υπέρ ενός δίκαιου μεριδίου.

“Οποιοσδήποτε σχηματισμός υδρογονανθράκων, εάν υπάρχει, πρέπει να έχει την άδειά μας για μετακίνηση σε άλλες χώρες. Η διαδρομή με την οποία θα είναι οικονομικό αυτό το προϊόν πρέπει να διασχίσει την Τουρκία. «Γιατί αποκλείετε την Τουρκία και τη Βόρεια Κύπρο;» ρώτησε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών.

Όσον αφορά τον Oruj Reyes, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε ότι είχε αποσυρθεί για έξι μήνες. “Τραβήξεις το σκάφος πίσω, απάντησαν. Στέλνετε, απαντούν. Ως Υπουργείο Εξωτερικών, προσπαθούμε να επηρεάσουμε την εσωτερική πολιτική όσο το δυνατόν περισσότερο, αλλά παρέχουμε επίσης απαντήσεις εάν είναι απαραίτητο. Έχουμε δείξει στον κόσμο τι μπορούμε να κάνουμε στην υφαλοκρηπίδα μας που δεν μπορεί να κάνει τίποτα χωρίς εμάς. «Όλοι το έχουν δει», είπε.

Όσον αφορά τις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Τούρκος υπουργός είπε ότι ήταν έτοιμοι να καθίσουν και να μιλήσουν με την κυβέρνηση των ΗΠΑ. “Είχαμε δύο τηλεφωνικές συνομιλίες (με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ). “Το ζήτημα των S-400 δεν συζητήθηκε στην τελευταία μας ανακοίνωση”, είπε. “Πρέπει να δεις τη μεγάλη εικόνα. “Αντί να κολλήσουμε με τα S-400, πρέπει να βρούμε έναν τύπο.” Ωστόσο, διευκρίνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι σύμμαχος της Τουρκίας.

Πηγή: KYPE

Source