Ο Dendias συναντά τον Wehbe στην Αθήνα: “Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τον Λίβανο”

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ντεντιάς συναντήθηκε με τον Λίβανο ομόλογό του την Παρασκευή στην Αθήνα, με διμερή συνεργασία ΕΕ-Λιβάνου, καθώς και με τις πρόσφατες περιφερειακές εξελίξεις στην ημερήσια διάταξη, σύμφωνα με δημοσίευμα του Υπουργείου Εξωτερικών Κελάδημα.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μετά την χθεσινή τριμερή συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Κύπρου και Λιβάνου στην Αθήνα.

Σύμφωνα με τον Ντέντια, είχε μια γόνιμη ανταλλαγή απόψεων με τον Λίβανο ομόλογό του Charbel Wehbe.

Τόνισε επίσης ότι εάν όχι για την πανδημία COVID-19, η συνάντηση θα είχε πραγματοποιηθεί πολύ νωρίτερα.

Ο Ντέντιας εξέφρασε την πλήρη αλληλεγγύη της Ελλάδας στις προσπάθειες του Λιβάνου να αποκαταστήσει τη χώρα και πρόσθεσε: «Όπως στο παρελθόν, είμαστε τώρα στο πλευρό των Λιβανέζων πολιτών και της κοινωνίας».

«Είμαστε έτοιμοι να παρέχουμε την υποστήριξή μας με όποιον τρόπο μπορούμε», πρόσθεσε.

Σημείωσε ότι οι ελληνικές εταιρείες, οι οποίες έχουν μεγάλη εμπειρία στη Μέση Ανατολή, είναι έτοιμες να συμμετάσχουν στην προσπάθεια και τόνισαν την υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης για την προώθηση των σχέσεων του Λιβάνου με την ΕΕ.

Ο Ντέντιας εξήγησε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ήδη σε πρόσφατη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ότι «η νέα χρηματοδότηση για πρόσφυγες από τη Συρία θα καλύψει όχι μόνο τους πρόσφυγες στην Τουρκία, αλλά και στον Λίβανο».

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Dendias με τον Wehbe, συζητήθηκαν επίσης όλες οι περιφερειακές εξελίξεις στην περιοχή, καθώς και η Συρία και η Λιβύη, καθώς και οι προοπτικές ανάπτυξης της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου, από την πλευρά του, ευχαρίστησε «την ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό για τη συμπάθεια και την αλληλεγγύη που έδειξαν στον Λίβανο μετά την καταστροφή που συνέβη στο λιμάνι της Βηρυτού στις 4 Αυγούστου 2020».

Τόνισε ότι ο Λίβανος προσβλέπει στην τριμερή Σύνοδο Κορυφής για να θέσει στο τραπέζι όλα τα έργα και τη συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου και Λιβάνου και την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των χωρών.

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων του με τον Δένδη και τον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη, συζητήθηκαν όλα τα κοινά θέματα σε διμερές και τριμερές επίπεδο.

Αυτά περιλαμβάνουν την ασφάλεια, τη σταθερότητα, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, καθώς και την πρόληψη και τον έλεγχο της ροής των προσφύγων προς την Ανατολική Μεσόγειο.

«Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε μαζί στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου είναι μεγάλες και μπορεί να σχετίζονται με το πεπρωμένο του Λιβάνου, οπότε η θεραπεία πρέπει να είναι ριζοσπαστική και όχι παυσίπονο», είπε.

Όπως υπενθύμισε, ο Λίβανος φιλοξενεί περισσότερους από 1,5 εκατομμύριο Σύριους πρόσφυγες και επιπλέον 500.000 Παλαιστίνιους πρόσφυγες από το 1948.

«Απαιτεί μια προσέγγιση από ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα και όχι μόνο από τον Λίβανο σε ατομικό επίπεδο», είπε, προσθέτοντας, «Οι κοντινότερες χώρες είναι η Κύπρος και η Ελλάδα και πρέπει να τις ευχαριστήσουμε για την κατανόηση και την ανταπόκρισή τους».

Αναφέρθηκε επίσης στα προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα του μετά την έκρηξη και την οικονομική κρίση από την οποία υποφέρει.

Σημείωσε ότι «η Ελλάδα είχε περάσει από μια παρόμοια οικονομική κρίση, αλλά βγήκε και φυσικά θέλουμε να επωφεληθούμε από την ελληνική εμπειρία».

Τέλος, ο Λιβανέζος αξιωματούχος συγχαίρει «την Ελλάδα για την 200ή επέτειο της Επανάστασης του 1821 κατά του οθωμανικού ζυγού».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Dendias: Θεωρούμε τις σχέσεις μας με τη Συρία και τη Λιβύη «εξαιρετικά σημαντικές».

Source