Ο Derviş Zaim απονεμήθηκε το Προεδρικό Μεγάλο Βραβείο Πολιτισμού και Τεχνών της Δημοκρατίας της Τουρκίας

Τουρκοκύπριος συγγραφέας, σεναριογράφος και σκηνοθέτης Ντερβίς Ζαΐμ, υποκατάστημα κινηματογράφου, στην Τουρκία απονεμήθηκε το Προεδρικό Βραβείο Πολιτισμού και Τέχνης

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας στην τελετή των Προεδρικών Πολιτιστικών και Καλών Τεχνών, που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Συγκρότημα και έδωσε βραβεία στους ιδιοκτήτες.

Τα βραβεία συνέβαλαν στην ανάδειξη του πολιτισμού και των τεχνών στην Τουρκία, εκφράζοντας τον Ερντογάν για να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη τους στις αξίες που συμβάλλουν κάθε χρόνο για να καθορίσουν τα ονόματα που θα απονεμηθούν με αυτήν την κατανόηση, είπε.

Δηλώνοντας ότι φέρεται με τον ίδιο τρόπο φέτος, ο Ερντογάν δήλωσε ότι ήθελε να εκφράσει τα συναισθήματά του για τα ονόματα που παρακολούθησαν μικρές διαφημιστικές ταινίες.

ERDOĞAN: “Ο DERVİŞ ZAİM ΕΙΝΑΙ Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ …”

Εκφράζοντας ότι «ο Ντέρβις Ζαΐμ είναι καλλιτέχνης που αγωνίζεται να διατηρήσει την ύπαρξη του τουρκικού κινηματογράφου με εθνική ταυτότητα και να διατηρήσει τις ανθρώπινες ευαισθησίες του, ο Ντέρβις Ζαΐμ είναι μερικές φορές επαναστατικός αλλά πάντα ευχάριστος. αντανακλάται στα έργα του με στυλ. Θα παρουσιάσουμε το βραβείο μας στον κινηματογράφο στον σκηνοθέτη Ντέρβις Ζαΐμ, ο οποίος εμπλούτισε τον καλλιτεχνικό μας θησαυρό με τα πολύτιμα κινηματογραφικά του έργα. “

Στην τελετή όπου εμφανίστηκαν βιογραφικά βίντεο με τα βραβευμένα ονόματα, ο Αντιπρόεδρος της TR Fuat Oktay, ο Πρόεδρος του MHP Devlet Bahçeli, ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Mehmet Nuri Ersoy, Υπουργός Βιομηχανίας και Τεχνολογίας Mustafa Varank, Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου Mehmet Akarca, Πρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας Zeki Yiğit, Πρόεδρος της Προεδρίας Επικοινωνιών Fahrettin Altun Παρευρέθηκε επίσης ο προεδρικός εκπρόσωπος İbrahim Kalın.

Ο Ντέρβις Ζαΐμ δεν μπορούσε να παρευρεθεί στην τελετή λόγω της ασθένειάς του. Το βραβείο του Zaim παραλήφθηκε από τον εκτελεστικό παραγωγό των ταινιών του με πληρεξούσιο.

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ DERVİŞ ZAIM;

Ο Ντέρβις Ζαΐμ γεννήθηκε στη Λεμεσό της Κύπρου το 1964. Αφού αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Boğaziçi, Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων, ο zaim ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό του στις Πολιτιστικές Σπουδές από το Πανεπιστήμιο Warwick. Ο Zaim αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Maltepe, Σχολή Καλών Τεχνών, πρόγραμμα επάρκειας στον κινηματογράφο και τις τέχνες.

Ο Derviş Zaim, ο οποίος έχει σκηνοθετήσει δέκα ταινίες και ένα ντοκιμαντέρ μέχρι σήμερα. Έγραψε τα σενάρια των ταινιών του και παρήγαγε πολλά από αυτά. Κέρδισε το βραβείο Yunus Nadi του 1994 για το μυθιστόρημά του Ares in Wonderland. Το δεύτερο μυθιστόρημά του, Rüyet, δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο του 2019. Συμμετείχε σε πολλά τοπικά και διεθνή φεστιβάλ τέχνης και κέρδισε βραβεία. Διδάσκει ακόμα στο Maltepe, στην Επιστήμη της Άγκυρας και στα πανεπιστήμια Near East. Είναι παντρεμένος και έχει παιδί.

Ταινίες:

1996 Tabutta Rövaşata (Somersault In A Coffin) 1996

2000 Filler ve Çimen (ελέφαντες και γρασίδι)

2003 λάσπη (λάσπη)

Παράλληλα ταξίδια 2003 (ντοκιμαντέρ)

2006 Περιμένοντας τον Παράδεισο

2009 Nokta (Dot)

2010 Σκιές και Πρόσωπα

2013 Devir (Κύκλος)

2014 Ψάρια (Ψάρια)

Όνειρο 2016

2020 Flaşbellek (Flashdrive)

.Source