Ο Eli Rozenberg πετά στο Ισραήλ για να εξασφαλίσει το δάνειο της El Al

El Al Israel Airlines Ltd. (TASE: Ο ελεγκτής μέτοχος της ELAL, Eli Rozenberg, προσγειώθηκε στο Ισραήλ σήμερα το πρωί σε μια ιδιωτική πτήση της Arkia Airlines Ltd. από τη Λάρνακα, αφού πέταξε στην Κύπρο με το συνοδείο του.

Δεν είναι σαφές γιατί ο Ρόζενμπεργκ δεν πέταξε στο Ισραήλ από τη Νέα Υόρκη σε μία από τις πτήσεις διάσωσης της αεροπορικής εταιρείας. Πίσω στο Ισραήλ, ο Ρόζενμπεργκ αναμένεται να ολοκληρώσει τη διαδικασία λήψης δανείων από διάφορες πηγές χρηματοδότησης, καθώς και να εισφέρει το δικό του κεφάλαιο στην αεροπορική εταιρεία.

Ο δρόμος ανοίχτηκε για την El Al να ολοκληρώσει το πακέτο οικονομικής διάσωσης, το οποίο ξεκίνησε τον περασμένο Σεπτέμβριο, αφού το Εθνικό Δικαστήριο Εργασίας του Ισραήλ απέρριψε την έφεση των πιλότων της αεροπορικής εταιρείας για ακύρωση της συλλογικής συμφωνίας που υπέγραψε το Histadrut (Γενική Ομοσπονδία Εργασίας στο Ισραήλ) εκ μέρους τους πέρυσι. Η συμφωνία περιλαμβάνει περικοπές θέσεων εργασίας και εξορθολογισμό.

Η El Al αναμένεται να λάβει δάνειο 300 εκατομμυρίων δολαρίων με 82,5% κρατικές εγγυήσεις. Ταυτόχρονα, η Rozenberg θα εισφέρει επιπλέον 75 εκατομμύρια δολάρια στην εταιρεία, όπως απαιτείται από την τράπεζα και το Υπουργείο Οικονομικών ως προϋπόθεση για τα δάνεια και τις εγγυήσεις. Η El Al αναμένεται να πραγματοποιήσει προσφορά μετοχών με τη Rozenberg δεσμευμένη να αγοράσει 50 εκατομμύρια δολάρια από τις μετοχές. Απαιτείται μια ειδική διαδικασία για αυτό, επειδή το μερίδιο της Rozenberg στο El Al θα αυξηθεί πάνω από το 45%.

Ο Ρόζενμπεργκ πρέπει να περάσει σε απομόνωση τουλάχιστον 10 ημερών σε ένα κρατικό ξενοδοχείο, υπό την προϋπόθεση δύο αρνητικών δοκιμών Covid-19.

Η Kanfei Nesharim, η εταιρεία μέσω της οποίας η Rozenberg κατέχει τον έλεγχο της El Al, αρνήθηκε να σχολιάσει αυτήν την έκθεση.

Δημοσιεύθηκε από την Globes, Ισραηλινά επιχειρηματικά νέα – en.globes.co.il – στις 10 Φεβρουαρίου 2021

© Πνευματικά δικαιώματα της Globes Publisher Itonut (1983) Ltd. 2021

Source