Ο Elon Musk στέλνει ένα λέιζερ στο διάστημα στην τελευταία του αποστολή Starlink

Η Elon Musk ανακοίνωσε ότι η τελευταία δορυφορική ομάδα Διαδικτύου Starlink της SpaceX ήταν εξοπλισμένη με λέιζερ.

Στην τελευταία κυκλοφορία Starlink που πραγματοποιήθηκε στην αγορά, οι δορυφόροι τοποθετήθηκαν για πρώτη φορά σε πολική τροχιά και η τεχνολογία λέιζερ χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά.

Οι δορυφόροι θα παρέχουν υπηρεσίες υψηλής ταχύτητας στο Διαδίκτυο στην Αλάσκα και περιοχές με μεγάλο γεωγραφικό πλάτος του Καναδά, όπου η επίγεια υποδομή ενδέχεται να είναι δύσκολο να δημιουργηθεί και να συντηρηθεί.

Μετά την εκτόξευση, ο Musk είπε ότι 60 δορυφόροι, οι πρώτοι δορυφόροι V.09 Starlink που στάλθηκαν σε τροχιά, χρησιμοποίησαν λέιζερ μεταξύ δορυφόρων για τη μετάδοση δεδομένων σε ταχύτητες έως και 100 megabyte ανά δευτερόλεπτο (Mbps).

Ο Musk έγραψε στο Twitter ότι οι δορυφόροι Starlink V.09 έχουν “διασυνδετικές λέιζερ μεταξύ δορυφόρων, οπότε δεν χρειάζονται επίγειους σταθμούς στους πόλους.”

«Όλοι οι δορυφόροι που ξεκίνησαν το επόμενο έτος θα έχουν συνδέσεις λέιζερ. Φέτος μόνο οι πολικοί δορυφόροι μας διαθέτουν λέιζερ και (μοντέλο) V.09. “

Επί του παρόντος υπάρχουν περισσότεροι από 800 δορυφόροι Starlink σε τροχιά, εξυπηρετώντας έναν περιορισμένο αριθμό χρηστών που αγοράζουν μια ειδική συσκευή κεραίας στις ΗΠΑ, τον Καναδά και το Ηνωμένο Βασίλειο (ΗΒ) για να λαμβάνουν σήματα.

Η SpaceX σχεδιάζει να εκτοξεύσει δεκάδες χιλιάδες περισσότερους δορυφόρους τα επόμενα χρόνια και ελπίζει να προσφέρει “σχεδόν παγκόσμια κάλυψη όπου κατοικήθηκε ο κόσμος το 2021”.

Ο ιστότοπος της Starlink αναφέρει ότι “καθώς εξελίσσεται το σύστημα Starlink, οι χρήστες μπορούν να περιμένουν να δουν ρυθμούς δεδομένων που κυμαίνονται μεταξύ 50Mbps και 150Mbps στα περισσότερα μέρη και καθυστερούν μεταξύ 20ms και 40ms τους επόμενους μήνες”.

Αυτές οι ταχύτητες θα συνεχίσουν να αυξάνονται καθώς αναπτύσσονται περισσότεροι δορυφόροι και γίνονται βελτιώσεις λογισμικού δικτύου.

Η SpaceX, στην αρχική της έκθεση στην Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών των ΗΠΑ (FCC), πρότεινε ότι η δορυφορική ομάδα Starlink θα μπορούσε τελικά να παρέχει ταχύτητες διαδικτύου έως και 1 Gbps.

Πέρυσι, η ανώτερος μηχανικός SpaceX Kate Tice είπε ότι θα χρειαστεί χρόνος για να φτάσουμε στις ταχύτητες και την κάλυψη που καθορίζονται στο αρχείο FCC.

“Το δίκτυό μας είναι, φυσικά, ένα έργο που βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη. Θα συνεχίσουμε να προσθέτουμε νέες δυνατότητες με την πάροδο του χρόνου για να ξεκλειδώσουμε την πλήρη χωρητικότητα αυτού του δικτύου”, δήλωσε ο Tice.

.Source