Ο Ergün Olgun παρουσίασε το βιβλίο του με τίτλο “Ημερολόγιο Διαδικασίας Διαπραγματεύσεων Κύπρου” στον Πρόεδρο Τατάρ – BRTK

Ο Ειδικός Εκπρόσωπος του Προέδρου Ersin Tatar, M. Ergün Olgun, παρουσίασε σήμερα το βιβλίο του «Ημερολόγιο Διαδικασίας Διαπραγματεύσεων Κύπρου» στον Πρόεδρο Τατάρ.

Ο έμπειρος γραφειοκράτης M. Ergün Olgun, ο οποίος δήλωσε ότι υπάρχουν πολλές μονομερείς και μεροληπτικές δημοσιεύσεις, άρθρα και βιβλία που έχουν προετοιμαστεί μέχρι σήμερα για το Κυπριακό, το οποίο είναι ένα από τα πιο δυσοίωνη θέματα της πολιτικής ιστορίας του τελευταίου αιώνα, και τα οποία έχουν αντιμετωπιστεί μόνο από συγκεκριμένη άποψη, εντός συγκεκριμένου εύρους ημερομηνιών. Στο βιβλίο του, ανέφερε ότι η εικόνα του Κυπριακού, του οποίου οι ρίζες ξεκινούν πριν από διακόσια χρόνια, παρουσιάστηκε με ολιστικό και αντικειμενικό τρόπο.

Ο Πρόεδρος Ersin Tatar δήλωσε ότι το εκτενές έργο του M. Ergün Olgun θα συμβάλει σημαντικά στην αντίληψη του ζητήματος σε αντικειμενικό επίπεδο ρίχνοντας φως στο Κυπριακό και ότι η ΤΔΒΚ κέρδισε μεγαλύτερη σημασία λόγω της στρατηγικής της θέσης στην Ανατολική Μεσόγειο και δύο Υπογράμμισε τη σημασία μιας τόσο ολοκληρωμένης μελέτης που θα συναντηθεί με τον αναγνώστη σε μια στιγμή που η τουρκική πλευρά υποστηρίζει αποφασιστικά μια λύση που βασίζεται στο κράτος.

Ο Πρόεδρος Τατάρ συγχαίρει τον M. Ergün Olgun και του εύχεται επιτυχία στο έργο του.
Με τον Rauf R.Denktaş, τον ιδρυτή Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ), Ειδικό Σύμβουλο για Πολιτικές Υποθέσεις και Έρευνα μεταξύ 1994-1998, Υφυπουργός μεταξύ 1998-2005 και το Ολοκληρωμένο Σχέδιο Λύσης των Ηνωμένων Εθνών (Σχέδιο Ανάν) το 2004 και διεξήχθησαν ταυτόχρονα δημοψηφίσματα. Ο M. Ergün Olgun, ο οποίος εργάστηκε ως τεχνικός συντονιστής της διαδικασίας διαπραγμάτευσης και τραυματίστηκε σοβαρά από τη διάσημη αντίσταση Erenköy στις 20 Ιουλίου 1974 στο μέτωπο Girne-Dağyolu, ξεπερνά τις κοινές προσεγγίσεις στο έργο του.

Σε αυτό το πλαίσιο, το ημερολόγιο της Διαδικασίας Διαπραγματεύσεων της Κύπρου παρουσιάζει μια χρονολογική πορεία περιγράφοντας τις σημαντικές εξελίξεις στο Κυπριακό και τις διαπραγματεύσεις για συμφιλίωση ξεκινώντας από τη δημιουργία της δικοινοτικής εταιρικής σχέσης της Κυπριακής Δημοκρατίας το 1960 έως το 2020.

Το βιβλίο, όπου οι αξιολογήσεις γίνονται βάσει αντικειμενικών γεγονότων, περιλαμβάνει επίσης αξιολογήσεις που πιστεύεται ότι ρίχνουν φως στο μέλλον της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου.

Τα κύρια θέματα αυτών των αξιολογήσεων είναι η διαδικασία διαπραγμάτευσης του ΟΗΕ, το ομοσπονδιακό μοντέλο λύσης και η συμβατότητα αυτού του μοντέλου με την Κύπρο, το δικαίωμα αυτοδιάθεσης, τα de facto κράτη και η κατάσταση της ΤΔΒΚ στο διεθνές σύστημα.

Στη συνολική μελέτη των 384 σελίδων της Olgun, το Κυπριακό, των οποίων τα κόμματα είναι Τουρκοκύπριοι και Ελληνοκύπριοι, και το νησί της Κύπρου, λόγω της εγγύτητάς του με ορυκτά καύσιμα (υδρογονάνθρακες) στην Ανατολική Μεσόγειο και τη θέση του στις θαλάσσιες διαδρομές που συνδέονται με το κανάλι του Σουέζ, προσέλκυσε επίσης την προσοχή στη βάση της διεθνούς πολιτικής. Επισημαίνεται ότι οι πόροι φυσικού αερίου που έχουν αρχίσει να ανακαλύπτονται στην Ανατολική Μεσόγειο αυξάνουν επίσης τη σημασία της Κύπρου, όπως φαίνεται ακόμη και σήμερα.

Source