Ο Lut-Vlepey δημιουργεί ένα ταμείο πριν από την άτυπη πενταετή … | Δημοσιογράφος Κύπρος

Μιχάλης Πολίδουρου 11/01/2021 06:36:

Μιχάλης Πολίδουρου 11/01/2021 06:36:

Οι απαντήσεις στα πολλά ερωτήματα που φαίνεται ότι δεν έχουν επιλυθεί σε αυτό το στάδιο θα απαντηθούν στις σημερινές συναντήσεις με τον ανατιθέμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Ειδικό Απεσταλμένο της Γενικής Γραμματέας της Κύπρου Jane Ein Hall Luth.

Η κα Lut, η οποία έχει λάβει νέες εξουσίες από τον Antonio Guterres, συμμετέχει στις σημερινές συναντήσεις με σκοπό να συμμετάσχει σε μια πιο εμπεριστατωμένη συζήτηση, δημιουργώντας συνθήκες που θα επιτρέψουν την επίτευξη απτών αποτελεσμάτων μετά την προσθήκη ενός άτυπου πενταγώνου.

Με βάση τις θέσεις που έχουν ήδη εκφραστεί από τους εμπλεκόμενους, η προσθήκη ενός πενταγώνου είναι μια εύκολη εργασία. Η δυσκολία που καλείται η κυρία Luth να διαχειριστεί, ακόμη και η κλήτευση, είναι πρώτα να διασφαλίσει ότι τα μέρη μετακινούνται στο Πεντάγωνο με κοινό έδαφος, το οποίο μεταφράζεται στον ΟΗΕ ως ένα βήμα προόδου που θα επιτρέψει ουσιαστικές διαπραγματεύσεις. με μεγάλες πιθανότητες επιτυχίας.

Εκτός από όσα του είπε ο Hall Ein Hall Luth από την πρώτη του επαφή με τους δύο ηγέτες, ο Antonio Guterres έχει επίσης επιστολές από τους δύο ηγέτες που περιγράφουν τις σκέψεις τους σχετικά με τον χάρτη πορείας και την τρέχουσα διαδικασία. στο γενικό πλαίσιο στο οποίο «βλέπουν» μια λύση στο Κυπριακό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ. Η Dendia είναι απαισιόδοξη για το Κυπριακό. “Η ρητορική Τουρκικών-Ταταρ δεν είναι ενθαρρυντική”

Αυτές οι επιστολές αποδεικνύουν, όπως αποδεικνύεται, τις μεγάλες διαφορές και εμπόδια που ο Antonio Guterres θα πρέπει να αντιμετωπίσει αργά ή γρήγορα. Η διαφορά στη φιλοσοφία είναι εμφανής σε κάθε λέξη που χρησιμοποιεί ο Ersin Tatar. Ενώ ο Νίκος Αναστασιάδης μιλούσε για τη συνέχιση της διαδικασίας διευθέτησης εντός του ICC, όπου παρέμεινε στο Crans Montana, ο ηγέτης της κατοχής επέμενε στα δύο κυρίαρχα κράτη, αρνούμενοι ταυτόχρονα να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις από το σημείο όπου ζούσαν στην Ελβετία.

Επιπλέον, ενώ στην επιστολή του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ακολουθώντας τις οδηγίες του Γενικού Γραμματέα, έλαβε μέτρα για να ενισχύσει τις προσπάθειές του, με τις προτάσεις του με στόχο την ενίσχυση της εμπιστοσύνης, ο Έρσιν Τατάρ μιλά σαφώς για την απόρριψη ορισμένων εκκλήσεων από τις δύο χώρες, την ανάγκη διαπραγματεύσεων από την αρχή.

Ωστόσο, τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που φέρεται να προτείνονται από τον Νίκο Αναστασιάδη δεν αναμένονται, καθώς η άλλη πλευρά τα απορρίπτει κατηγορηματικά. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τον οποίο επιδιώκει να σταματήσει για να αλλάξει το status quo στην Αμμόχωστο, σε αντάλλαγμα για τη λειτουργία του αεροδρομίου Μαυσωλείου που χρηματοδοτείται από τον ΟΗΕ.

Ακόμη και η αναθεωρημένη πρόταση του προέδρου για το φυσικό αέριο φαίνεται να είναι εκκωφαντική. Σε μια επιστολή προς τον Antonio Guterres, ο Ersin Tatar υποστήριξε ότι η πιο βολική επιλογή για το φυσικό αέριο μέσω της Τουρκίας ήταν το εμπόριο στην Ευρώπη κατασκευάζοντας έναν υποβρύχιο αγωγό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ. Ανοιχτές διαπραγματεύσεις proposal Πρόταση FA-AKEL για το Κυπριακό

Επιπλέον, ο Τατάρ κάλεσε τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ να βοηθήσει την ελληνική πλευρά να πείσει μια δίκαιη, διαρκή λύση στο νησί, “να προσεγγίσει τον τύπο συνεργασίας που βασίζεται στην κυρίαρχη ισότητα των δύο χωρών με ανοιχτές ιδέες”.

Σύμφωνα με τον αρχηγό της εταιρείας, οι προσπάθειες λύσης βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο, համար για να επιτευχθεί μια τελική λύση στο πρόβλημα, είναι ευθύνη όλων των ενδιαφερομένων να χρησιμοποιήσουν αυτήν την ευκαιρία և για να καταβάλουν κάθε προσπάθεια.

Ενώ ο Antonio Guterres, σε αυτό το στάδιο, φαίνεται να “προσποιείται ή δεν βλέπει” την τεράστια διαμάχη που έχει προκύψει από τις εκλογές του Τατάρ, πιστεύει ότι η νέα του πρωτοβουλία, εάν είναι σταθερά εγκατεστημένη, έχει πιθανότητες επιτυχίας. Ή, από την άλλη πλευρά, προβλέπει την επικείμενη βύθιση ενός πλοίου · πιστεύει ότι είναι καιρός να καταστρέψουμε επιτέλους τις ελπίδες για λύση στο Κυπριακό, ανακοινώνοντας ένα νέο ναυάγιο, το οποίο θα έχει αμέτρητες συνέπειες για την Κυπριακή Δημοκρατία.

Προσπαθώντας να περιγράψει τι ψάχνει στο άτυπο κουιντέτο, κύριε. Ο Guterres, κατά κανόνα, λέει ότι ο σκοπός αυτής της συνάντησης θα είναι να ανακαλύψει εάν τα μέρη βρίσκονται στον προβλέψιμο ορίζοντα για διαπραγματεύσεις για μια βιώσιμη, διαρκή λύση στο Κυπριακό. “Σκοπεύω να προσκαλέσω τους εγγυητές των μερών σε αυτήν την άτυπη συνάντηση το 2021 το συντομότερο δυνατό. Όπως έχω πει πολλές φορές, αυτή τη φορά θα πρέπει να είναι διαφορετική, և αυτή η άτυπη συνάντηση 5 + 1 θα σας βοηθήσει να μάθετε το πραγματικό μέγεθος. σχετικά με την ομοιότητα των οραμάτων և περιγράψτε τα απαραίτητα βήματα για την πρόοδο.

Ωστόσο, οι πληροφορίες σχετικά με τον τόπο και την ώρα της άτυπης πενταμελούς συνάντησης διαφέρουν, καθώς ορισμένοι το θέλουν στην αρχή και άλλοι στα τέλη Φεβρουαρίου. Αυτό είναι κάτι που πιθανότατα θα ανακαλυφθεί στις σημερινές συναντήσεις της Jane’s Hall Luth. Όσον αφορά την τοποθεσία, η Άγκυρα θέλει επίσης να πραγματοποιηθεί εκτός ΕΕ, οπότε σε αυτό το στάδιο οι κυρίαρχες επιλογές είναι η Μεγάλη Βρετανία και η Ελβετία. Ωστόσο, λόγω της τεταμένης επιδημιολογικής εικόνας του μεγάλου νησιού, η Ελβετία θεωρείται η πλέον προτιμώμενη επιλογή.

Σύμφωνα με το ανεπίσημο αντίγραφο της έκθεσής του για το Κυπριακό, ο Αντόνιο Γκουτέρες ανησυχεί βαθιά, καταλαβαίνει τις πραγματικότητες μετά τις εκλογές του Τατάρ, αλλά οφείλεται στη συμπεριφορά της Τουρκίας, ενώ φαίνεται να βιάζεται. αποτρέψτε νέες ενέργειες.

Αποδέχεται τις διαφορετικές προσεγγίσεις των δύο πλευρών, αλλά αποφεύγει να καταδικάσει ή ακόμη και να αναφέρει ότι οφείλεται στην αναθεωρημένη θέση του Ersin Tatar և Ankara. Αντιθέτως, φέρνει στο φως τις ευθύνες των δύο ηγετών, σημειώνοντας ότι κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου έκαναν αρκετά βήματα για να κάνουν «πολύ περιορισμένη πρόοδο», ειδικά μετά την εκλογή τους Τατάρ.

Σύμφωνα με τους κύκλους της Λευκωσίας, το πιο ανησυχητικό για το ανεπίσημο έγγραφο του Γενικού Γραμματέα είναι η έλλειψη αναφορών στην Ομοσπονδία, όπως καταγράφηκαν σε προηγούμενες αναφορές καλών υπηρεσιών. Συγκεκριμένα, οι αναφορές στην ομοσπονδία βρίσκονται μόνο σε ενημερώσεις των δύο ηγετών (ο Πρόεδρος Αναστασιάδης το θεώρησε ως βάση για λύση, και ο κ. Τατάρ το θεωρούσε εξαντλημένο) պարբեր Στην παράγραφο 10, όπου παραθέτει τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας μετά τη συνάντησή του με.

Jane Ein Hall Luth, η οποία βρίσκεται στη Λευκωσία από χθες, στις 10 το πρωί. Ο λόφος του Προεδρικού Ανακτόρου θα αναρριχηθεί στις 30, ενώ η συνάντηση με τον αρχηγό της εισβολής Ersin Tatar έχει προγραμματιστεί για 2 το απόγευμα. Στις 30.

Source