Ο Mevlüt Çavuşoğlu αξιολόγησε το 2020: «Μερικές φορές χαλάσαμε το παιχνίδι, δημιουργήσαμε ένα παιχνίδι» – Okan Müderrisoğlu

Μιλώντας στη συνάντηση αξιολόγησης της εξωτερικής πολιτικής του 2020, ο Υπουργός Εξωτερικών Mevlüt Çavuşoğlu είπε: «Μερικές φορές δημιουργήσαμε το παιχνίδι. Ο Çavuşoğlu δήλωσε ότι πραγματοποιήθηκαν τεχνικές συζητήσεις με τις ΗΠΑ σχετικά με τη σύσταση κοινής ομάδας εργασίας για το ζήτημα S-400 και ότι θα δημιουργηθεί ομάδα εργασίας σε τεχνικό επίπεδο για κυρώσεις ως εξής:

ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΙΣ ΗΠΑ
Δεν έχει σημασία αν οι κυρώσεις των ΗΠΑ για το CAATSA (Countering US Adversaries Through sctions) είναι ελαφριές ή βαριές. Πολιτικά λανθασμένη απόφαση, επίθεση κατά της κυριαρχίας της Τουρκίας. Οι ΗΠΑ προσφέρθηκαν να συγκροτήσουν μια κοινή ομάδα εργασίας για τις κυρώσεις CAATSA. Η Τουρκία πάντα έλεγε ναι στην προσφορά που είπε ότι ήταν υπέρ του διαλόγου, θα δημιουργηθεί ομάδα εργασίας σε τεχνικό επίπεδο. Δεν έχει συσταθεί κοινή ομάδα εργασίας για το S-400 με τις ΗΠΑ, υπάρχουν τεχνικές συζητήσεις. Το 2021, είμαστε έτοιμοι να προωθήσουμε τη σχέση με τη νέα διοίκηση. Ελπίζω ότι η νέα διεύθυνση θα είναι σε αυτήν την κατανόηση.

Προτεραιότητά μας δεν είναι να ικανοποιούμε ότι είναι στην Τουρκία και να προστατεύουμε τα συμφέροντα του έθνους μας. Όταν οι εκκλήσεις μας για διάλογο στην Ανατολική Μεσόγειο δεν απέδωσαν αποτελέσματα, ενεργήσαμε επίσης στο πεδίο ενάντια σε μονομερή βήματα, δείξαμε ότι τίποτα δεν μπορεί να γίνει παρά εμάς, όχι μόνο στις παραποτάμιες χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά όχι μόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά σε όλους. Και οι δύο φίλοι και εχθροί είδαν τι μπορούμε να κάνουμε. Αλλά η πραγματική μας επιθυμία είναι η Ανατολική Μεσόγειος να είναι μια ζώνη ειρήνης και σταθερότητας.

ΝΕΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΕ
Το 2020 ήταν τεταμένο καθώς η Ελλάδα, η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση (GASC) και η Γαλλία έφεραν διμερή ζητήματα στην ατζέντα της ΕΕ. Παρ ‘όλα αυτά, ένα συνετό συμπέρασμα κατέληξε στη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ τον Δεκέμβριο. κατανοεί τη σημασία των σχέσεων με την Τουρκία, αντί για ένταση με την Τουρκία, πρέπει να καθιερώσουμε έναν καλύτερο διάλογο “, όπου κυριαρχούσαν οι απόψεις της χώρας. Το επόμενο έτος, είμαστε έτοιμοι για τις σχέσεις μας να συνεχιστούν σε ένα πιο θετικό περιβάλλον.

ΕΧΕΤΕ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΙΓΥΠΤΟ
Υπάρχουν επαφές σε επίπεδο πληροφοριών για τη βελτίωση των σχέσεων με την Αίγυπτο, αλλά αυτός ο διάλογος συνεχίζεται σε επίπεδο υπουργείου Εξωτερικών. Για παράδειγμα, στην τελευταία συνάντηση του OIC, η Αίγυπτος άφησε τις αντιρρήσεις της για ορισμένα θέματα. Έχουμε λάβει κάποια θετικά βήματα στις σχέσεις μας με το ΝΑΤΟ. Με άλλα λόγια, προσπαθούμε να ενεργούμε σύμφωνα με την αρχή του να μην είμαστε εναντίον του άλλου σε διεθνείς πλατφόρμες. Είμαστε εναντίον των εξελίξεων στις σχέσεις με το Ισραήλ εις βάρος της παλαιστινιακής υπόθεσης. Ήχος στην Ιερουσαλήμ το 2020, ήταν η πιο πλούσια Τουρκία.

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΜΕ ΤΟ ERİVAN
Όταν η διπλωματία απέτυχε, ο Αζερμπαϊτζάν μπορεί να προσγειωθεί στο γήπεδο και πήρε το δικαίωμα. Η υποστήριξη προς το Αζερμπαϊτζάν θα συνεχιστεί σε αυτήν τη διαδικασία, συμπεριλαμβανομένης της ανοικοδόμησης των ελευθερωμένων χώρων, του ανοίγματος του διαδρόμου Nakhchivan, της επιστροφής των μεταναστών αδελφών μας και της κοινής εργασίας στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το Κοινό Κέντρο Παρατήρησης με τη Ρωσία ζωντανεύει επίσης. Οι στρατιώτες μας πήγαν στο Αζερμπαϊτζάν. Εάν η διαδικασία λειτουργεί σωστά, ενδέχεται να συμβεί ομαλοποίηση με την Αρμενία. Όταν άνοιξε ο διάδρομος Lachin, άνοιξε ο διάδρομος Nakhchivan. Η Αρμενία θα επωφεληθεί περισσότερο από αυτήν την εξομάλυνση.

ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΤΕ ΤΟ FETO
Με το Ίδρυμα Maarif, σταματήσαμε τις δραστηριότητες οργανώσεων που συνδέονται με την FET countries σε 40 χώρες. Φέτος, 9 σχολεία FETÖ έκλεισαν, 3 αναλήφθηκαν και ένα απαλλοτριώθηκε. Οι έρευνες κατά σχολείων FETO συνεχίζονται στις ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ άρχισαν επίσης να βλέπουν την απειλή.

Source