Ο Pelosi επανεκλέχθηκε ομιλητής του Σώματος των ΗΠΑ εν μέσω πολιτικής αβεβαιότητας

Η Νάνσι Πέλοσι επανεκλέγηκε στενά ομιλητής της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ την Κυριακή, καθώς ένα νέο Κογκρέσο ανέλαβε τα καθήκοντά του εν μέσω πολιτικής αβεβαιότητας, με τον έλεγχο της Γερουσίας αναποφάσιστοι και ένας Ρεπουμπλικανικός αγώνας επικρατεί για τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών.

Το Σώμα ψήφισε την περίοδο 216-209 για την επανένταξη της Πελόσι, αφού οι Δημοκρατικοί έχασαν 11 έδρες στις εκλογές του Νοεμβρίου για να πάρουν μια στενότερη πλειοψηφία 222-212. Πέντε δημοκράτες επέλεξαν να μην την υποστηρίξουν – δύο ψήφισαν υπέρ των δημοκρατικών νομοθετών που δεν έτρεχαν, ενώ τρεις άλλοι απλώς ψήφισαν «παρόν».

«Καθώς ορκίζομαστε σήμερα, αποδεχόμαστε μια ευθύνη τόσο αποθαρρυντική και απαιτητική, όπως έχει αντιμετωπίσει η προηγούμενη γενιά ηγεσίας. Ξεκινάμε το νέο Συνέδριο σε μια περίοδο εξαιρετικής δυσκολίας », δήλωσε ο Πέλοσι σε ομιλία που σημείωσε τους θανάτους περισσότερων από 350.000 Αμερικανών από την πανδημία COVID-19.

«Τώρα είναι καιρός για το έθνος μας να επουλωθεί. Η πιο επείγουσα προτεραιότητά μας θα συνεχίσει να είναι η νίκη του κοροναϊού. Και θα το νικήσουμε, θα το κάνουμε », πρόσθεσε, δεσμεύοντας ότι η περαιτέρω βοήθεια θα ακολουθήσει το τελευταίο πακέτο 892 δισεκατομμυρίων δολαρίων που πέρασε το Κογκρέσο τον Δεκέμβριο.

Η Γερουσία παραμένει πρόεδρος της Δημοκρατίας πριν από τις δίδυμες εκλογές στη Γεωργία την Τρίτη, δίνοντας στα μέλη της μια πλατφόρμα για να εκπέμψουν εκ νέου τους αβάσιμους ισχυρισμούς του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι η απώλειά του από τον εκλεγμένο Δημοκρατικό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν ήταν αποτέλεσμα απάτης.

Πολλαπλές πολιτειακές και ομοσπονδιακές κριτικές δεν έχουν βρει αποδεικτικά στοιχεία για το είδος της ευρείας απάτης που ισχυρίζεται ο Τραμπ, αλλά οι γερουσιαστές των Ρεπουμπλικανών και τα μέλη του Σώματος σχεδιάζουν να αμφισβητήσουν το εκλογικό αποτέλεσμα όταν το Κογκρέσο το πιστοποιήσει την Τετάρτη.

Μια Ρεπουμπλικανική ώθηση με επικεφαλής τον Γερουσιαστή Τεντ Κρουζ για 10μηνο έκτακτο έλεγχο των εκλογικών αποτελεσμάτων σε αμφισβητούμενα κράτη της μάχης επέστησε κριτική την Κυριακή από τον Ρεπουμπλικανό γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκράχαμ, έναν ένθερμο σύμμαχο του Τραμπ.

«Φαίνεται ότι είναι περισσότερο πολιτικό αποφυγή παρά αποτελεσματική θεραπεία», δήλωσε ο Γκράχαμ σε δήλωση. «Θα ακούσω προσεκτικά. Αλλά έχουν ένα μεγάλο μπαρ για να καθαρίσουν. “

Η στενότερη ισορροπία δύναμης και στα δύο επιμελητήρια φέτος θα μπορούσε επίσης να ενθαρρύνει τους μετριοπαθείς από κάθε κόμμα να κάμψουν τους πολιτικούς τους μυς, ειδικά αφού ο Τραμπ αποχωρήσει από τον Λευκό Οίκο στις 20 Ιανουαρίου και ο Μπάιντεν, ο οποίος διετέλεσε κεντρικός, ανέλαβε τα καθήκοντά του.

Αλλά οι ηγέτες τόσο στο Σώμα όσο και στη Γερουσία προσπάθησαν να ακούγονται αισιόδοξοι παρά τις αυξανόμενες προκλήσεις.

«Από τον πολιτικό διαχωρισμό σε μια θανατηφόρα πανδημία έως τους αντιπάλους σε όλο τον κόσμο, τα εμπόδια που έχουμε μπροστά μας είναι πολλά και είναι σοβαρά», δήλωσε ο αρχηγός της πλειοψηφίας της Γερουσίας Mitch McConnell στην αίθουσα της Γερουσίας.

«Αλλά υπάρχει επίσης αρκετός λόγος για ελπίδα», πρόσθεσε ο Ρεπουμπλικανός του Κεντάκυ, επικαλούμενος τη συνεχιζόμενη διάθεση εμβολίου κοροναϊού. «Θα έλεγα ότι το 2021 φαίνεται ήδη φωτεινό.»

Ο αρχηγός της πλειοψηφίας του Σώματος Σένυι Χόιερ, ο Νο. 2 του δημοκράτη του επιμελητηρίου, δήλωσε επίσης σε δήλωση ότι ελπίζει ότι το νέο Κογκρέσο θα “γυρίσει τη σελίδα” σε κομματική διαίρεση “και θα ξεκινήσει ένα νέο κεφάλαιο συνεργασίας μεταξύ Δημοκρατών και Ρεπουμπλικανών”.

Ωστόσο, η μικρότερη δημοκρατική πλειοψηφία και η πανδημία κοραναϊού που εξακολουθεί να μαίνεται, επανεξελέγη ως ομιλητής πιο δύσκολη για την Πελόσι, τη μόνη γυναίκα που έχει ποτέ τη δουλειά.

«Δεν είναι προσωπικό. Δεν είναι κακόβουλο. Απλώς αντιπροσωπεύει ένα συναίσθημα στην περιοχή μου », δήλωσε στους εκπροσώπους της Δημοκρατίας, Elissa Slotkin του Μίσιγκαν, προτού ψηφίσουν« παρόν ».

«Χρειαζόμαστε μια διαφορετική καλλιέργεια (των ηγετών) που αντιπροσωπεύει μια ευρύτερη περιοχή της χώρας», δήλωσε ο Slotkin.

Ο μικρότερος καυκάσιος σήμαινε λιγότερα περιθώρια για τους αντιφρονούντες Δημοκρατικούς να ψηφίσουν εναντίον της Pelosi χωρίς να διακινδυνεύσουν πιθανή νίκη για τον Ρεπουμπλικανικό ηγέτη Kevin McCarthy, ο οποίος την αντιτάχθηκε.

“Είμαστε απλώς (ένα) εξαιρετικά λεπτό ποσό ψήφων μακριά από το να διακινδυνεύσουμε την ομιλία προς το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα”, δήλωσε η Δημοκρατική Εκπρόσωπος Αλεξάνδρεια Οκάσιο-Κορτέζ, ένας προοδευτικός που θέλει νέα ηγεσία αλλά εξακολουθεί να υποστηρίζει την Πελόσι.

«Είναι μεγαλύτερο από οποιονδήποτε από εμάς. Και αυτό είναι επακόλουθο », πρόσθεσε.

Στη Γερουσία, ο Αντιπρόεδρος Μάικ Πενς ορκίστηκε σε 32 γερουσιαστές την Κυριακή, διορίζοντας τον όρκο της θητείας σε ζευγάρια λόγω περιορισμών COVID-19.

Μια νίκη των Ρεπουμπλικάνων για μία ή και τις δύο έδρες της Γερουσίας της Τζόρτζια για εκλογή την Τρίτη θα ενισχύσει την πλειοψηφία των Ρεπουμπλικανών με επικεφαλής τον McConnell.

Οι δίδυμες δημοκρατικές νίκες στη Γεωργία θα παρήγαγαν Γερουσία 50-50, όπου η εκλεγμένη αντιπρόεδρος της Δημοκρατικής, Καμάλα Χάρις θα διεξήγαγε την ισοπαλία ψηφοφορία μόλις ορκιστεί στις 20 Ιανουαρίου.

(Reuters)

Source