Ο Spehar θα συναντηθεί με τους Anastasiades και Tatar

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΗΕ στην Κύπρο Aleem Siddique δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι υπό το φως της κας Elizabeth Spehar, Ειδικής Εκπροσώπου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, που ενημερώνει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο, UNFICYP, την επόμενη εβδομάδα, ο Ελληνοκύπριος Είπε ότι θα συναντηθεί με τον αρχηγό Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ.

“Ο Σπχάρ θα συναντηθεί με τους δύο ηγέτες αύριο το πρωί πριν ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την επόμενη εβδομάδα για την UNFICYP και την αποστολή καλής θέλησης του ΟΗΕ στην Κύπρο”, δήλωσε ο Σιντίκ.

Σύμφωνα με τη δήλωση, η συνάντηση με τον Αναστασιάδη θα πραγματοποιηθεί στις 09.00 και με τον Τατάρ στις 11.30.

Ο Πρόεδρος συναντήθηκε με τη Jane Holl Lute, τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, τη Δευτέρα, και στο πλαίσιο της επιστολής του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ με ημερομηνία 26 Οκτωβρίου 2020, το ανεπίσημο κουιντέτο συν ένα εξέφρασε την προθυμία του να παραστεί στο συνέδριο. Εν τω μεταξύ, ο Πρόεδρος κάλεσε το Εθνικό Συμβούλιο να συνεδριάσει την Πέμπτη σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

Στο ανεπίσημο αντίγραφο της έκθεσής του σχετικά με την αποστολή καλής εξυπηρέτησης στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας το απόγευμα της Παρασκευής, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ δήλωσε, μετά από διαβούλευση με τη σύμβουλό του Jane Holl Lute τους τελευταίους μήνες, σχετικά με τις διαπραγματευτικές του προσπάθειες, μια άτυπη απόφαση που θα ληφθεί υπό την αιγίδα και των δύο μερών και των εγγυητικών εξουσιών. Δηλώνει ότι έχουν εκφράσει τη βούλησή τους να συμμετάσχουν στην επίσημη συνάντηση του κουιντέτου.

«Σκοπός αυτής της συνάντησης είναι να καθοριστεί εάν υπάρχει ένα εύφορο έδαφος για τα μέρη να διαπραγματευτούν για μια βιώσιμη και διαρκή λύση στο Κυπριακό. Στόχος μου είναι να προσκαλέσω και τα δύο μέρη και τις εγγυητικές εξουσίες σε αυτήν την άτυπη συνάντηση το 2021 το συντομότερο δυνατό. Όπως έχω πει πολλές φορές, αυτή τη φορά θα πρέπει να είναι πολύ διαφορετική και αυτή η άτυπη συνάντηση 5 + 1 θα αποσαφηνίσει τα βήματα που πρέπει να ληφθούν ».

Στην έκθεσή του σχετικά με την UNFICYP που υποβλήθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας, η UNFICYP πρότεινε την παράταση των υπηρεσιών της UNFICYP για άλλους έξι μήνες έως τις 31 Ιουλίου 2021, λόγω της συνεχούς συμβολής της στην ειρήνη και τη σταθερότητα.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα του Συμβουλίου του Ιανουαρίου που εκπόνησε η Τυνησία, το οποίο ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας, το Συμβούλιο θα διεξαγάγει ανοιχτή ψηφοφορία για την παράταση της εντολής της UNFICYP την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου.

Στις 14 Ιανουαρίου, θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή χωρών που δίνουν στρατεύματα και προσωπικό στην UNFICYP. Την Τρίτη 19 Ιανουαρίου, τα μέλη θα ενημερωθούν από την Ειδική Εκπρόσωπο Elizabeth Spehar για την αποστολή καλής εξυπηρέτησης του ειρηνευτή κατά τις διαβουλεύσεις κλειστού τύπου.

Πρακτορείο Ειδήσεων Κύπρου

.Source