Ο Spehar θα συναντηθεί ξεχωριστά με τους ηγέτες την Τετάρτη

Η Ειδική Εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπεχάρ θα πραγματοποιήσει ξεχωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ την Τετάρτη, εν όψει ενημέρωσης που θα δώσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών την επόμενη εβδομάδα, εκπρόσωπος του ΟΗΕ στην Κύπρο Αλέμ Σιντίκ είπε την Τρίτη.

Ο Siddique είπε στο CNA ότι η Spehar «θα συναντηθεί και με τους δύο ηγέτες αύριο το πρωί πριν από την ενημέρωσή της στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την επόμενη εβδομάδα σχετικά με την Unficyp και την αποστολή καλών γραφείων του ΟΗΕ στην Κύπρο».

Είπε ότι η συνάντηση με τον Αναστασιάδη έχει οριστεί στις 9 π.μ. και ο Τατάρ στις 11.30 π.μ.

Ο πρόεδρος συναντήθηκε τη Δευτέρα με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ για το Κυπριακό πρόβλημα Jane Holl Lute. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Κυριάκο Κούσο κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, ο Αναστασιάδης διαβίβασε την ετοιμότητά του να συμμετάσχει σε μια άτυπη πενταμερή διάσκεψη στο πλαίσιο μιας επιστολής που έστειλε το UNSG στις 26 Οκτωβρίου 2020. Ο Κούσους ανακοίνωσε επίσης ότι θα συνέλθει το Εθνικό Συμβούλιο, το κορυφαίο συμβουλευτικό όργανο της χώρας, θα συγκληθεί στις 14 Ιανουαρίου.

Ο αρχηγός του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε στην έκθεσή του για την αποστολή καλών γραφείων του, ένα ανεπίσημο αντίγραφο της οποίας έχει διανεμηθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ότι σκοπεύει να προσκαλέσει όλες τις πλευρές σε μια διάσκεψη πέντε-ένα-ένα με στόχο να διερευνήσει εάν υπάρχει κοινό έδαφος ». να διαπραγματευτεί μια βιώσιμη, διαρκή λύση στο κυπριακό πρόβλημα εντός ενός προβλέψιμου ορίζοντα », σημειώνοντας ωστόσο ότι ο σκεπτικισμός σχετικά με τις προοπτικές επιστροφής στις ειρηνευτικές συνομιλίες έχει αυξηθεί και στις δύο κοινότητες στην Κύπρο.

Στην έκθεσή του για το Unficyp, ένα ανεπίσημο αντίγραφο του οποίου έχει επίσης διανεμηθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ο Guterres συνιστά στο Συμβούλιο Ασφαλείας να παρατείνει την εντολή της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο για έξι μήνες, έως τις 31 Ιουλίου 2021, υπό το φως της τη συνεχιζόμενη συμβολή της δύναμης στην ειρήνη και τη σταθερότητα και τη δημιουργία συνθηκών που ευνοούν την πολιτική διευθέτηση.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών αναμένεται να πραγματοποιήσει συνάντηση για την έγκριση ψηφίσματος σχετικά με την ανανέωση της εντολής για έξι ακόμη μήνες, την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου, σύμφωνα με ένα προσωρινό πρόγραμμα που συνέταξε η Τυνησία, το οποίο αναλαμβάνει την Προεδρία του Συμβουλίου έως τις 31 Δεκεμβρίου, 2021.

Στις 14 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη μεταξύ χωρών που συνεισφέρουν προσωπικό στο Unficyp, ενώ την Τρίτη 19 Ιανουαρίου τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας θα ενημερωθούν από τον Spehar για θέματα που αφορούν την Δύναμη και την Αποστολή Καλών Υπηρεσιών.

Source