Ο Süleyman Berk εξήγησε “Hutut-i Meşahir – One Circuit Witnessing”

Διαφήμιση

ΙΣΤΑΝΜΠΟΥΛ – Ο καλλιγράφος, ακαδημαϊκός και συγγραφέας Süleyman Berk είπε την ιστορία του σημειωματάριου “Hutut-i Meşahir – One Circuit Witness”, το οποίο αποτελείται από σελίδες του Yaşar Şadi Efendi σε πολλά σημαντικά ονόματα της περιόδου μεταξύ 1920-1923 .

Τέλος, η συνέντευξη που οργάνωσε το περιοδικό και σκηνοθετήθηκε από τον Merve Akbaş μεταδόθηκε ζωντανά στον λογαριασμό Instagram του περιοδικού.

Ο Μπέρκ είπε ότι ενώ εργαζόταν για τις προετοιμασίες για την έκθεση «Κοράνιο το 1400ο» στο Μουσείο Τουρκικών-Ισλαμικών Τεχνών το 2010, είδε αυτό το βιβλίο να είναι εγγεγραμμένο στο βιβλίο απογραφής του μουσείου και πίστευε ότι το σημειωματάριο μπορεί να έχει καταρτιστεί από καλλιγράφους πρώτα.

Εξηγώντας ότι ήταν ενθουσιασμένος για να δει τα περιεχόμενα του σημειωματάριου, ο Berk είπε ότι κατάλαβε ότι ήταν στην πραγματικότητα ένα “Mecmua-i Hatırat” όταν είδε τη γραφή μιας μεγάλης ομάδας ζωγράφων, μουσικών, δρυς, επιστημόνων και πολιτικών του περίοδος.

– “Ο πιο ολοκληρωμένος φορητός υπολογιστής Hutut-i Meşahir”

Ο Süleyman Berk δήλωσε ότι 283 σημαντικά ονόματα όπως ο Mehmet Fuad Köprülü, ο Abdülhak Hamid Tarhan, ο καλλιγράφος Hulusi Efendi και ο Kenan Rifai έγραψαν στο σημειωματάριο, “Τα πιο ολοκληρωμένα σημειωματάρια Hutut-i Meşahir που έχουμε δει ποτέ μοιάζουν με αυτό το περιοδικό που ετοίμασε ο Yaşar Şadi. ” είπε.

Ο Süleyman Berk είπε ότι ο Yaşar Şadi Efendi πέθανε ένα χρόνο αφότου ετοίμασε το βιβλίο και είπε, “Υποθέτω ότι δεν ήταν αρκετός χρόνος να γράψω κάτι πίσω του. Ο Ibnülemin Mahmud Kemal alnal, ο οποίος γνωρίζει αυτό το σημειωματάριο, έχει επίσης ένα άρθρο εδώ Δεδομένου ότι γνωρίζει αυτό το βιβλίο, έρχεται σε επαφή με την οικογένεια και φέρνει αυτό το σημειωματάριο στο Μουσείο Τουρκικών και Ισλαμικών Τεχνών. Υπό αυτήν την έννοια, δεν υπάρχει τίποτα για το γιατί ετοιμάστηκε. Υπάρχει μόνο μια βιογραφία του Yaşar Şadi στην αρχή ” μίλησε.

– “Βλέπουμε ότι άτομα από πολλά διαφορετικά κοινωνικά στρώματα συγκεντρώνονται σε αυτό το σημειωματάριο”

Τονίζοντας ότι οι άνθρωποι που έγραψαν το βιβλίο είναι άνθρωποι από πολύ διαφορετικές απόψεις, ο Berk είπε:

“Θα μπορούσε να είναι έτσι,” Υπάρχει κάτι τέτοιο σε αυτό το σημειωματάριο, δεν γράφω. ” Δεν ξέρω αν έχουμε συναντήσει κάτι τέτοιο, αλλά όταν το κοιτάμε, βλέπουμε ότι άνθρωποι από πολλούς διαφορετικούς τομείς ζωής έχουν συγκεντρωθεί σε αυτό το σημειωματάριο. Βλέπουμε ότι αυτό είναι ένα μεγάλο κέρδος για την πολιτιστική μας ζωή. Ekrem Talu, Sabri Kalkandelen, Hüseyin Rahmi Gürpınar, καλλιγράφος Hulusi Yazgan, Fatma Aliye Hanım, İskilipli Atıf Efendi, ζωγράφος Şevket Dağ, Hasan Ali Yücel, Süheyl Ünver, Faruk Nafiz Çamlıbel … Έφτασε σε ανθρώπους από ένα ευρύ φάσμα ανθρώπων. Μερικοί από αυτούς είναι καλλιτέχνες, μερικοί από δερβίσιους καταυλισμούς, μερικοί από λόγιους. Μερικοί από αυτούς τους έφτασαν αδιάκριτα.

Ο Μπέρ επέστησε την προσοχή σε ένα ακόμη χαρακτηριστικό του σημειωματάριου και είπε, “Ο Γιασάρ Şadi Efendi, για παράδειγμα, δίνει το σημειωματάριο σε κάποιον. Το άτομο που έδωσε γράφει ένα ποίημα και ένα άρθρο στο σημειωματάριο. Και κάτω από αυτό, ο Yaşar Şadi Efendi, με ένα μαργαριτάρι rik, με επιλεγμένες εκφράσεις, είπε στον ιδιοκτήτη του παραπάνω άρθρου σε μια πρόταση: Η γραμμή του Mustafa Reşit Beyefendi, ενός από τους πρεσβύτερους των μαθητών, είναι προοδευτική. Στο τέλος όλων των άρθρων, ο συγγραφέας περιγράφει τον συγγραφέα με επιλεγμένες εκφράσεις, πολύ διαφορετικές, όμορφες και λογοτεχνικές προτάσεις. Αυτό καθιστά το σημειωματάριο ξεχωριστό. ” βρήκε την αξιολόγηση.

Στο τέλος της εκδήλωσης, η οποία διήρκεσε περίπου 40 λεπτά, ο Sülayman Berk απάντησε στις ερωτήσεις του κοινού.

Το βιβλίο με τίτλο “Hutut-i Meşahir – Bir Circuit Witness” που εκπονήθηκε για δημοσίευση από τον Süleyman Berk, συναντήθηκε πρόσφατα με αναγνώστες από τις εκδόσεις Ketebe.

.Source