Πάνω από το ένα τρίτο του πάγου της Ανταρκτικής προκαλείται από την υπερθέρμανση του πλανήτη

Οι επιστήμονες προειδοποίησαν ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη θα μπορούσε να οδηγήσει στην κατάρρευση του ενός τρίτου του πάγου της ηπείρου της Ανταρκτικής.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ της Αγγλίας, σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “Geophysical Research Letters”, ανέφεραν ότι εάν η παγκόσμια μέση θερμοκρασία αυξηθεί 4 βαθμούς Κελσίου πάνω από την προ-βιομηχανική περίοδο, το 34% των παγοθραυστικών στην Ανταρκτική θα καταρρεύσει. και το 67 τοις εκατό της περιοχής του πάγου θα εξαφανιστεί. Έκανε την πρόβλεψή του.

Οι ερευνητές, οι οποίοι διεξήγαγαν μια λεπτομερή περιφερειακή μοντελοποίηση του κλίματος για να αξιολογήσουν πιθανά σενάρια σχετικά με την κατάσταση που σχετίζεται με την υπερθέρμανση της υφαλοκρηπίδας, αποκάλυψαν ότι στο χειρότερο σενάριο, το πάγο περίπου 500 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων θα καταρρεύσει και θα απομακρυνθεί από το Ήπειρος.

Σημειώνοντας ότι εάν καταρρεύσει το παγόβουνο, η τήξη των ηπειρωτικών παγετώνων θα επιταχύνει την ανάμιξη της θάλασσας, οι ερευνητές προειδοποίησαν ότι αυτό θα μπορούσε να αυξήσει σημαντικά το παγκόσμιο επίπεδο θαλασσινού νερού.

“Τα ράφια πάγου λειτουργούν ως ρυθμιστικό για την τήξη των παγετώνων στην ξηρά για να ρέουν στον ωκεανό. Όταν το ράφι καταρρέει, είναι σαν ένα πώμα στο στόμα ενός γιγαντιαίου μπουκαλιού, μια αδιανόητη ποσότητα νερού αρχίζει ξαφνικά να ρέει από τους παγετώνες τη θάλασσα “, δήλωσε η Έλα Γκίλμπερτ, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, μέλος της σχολής του Τμήματος Μετεωρολογίας στο Πανεπιστήμιο Ρέντινγκ. χρησιμοποίησε τις εκφράσεις.

Το ράφι πάγου “Larcen B” στη βορειοδυτική Ανταρκτική κατέρρευσε μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου 2002 και στη συνέχεια εξαφανίστηκε.

Η Σύμβαση-Πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή, γνωστή ως “Συμφωνία του Παρισιού” του 2016, στοχεύει στον περιορισμό της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας σε μέγιστο 2, κατά προτίμηση 1,5 βαθμούς, της προ-βιομηχανικής περιόδου μέχρι το τέλος του αιώνα.

.Source