Πάφος. Ένας πατέρας έρχεται στην Κύπρο για να πάρει ένα μωρό – Η όλη ιστορία

Το Οικογενειακό Δικαστήριο της Πάφου αποφάσισε σήμερα να μην αναστείλει την εκτέλεση μιας καταγγελίας από μια καταγγέλλουσα μητέρα, προτρέποντάς της να παραδώσει το ανήλικο παιδί της σε έναν πατέρα γεννημένο στην Αμερική που αναμένεται να φτάσει στην Κύπρο.

Ο Αμερικανός πατέρας ενός ανήλικου παιδιού παραπονέθηκε σε μια Κυπριακή μητέρα που ζούσε στην Πάφο, η οποία απήγαγε τον γιο τους και τον πήγε στην Κύπρο. Το δικαστήριο εξέτασε την περίπτωση της παράνομης μεταφοράς της μητέρας του ανηλίκου από τις ΗΠΑ στη Νέα Κύπρο στη Νέα Υόρκη ή του εκπροσώπου της που ενεργεί για λογαριασμό της.

Η μητέρα, μέσω του δικηγόρου της Μιχάλης Βόρκας, άσκησε ένσταση, επικαλούμενη οκτώ λόγους, συμπεριλαμβανομένης της υπερβολικής καθυστέρησης στην ολοκλήρωση της διαδικασίας, κατά παράβαση του άρθρου 11 της Σύμβασης για τις αστικές πτυχές. σχετικά με τις διεθνείς απαγωγές.

Σύμφωνα με τους λόγους της έφεσης, γίνεται προσπάθεια να ανατραπεί το συμπέρασμα του δικαστηρίου ότι ο πατέρας του ανηλίκου γιου του δεν γνώριζε ή δεν υποψιάστηκε ότι διέφυγε στην Κύπρο με το παιδί, τουλάχιστον από τον Νοέμβριο του 2017. το συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει σοβαρός κίνδυνος η επιστροφή του ανηλίκου στις Ηνωμένες Πολιτείες να τον εκθέσει σε σωματική ή ψυχική καταστροφή և (ή) δυσανεξία

Το δικαστήριο διαπίστωσε ότι δεν έχουν υποβληθεί αποδεικτικά στοιχεία που να δείχνουν ότι το παιδί, που είχε ζήσει στις Ηνωμένες Πολιτείες για τους πρώτους δώδεκα μήνες της παιδικής του ηλικίας, ήταν στην Κύπρο για τρία συνεχόμενα χρόνια, για σχεδόν τέσσερις μήνες. από τότε. – Προσαρμογή στην Κύπρο σε τέτοιο βαθμό που μια πιθανή επιστροφή στις Ηνωμένες Πολιτείες θα την έβλαπτε.

Στην έφεση, ο δικηγόρος της μητέρας του ανηλίκου παραθέτει δικαστική απόφαση να εκδοθεί ο νεαρός στον πατέρα του, ο οποίος ισχυρίζεται ότι παραβιάζει τη Σύμβαση.

Η εφαρμογή αναφέρεται επίσης στην κατάσταση στις Ηνωμένες Πολιτείες σε σχέση με την επιδημία του κοροναϊού, επειδή, όπως λέει, είναι πολύ σοβαρός αυτή τη στιγμή, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία του γιου του εάν επιστρέψει εκεί. Αντιθέτως, σημειώνει ότι η κατάσταση στην Κύπρο είναι σαφώς καλύτερη διαχείριση.

Η μητέρα εξέφρασε επίσης την ετοιμότητά της να αποδεχτεί οποιαδήποτε συμφωνία μέσω της έφεσης, να υπογράψει οποιαδήποτε εγγύηση, χρηματική ή μη, για την περίοδο κατά την οποία θα τεθεί σε ισχύ ή θα ανασταλεί. Δεν υποσχέθηκε να βοηθήσει τον πατέρα του να επικοινωνήσει με τον γιο του εάν το επιθυμούσε, αν και επέμενε ότι δεν το είχε κάνει τόσο καιρό.

Στην έκκλησή της, η μητέρα εξέφρασε την άποψη ότι η άμεση εφαρμογή της απόφασης μπορεί να έχει μόνο αρνητικές συνέπειες, οι οποίες θα έχουν μη αναστρέψιμη επίδραση στο παιδί της. Αναφέρεται επίσης ότι η μη τήρηση της αναστολής μπορεί να ακυρώσει την έφεση εάν επιτύχει, καθώς δεν υπάρχει μηχανισμός για την επιστροφή του παιδιού στην Κύπρο από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σε δηλώσεις προς την ΚΥΠΕ, ο δικηγόρος του πατέρα, Παναγιώτης Αγκάρης, δήλωσε ότι το Δικαστήριο, κατά τη διακριτική του ευχέρεια, είχε λάβει υπόψη όλες τις διεθνείς αποφάσεις, τον σκοπό του άρθρου 11 της Σύμβασης για τις αστικές πτυχές της διεθνούς απαγωγής παιδιών. ότι η αίτηση της μητέρας δεν μπορεί να γίνει δεκτή. Με άλλα λόγια, εξήγησε, η εφαρμογή της απόφασης δεν έχει ανασταλεί, πρέπει να εφαρμοστεί σήμερα στις 12. Στις 00 Το παιδί διατάχθηκε να επιστρέψει στον τόπο διαμονής του πριν απαχθεί και απομακρυνθεί.

Η σύμβαση αναφέρει ότι αυτό ισχύει μόνο για την επιστροφή του παιδιού, σημειώνοντας ότι όλα τα άλλα θέματα – επιμέλεια, επιμέλεια του παιδιού – ισχύουν για τα δικαστήρια των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς έχουν δικαιοδοσία να αποφασίσουν.

Στη συνέχεια ανακοίνωσε ότι η υπόθεση θα επανεξεταστεί στο Εφετείο της Δημοκρατίας μετά από καταγγελία που υπέβαλε η μητέρα του ανηλίκου.

Αναφερόμενος στην υπόθεση, ο κ. Άνγκαρης είπε ότι το 2017, το μικρό αγόρι έχει ταξιδιωτικά έγγραφα χωρίς τη συγκατάθεση του πατέρα του, με αυτόν τον τρόπο η μητέρα μπορεί να απαγάγει το παιδί της, να το φέρει κρυφά στην Κύπρο, κλειδώνοντας τα τηλέφωνα և FB για 11 μήνες μέσα επικοινωνίας, όπως ισχυρίζεται ο Διαμεσολαβητής.

Ο διαμεσολαβητής ανέφερε επίσης ότι ο πατέρας δεν ήξερε πού ήταν το παιδί του.

Σημείωσε ότι τα γεγονότα που υποβλήθηκαν την ημέρα εγγραφής της αίτησης είναι έγκυρα, δηλαδή 7.2.19.

Είπε ότι η απόφαση τέτοιων περιπτώσεων λαμβάνεται σύμφωνα με τις συγκεκριμένες σαφείς οδηγίες της Σύμβασης, ότι πρέπει να ληφθεί.

Το κεντρικό μήνυμα της Σύμβασης για τις αστικές πτυχές της διεθνούς απαγωγής παιδιών είναι ότι ο κρατούμενος που παίρνει το παιδί του, το κρύβει, δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι έχουν περάσει τρία χρόνια από τότε που το παιδί εγκαταστάθηκε στην Κύπρο. Σε κάθε περίπτωση, τόνισε, το Οικογενειακό Δικαστήριο δεν μπορεί να χαιρετίσει αυτήν τη θέση, επειδή είπε ότι εάν το δικαστήριο καλωσορίσει τέτοιες θέσεις, τότε όλοι θα πάρουν το παιδί τους και θα φύγουν.

Ερωτηθείς για τη βία από τη μητέρα του, σύμφωνα με τους δικούς του ισχυρισμούς, ο δικηγόρος του πατέρα δήλωσε ότι δεν εμπιστεύονταν τον αιτούντα επειδή δεν δήλωσε τι ισχυρίστηκε σήμερα στην καταγγελία του στην Αμερική. Ο πατέρας, με τη σειρά του, δεν αποδέχεται τους ισχυρισμούς της μητέρας.

Ο κ. Τσαγγάρης δήλωσε επίσης ότι ο πατέρας του είχε καταθέσει αγωγή εναντίον της Δημοκρατίας για τις ενέργειες του Προξενείου της Δημοκρατίας στη Νέα Υόρκη τον Οκτώβριο του 2017, το οποίο, όπως είπε, βοήθησε τη μητέρα του.

Source