Πέθανε ο πρώην κατάσκοπος της KGB, George Orge Blake

Πέθανε σε ηλικία 98 ετών. Θεωρήθηκαν υπεύθυνοι για τους θανάτους 42 δυτικών πρακτόρων, αλλά κατάφεραν να διαφύγουν

Ο πρώην βρετανός διπλός πράκτορας George Orch Blake, ο οποίος εργάστηκε ως σοβιετικός κατάσκοπος της KGB στη δεκαετία του 1950, έφυγε στη Μόσχα, όπου πέθανε σε ηλικία 98 ετών.

Σήμερα, ο θρυλικός George Horse Blake δεν υπάρχει πια. “Αγάπησε ειλικρινά τη χώρα μας και θαύμαζε τα επιτεύγματα των ανθρώπων μας κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Σεργκέι Ιβάνοφ στο Σπούτνικ.

Οι δυτικοί κατάσκοποι έσκαψαν μια σήραγγα μήκους 548 μέτρων κάτω από το Τείχος του Βερολίνου στις αρχές της δεκαετίας του 1970 για να παγιδεύσουν τις ανατολικές διαπραγματεύσεις στο Βερολίνο της σοβιετικής εποχής.

Τρεις χιλιάδες τόνοι γης μεταφέρθηκαν λαθραία για τη δημιουργία της πιο διάσημης σήραγγας κατασκοπείας. Οι αρχές της Δυτικής Γερμανίας δεν έχουν πει τίποτα για την Επιχείρηση Gold για την αποφυγή διαρροών.

Η διαρροή, ωστόσο, προήλθε από τη βρετανική κατασκοπεία.

Ο Blake Blake, ένας υψηλόβαθμος βρετανός αξιωματούχος πληροφοριών, ήταν επίσης πράκτορας της KGB.

Ενημέρωσε τους Σοβιετικούς για τη σήραγγα. Οι Ανατολικοί Γερμανοί και οι Σοβιετικοί το χρησιμοποίησαν για παραπληροφόρηση αντί να το ανακαλύψουν.

Όταν κανένας άλλος δεν το χρειαζόταν, το ανακάλυψαν φορτίζοντας τη Δύση με τις επιχειρήσεις.

Χρόνια αργότερα, ο Μπλέικ συνελήφθη και φυλακίστηκε. Κατηγορήθηκε ότι σκότωσε 42 Δυτικούς πράκτορες και τους εξέθεσε στους Σοβιετικούς. Ωστόσο, κατάφερε να δραπετεύσει στη Μόσχα.

Πηγή: Πρώτο τεύχος

Source