Πέντε προτάσεις τροφίμων από επιστήμονες που μπορούν να ενισχύσουν την ανοσία έναντι του ιού της κορώνας

Ενώ η νέα πανδημία του ιού της κορώνας (Covid-19) προκάλεσε το θάνατο περισσότερων από 1,75 εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως, ο αριθμός των εμβολιασμένων ατόμων συνεχίζει να αυξάνεται παρά το Covid-19. Ωστόσο, πιστεύεται ότι η επιδημία θα αποτελέσει απειλή για τη δημόσια υγεία για λίγο λόγω ανεπαρκούς δοσολογίας, ακατάλληλων συνθηκών αποθήκευσης και υψηλών τιμών εμβολίων. Γι ‘αυτό οι επιστήμονες συνεχίζουν να αναζητούν τρόπους που μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο μόλυνσης και να αποτρέψουν σοβαρά συμπτώματα. Οι ερευνητές αποκάλυψαν σε παγκόσμιες μελέτες ότι υπάρχει μια σημαντική σχέση μεταξύ της τακτικής διατροφής και του ανοσοποιητικού συστήματος, ειδικά τρόφιμα όπως η μαύρη σοκολάτα, τα φύκια και ο τόνος, που περιέχουν ουσίες όπως η βιταμίνη D και τα ωμέγα 3, μπορούν να είναι αποτελεσματικές στην καταπολέμηση του Covid-19. Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποίησαν ότι κανένα φαγητό δεν παίζει ρόλο στην προστασία από τον ιό της κορώνας και ότι δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τα εμβόλια.

TON BALIĞI

Συνιστώμενο ίδρυμα: Πανεπιστήμιο Bohai, Κίνα

Ο κονσερβοποιημένος τόνος, τα πένθημα στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένου όλου του πύου στον κόσμο είναι από τα τρόφιμα που καταναλώνονται. Πιστεύεται ότι τα ψάρια τόνου, που είναι μια καλή πηγή βιταμίνης Β12 με υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 και πρωτεΐνες, μπορούν να ενισχύσουν το σώμα κατά του ιού της κορώνας.

Ένα επιστημονικό άρθρο που δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο στο περιοδικό Food Chemistry εξέτασε τις πρωτεΐνες από τον τόνο και εάν διαδραματίζουν ρόλο στην πρόληψη της μόλυνσης από κοροναϊούς. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Bohai στην Κίνα μελέτησαν τα πεπτίδια που αποτελούν τον τόνο. Στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκαν συστήματα υπολογιστών για να μοντελοποιήσουν τον τρόπο με τον οποίο τα 142 πεπτίδια δημιουργήθηκαν όταν ο τόνος αφομοιώθηκε από το σώμα αντέδρασε με το ένζυμο Mpro και τον υποδοχέα ACE2 που ο Covid-19 εισήλθε στο σώμα. Το ACE2 είναι γνωστό ως η πύλη του ιού της κορώνας προς τα ανθρώπινα κύτταρα και στοχεύεται από την ακίδα πρωτεΐνης που προεξέχει από την επιφάνεια του ιού SARS-CoV-2 που προκαλεί το Covid-19.

Το Mpro, του οποίου το πλήρες όνομα είναι η κύρια πρωτεάση, ονομάζεται ένζυμο που επιτρέπει στον ιό να αναπαραχθεί και δημιουργείται από τον ιό της κορώνας. Η μελέτη αποκάλυψε ότι 142 πεπτίδια με βάση τον τόνο θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ τόσο του Mpro όσο και του ACE2. Οι ερευνητές έδειξαν ότι τα πεπτίδια στον τόνο αλληλεπιδρούν με 13 διαφορετικά αμινοξέα στο Mpro και θα μπορούσαν να αναστέλλουν την αντιγραφή του ιού. Πιστεύει επίσης ότι τα πεπτίδια προσδένονται στην μπροστινή θέση στο ACE2. Οκτώ από αυτούς στοχεύουν στην ακίδα πρωτεΐνη.

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕΡΚΟΥΡΙΟΥ

“Η έρευνα δείχνει ότι μια πρωτεΐνη στον τόνο (EM) συνδέεται με έναν υποδοχέα ACE2 και θα μπορούσε ενδεχομένως να εμποδίσει τη σύνδεση του SARS-CoV-2”, δήλωσε η Hannah Whittaker, εκπρόσωπος της Βρετανικής Διαιτητικής Ένωσης (BDA). Οι άνθρωποι μπορεί να πιστεύουν ότι η κατανάλωση περισσότερου τόνου θα σταματήσει το Covid-19, αλλά η υπερβολική κατανάλωση τόνου μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε υδράργυρο », είπε.

ΠΟΛΥ ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΚΑΙ ΓΚΡΑΠΙ

Συνιστώμενο ίδρυμα: Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, ΗΠΑ

Οι φλαβανόλες είναι μια ομάδα χημικών ενώσεων που βρίσκονται σε πολλά διαφορετικά προϊόντα διατροφής όπως το πράσινο τσάι, τα σταφύλια μόσχου, η μαύρη σοκολάτα, τα βακκίνια και το κρασί. Έχει αναφερθεί ότι μια υποομάδα της ουσίας που είναι γνωστή ως flavan-3-ols, η οποία έχει συσχετιστεί με διάφορα οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της κυκλοφορίας του αίματος και της βελτιωμένης ψυχικής ευκινησίας σε άτομα άνω των 60 ετών, μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση του ιού της κορώνας. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας στις ΗΠΑ ήθελαν να δουν πώς οι φλαβανόλες επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ατόμου για να βοηθήσουν στην καταπολέμηση του Covid-19 και επικεντρώθηκαν στο ένζυμο Mpro. «Το ένζυμο iMpro στον νέο τύπο ιού κορώνας είναι απαραίτητο για τον ιό να αναπαραχθεί και να συγκεντρωθεί», δήλωσε ο καθηγητής De-Yu Xie, συγγραφέας της μελέτης. “Εάν μπορούμε να απενεργοποιήσουμε αυτό το ένζυμο, ο ιός θα πεθάνει.”

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε τον Δεκέμβριο στο περιοδικό Frontiers in Plant Science, διαπίστωσε ότι οι flavan-3-ols είναι σε θέση να συνδέονται με το Mpro, αναστέλλουν τη λειτουργία της και έτσι αναστέλλουν την ικανότητά της να αναπαράγεται και να εξαπλώνεται. «Αυτές οι προληπτικές χημικές ουσίες βρίσκονται στα δέρματα και στους σπόρους των σταφυλιών Muscadine», λέει ο Xie. “Τα δεδομένα της μελέτης μας δείχνουν ότι αυτές οι θρεπτικές φαρμακευτικές ενώσεις και εκχυλίσματα πράσινου τσαγιού, σταφυλιού και κακάου μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να βοηθήσουν στην καταστροφή του ιού της κορώνας.”

KEFİR

Συνιστώμενα ιδρύματα: Πανεπιστήμιο Αλεξάνδρειας της Αιγύπτου και πριγκίπισσα Nourah bint Abdulrahman University of Saudi Arabia

Το Kefir, ένα ρόφημα από γάλα και σπόρους που έχουν υποστεί ζύμωση και παρόμοιο με το ayran, είναι γνωστό ως καλή πηγή πρωτεϊνών και ασβεστίου. Το Kefir στο παρελθόν έχει συσχετιστεί με την ανακούφιση των συμπτωμάτων του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου (IBS), καθώς και τη βελτίωση της αρτηριακής πίεσης και των επιπέδων χοληστερόλης.

Οι επιστήμονες παρουσίασαν μια μελέτη στο περιοδικό Biomedicine & Pharmacotherapy, το οποίο θα δημοσιευθεί τον Ιανουάριο του 2021, δηλώνοντας ότι το κεφίρ έχει διάφορες αντιιικές ιδιότητες που του επιτρέπουν να καταπολεμήσει τη μόλυνση από τον ιό της κορώνας. Οι ακαδημαϊκοί εξέτασαν την έρευνα για το κεφίρ και ανέλυσαν τις προβιοτικές ιδιότητές του, το ιστορικό αντιιικών επιδράσεων κατά λοιμώξεων όπως ο δάγκειος πυρετός, το ζίκα και η ηπατίτιδα C και πώς μπορεί να αλληλεπιδράσει με τον ιό της κορώνας.

Σε σοβαρές περιπτώσεις νέων τύπων ιών κορώνας (Covid-19), παρατηρείται μια πιθανώς θανατηφόρα κατάσταση στην οποία το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος αρχίζει να επιτίθεται σε υγιή κύτταρα και όχι μόνο σε μολυσμένα. Αυτή η παρατεταμένη κατάσταση αναπηρίας είναι γνωστή ως «καταιγίδα κυτοκίνης». Οι ερευνητές δήλωσαν στη μελέτη ότι «το κεφίρ μπορεί να δράσει ως αντιφλεγμονώδης παράγοντας, οπότε θα μπορούσε να είναι αποτελεσματικό στην πρόληψη της καταιγίδας κυτοκίνης. Κατά συνέπεια, το κεφίρ αναστέλλει την παραγωγή γνωστών κυτοκινών που ονομάζονται IL-6, IL-1, TNF-α και ιντερφερόνη-, οι οποίες πιστεύεται ότι είναι υπεύθυνες για την υπερβολική αντίδραση και σταματά την αναπαραγωγή τους.

Νισίν

Συνιστάται από: Πανεπιστήμιο Visva-Bharati, Ινδία

Η νισίνη ονομάζεται φυσικό συντηρητικό τροφίμων που παράγεται από ένα βακτήριο και βρίσκεται σε πολλά κονσερβοποιημένα προϊόντα. Χρησιμοποιείται σε μια ποικιλία προϊόντων, όπως επεξεργασμένο τυρί, γαλακτοκομικά επιδόρπια, γάλα, ποτά που έχουν υποστεί ζύμωση, κρέας και κονσερβοποιημένα τρόφιμα. Είναι επίσης γνωστό ως Ε234 και αποτελείται από πεπτίδιο μακράς αλυσίδας με άτομα άνθρακα που φιλοξενεί 34 διαφορετικά αμινοξέα.

Οι Ινδοί ακαδημαϊκοί εξέτασαν εάν το ni θα μπορούσε να λειτουργήσει ως αντιικό κατά του ιού της κορώνας. Το έργο του επανεξετάστηκε από τον διαιτητή και έγινε δεκτό για δημοσίευση στην έκδοση του περιοδικού Virology τον Ιανουάριο του 2021.

Οκτώ διαφορετικές παραλλαγές νισίνης ερευνήθηκαν στο πλαίσιο της μελέτης και ανακαλύφθηκε ότι τέσσερις από αυτές (nisin H, Z, U και A) θα μπορούσαν να συνδεθούν στον υποδοχέα ACE2 γρηγορότερα από τον νέο τύπο ιού κορώνας.

Whittaker, «Οι συγγραφείς χρησιμοποίησαν το Nisin H για πρόσβαση στον υποδοχέα ACE2. [virüsün başak proteininin reseptör bağlanma alanının] Διαπίστωσε ότι ενεργεί ως δυνητικός ανταγωνιστής και ως εκ τούτου σταματά τον Covid-19 από τη δέσμευση και την είσοδο σε ανθρώπινα κύτταρα ».

ΦΥΚΙ

Συνιστάται από: Swansea University, UK

Το Carrageenan ονομάζεται εδώδιμος τύπος φυκιών που έχει κόκκινο χρώμα και χρησιμοποιήθηκε στην Ιρλανδία τον 19ο αιώνα για τη θεραπεία αναπνευστικών παθήσεων. Το φυτό περιλαμβάνεται επίσης σε διάφορα ρινικά σπρέι.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Swansea διεξάγουν επί του παρόντος μια κλινική δοκιμή με 480 εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης για να διερευνήσουν τις επιδράσεις της καραγενάνης στο Covid-19. Τα αποτελέσματα της δοκιμής, που ονομάζεται ICE-COVID, αναμένεται να ανακοινωθούν τον Μάιο του 2021. Η Δρ Zita Jessop, συμπρόεδρος της μελέτης στο Πανεπιστήμιο Swansea, δήλωσε: «Προηγούμενες μελέτες δείχνουν ότι τα ρινικά σπρέι με βάση ιωτα-καραγενάνη είναι αποτελεσματικά κατά των ιών της κορώνας. «Εάν τα αποτελέσματα της ελεγχόμενης με εικονικό φάρμακο κλινικής δοκιμής βγουν όπως αναμενόταν, τα ρινικά σπρέι που περιέχουν φύκια μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μια επιπλέον στρατηγική πρόληψης για την καταπολέμηση του Covid-19», είπε.

ΟΧΙ ΤΡΟΦΙΜΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΤΑΛΛΑΚΕΙ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟ COVID-19

Ο γιατρός Saray Berry από το King’s College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου στην Αγγλία προειδοποίησε ότι η κατανάλωση τροφών που περιέχουν βιταμίνες και μέταλλα που χρειάζεται το σώμα με ισορροπημένο τρόπο είναι ευεργετική για τη συνολική υγεία του σώματος, αλλά κανένα από αυτά δεν είναι ένα μαγικό ραβδί κατά του Covid-19.

«Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν ορισμένες ομάδες τροφίμων που σχετίζονται με φλεγμονώδη απόκριση ή ασθενή ανοσία, αλλά δεν υπάρχει ούτε μία τροφή που να παρέχει προστασία ή να αναστέλλει τη φλεγμονή. Για αυτόν τον λόγο, η κατοχή εμβολίων των οποίων η προστασία έχει εγκριθεί από τις παγκόσμιες υγειονομικές αρχές είναι ο μόνος τρόπος προστασίας από το Covid-19 μέχρι στιγμής. Επιπλέον, οι άνθρωποι δεν πρέπει να εγκαταλείπουν την κοινωνική απόσταση, τις μάσκες και τα μέτρα υγιεινής », είπε.

Source