Πέντε σκοτώθηκαν από πύραυλο κατά τη διάρκεια ενός γάμου στην Υεμένη

Τραγωδία στην Υεμένη – Ένας πύραυλος χτύπησε κοντά στο αεροδρόμιο Hodeidah, στην πρώτη γραμμή των κυβερνητικών δυνάμεων և Σιίτες Χούτι ανταρτών, στην αίθουσα εκδηλώσεων.

Λήψη ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΚΥΠΡΟΥ. ΕΔΩ Android για Android և ΕΔΩ για iOS

Πέντε γυναίκες σκοτώθηκαν όταν ένας πύραυλος πυροβολήθηκε σε ένα χώρο γάμου στη νοτιοδυτική πόλη Χοντέϊντα της Υεμένης την Παρασκευή το βράδυ, σύμφωνα με μάρτυρες σε τοπικό αξιωματούχο.

Ο βομβιστής χτύπησε λίγο μετά το μεσημέρι μπροστά σε ένα ράλι στα περίχωρα του αεροδρομίου Χοντέιντα, στην πρώτη γραμμή μεταξύ κυβερνητικών δυνάμεων και σιιτών αντάρτων Χούτι που ελέγχουν την παράκτια πόλη της Ερυθράς Θάλασσας, ανέφεραν μάρτυρες.

Και οι δύο πλευρές κατηγόρησαν την άλλη για την επίθεση.

Ο στρατηγός Sadiq Dwight, εκπρόσωπος της Μικτής Επιτροπής του ΟΗΕ για την κατάπαυση του πυρός, χαρακτήρισε την έκρηξη ως “επαίσχυντο έγκλημα” που τραυματίστηκε επτά άτομα, συμπεριλαμβανομένων παιδιών. “Χούτι εναντίον πολιτών.”

“Καταδικάζουμε αυτό το φρικτό έγκλημα που διαπράχθηκε από τους Χούθι που στόχευσαν αυτήν την αίθουσα εκδηλώσεων”., παραπονέθηκε ο Dwight.

Ο διορισμένος από τους Χούτι κυβερνήτης της Χοντέιντα, Μοχάμεντ Αγίας, κατηγόρησε την επίθεση εναντίον κυβερνητικών στρατευμάτων. “Οι εχθρικές δυνάμεις διαπράττουν εγκλήματα, μην διστάσετε να κατηγορήσετε άλλους”, παραπονέθηκε για το τηλεοπτικό δίκτυο Al-Masira που ελέγχεται από το Houthi.

Στις 13 Ιουνίου 2018, οι κυβερνητικές δυνάμεις, με την υποστήριξη της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ξεκίνησαν μια εκστρατεία για την ανάκτηση του Hodeidah, ενός βασικού λιμένα για την ανθρωπιστική βοήθεια που εισέρχεται στην Υεμένη.

Στις 13 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους, ο ΟΗΕ ανακοίνωσε την υπογραφή συμφωνίας για την παύση των εχθροπραξιών, κυρίως στο Χοντέϊντα, ως αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων μεταξύ της κυβέρνησης της Υεμένης και των Σουηδών Χούτι.

Το ένστικτο διατηρείται λίγο πολύ μέχρι σήμερα.

Μία μεγάλη επίθεση στο αεροδρόμιο της Υεμένης την Τετάρτη έγινε όταν η νέα κυβέρνηση έφτασε στην προσωρινή πρωτεύουσα της χώρας.

Τουλάχιστον 26 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επίθεση, την οποία κατηγόρησε η κυβέρνηση στους Χούτι, αλλά δεν έχουν επίσημα αναλάβει την ευθύνη.

Ο παρατεταμένος πόλεμος στην Υεμένη έχει βυθίσει τη φτωχότερη χώρα της Αραβικής Χερσονήσου στη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο, με δεκάδες χιλιάδες νεκρούς, εκατομμύρια εκτοπισμένους και πείνα, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

Πηγή: Πρώτο τεύχος

Source