Πίσω από τα παρασκήνια στη Μεσόγειο | Abdulkadir SELVI

Τουρκία, Ελλάδα και προσπαθώντας να λύσουν τα προβλήματά τους στο πλαίσιο σχέσεων καλής γειτονίας, η Ελλάδα δεν διστάζει να σαμποτάρει τη διαδικασία διαλόγου κάθε φορά. Ένα παράδειγμα αυτού συνέβη την περασμένη εβδομάδα, τόσο στην ξηρά όσο και στη θάλασσα.

class = “cf”>

Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Dendias, Υπουργός Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu Ενώ υπονομεύσαμε τη διαδικασία κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου, είδαμε την προσπάθεια της Ελλάδας να φέρει το γαλλικό ερευνητικό πλοίο στην τουρκική υφαλοκρηπίδα στη Μεσόγειο. Λέγεται διπλό σαμποτάζ με μία λέξη.

Συντρίβεται στον τοίχο

Ωστόσο, αυτό το παιχνίδι διακόπηκε λόγω της σταθερότητας της Τουρκίας. Η Τουρκία έδωσε τη δύναμή της στο πεδίο και στα δύο τραπέζια, η Ελλάδα κατάφερε να ματαιώσει τις κινήσεις. Η Ελλάδα επέστρεψε στην Τουρκία για άλλη μια φορά χτύπησε τον τοίχο. Ελλάδα, περισσότερο επιλέξτε την πορεία του διαλόγου με την Τουρκία, αρκεί ο αρχηγός να πολλαπλασιάσει αυτό το είδος ροκ. Ωστόσο, οι δύο χώρες μπορούν να αναπτύξουν σημαντικούς τομείς συνεργασίας στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ERDOĞAN

Πρόεδρος Ερντογάν στον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών, τον οποίο αποδέχθηκε επίσης, “Συνεργασία χωρίς παρέμβαση τρίτων χωρών” προτείνει. Αλλά αντί να τεντώνεται αυτό το λουλούδι στην Ελλάδα, Macronαγκαλιάζει το αγκάθι του. Φυσικά το χέρι του αιμορραγεί.

Τώρα, θα μεταφέρω τα παρασκήνια της έντασης στη Μεσόγειο.

class = “cf”>

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ

1) Για λίγο λόγω των εντάσεων μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, ο Ντέντιας θα ηγηθεί της επίσκεψης του Υπουργού Εξωτερικών, κρίθηκε θετικό για την Τουρκία όσον αφορά τη βελτίωση του διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών.

Θα μπορούσε να ήταν CEM-PAPANDREU

2) Στο παρελθόν, η φιλία μεταξύ του Υπουργού Εξωτερικών mailsmail Cem και του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου προκάλεσε μια ανοιξιάτικη ατμόσφαιρα στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

3) Θα μπορούσε η φιλία των Mevlüt Çavuşoğlu και Nikos Dendias να συμβάλει στη μείωση της έντασης μεταξύ των δύο χωρών και στην ανάπτυξη του διαλόγου; Η Τουρκία δεν είχε μεγάλες προσδοκίες. Μα γιατί όχι?

ΝΙΚΟ ΦΙΛΟΥ ΜΟΥ

4) Επειδή ο Çavuşoğlu δεν επέλεξε την επίσημη γλώσσα της διπλωματίας μετά τη συνάντησή του με τον Dendias. Απευθυνόταν στον επισκέπτη του ως «Νίκο». «Λέω τόσο τον Ντέντια όσο και τον Νίκο. Επειδή για πολλά χρόνια, έκανε μια θερμή έκφραση ως προσωπικός μου φίλος.

ΑΠΟΔΟΧΗ ΥΨΗΛΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ

5) Ο Πρόεδρος Ερντογάν αποδέχτηκε τον Dendias και έδειξε ότι αποδίδει σημασία στον διάλογο μεταξύ των δύο χωρών. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Ερντογάν πρότεινε στον Έλληνα Υπουργό να επιλύσει άμεσα τα προβλήματα ως δύο γειτονικές χώρες και να μην φέρει σε επαφή άλλες χώρες.

6) Ο Ντέντιας σαμποτάρει τη διαδικασία, παρά την πρόταση της ελληνικής αντιπροσωπείας ότι «δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε εκφράσεις που θα προκαλέσουν αντιπαραθέσεις μπροστά στα ΜΜΕ» κατά τη διάρκεια της συνάντησης στο Υπουργείο Εξωτερικών.

class = “cf”>

Η ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ξεκίνησε κατά την άγκυρα

7) Ενώ οι τουρκο-ελληνικές αντιπροσωπείες συναντήθηκαν στην Άγκυρα την Πέμπτη 15 Απριλίου, η Ελλάδα δημοσίευσε το NAVTEX, δηλώνοντας ότι το γαλλικό πλοίο L’Atalante θα πραγματοποιήσει έρευνα.

8) Το νησί της Ρόδου της Κρήτης στην Ελλάδα, όπως αναφέρεται από τον ιστότοπο όπου ο νότος, η Τουρκία ανέφερε ότι οι συντεταγμένες του ΟΗΕ ήταν αποφασισμένες να βρίσκονται εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας.

Η NAVTEX ΕΚΔΟΣΕΙΣ

class = “cf”>

9) Το Υπουργείο Εξωτερικών και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ενήργησαν σε συντονισμό και έδωσαν την απαραίτητη απάντηση σε αυτήν την πρόκληση τόσο στον τομέα της διπλωματίας όσο και στον τομέα. Ο υπουργός Εξωτερικών Mevlüt Çavuşoğlu συνέχισε τις επίσημες επαφές του στην Κύπρο παρακολουθώντας στενά τις εξελίξεις σχετικά με τη διαδικασία.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

10) Έγιναν ταυτόχρονες προσπάθειες την Παρασκευή, 16 Απριλίου.

Η Τουρκία έχει εκδώσει αμέσως έναν μετρητή NAVTEX. Ανακοίνωσε ότι η περιοχή έρευνας βρίσκεται στο τουρκικό ηπειρωτικό ράφι. Επίσης, οι Έλληνες της NAVTEX δεν μπορούν να παραδώσουν σε αυτόν τον τομέα, όπως υπενθύμισε ότι στην Τουρκία το δικαίωμα δημοσίευσης NAVTEX σε αυτόν τον τομέα. Ζητήθηκε από το γαλλικό πλοίο να μην μπει στην υφαλοκρηπίδα μας.

class = “cf”>

Τα πλοία μας αποστέλλονται στην περιοχή

11) Τα στοιχεία της Τουρκίας και των δύο ενεργοποιούν τα στοιχεία της ναυτικής διπλωματίας κατευθύνονται σε τομείς έρευνας που θα κάνουν τα γαλλικά πλοία.

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣΟΧΗ

12) Στις 17 Απριλίου, παρά την προειδοποίηση της Τουρκίας για το γαλλικό ερευνητικό σκάφος L’Atalante 11.34, χτυπά το υφαλοκρηπίδα σε περιοχές όπου έχουμε την ελληνική φρεγάτα συνοδεία. Μετά από αυτό, στοιχεία του Πολεμικού Ναυτικού μας προειδοποιούν το γαλλικό πλοίο να εγκαταλείψει την περιοχή.

ΔΕΝ ΑΚΡΟΑΣΕΙ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

13) Παρά το ότι είχε ενημερωθεί διπλωματικά και προειδοποιήθηκε από τα πολεμικά μας πλοία στο παρελθόν, η απάντηση του γαλλικού ερευνητικού πλοίου ήταν αρχικά αρνητική. Ο αρχηγός του L’Atalante ανακοινώνει ότι “θα συνεχίσει τις ερευνητικές του δραστηριότητες”.

14) Τα πολεμικά μας πλοία συνεχίζουν να προειδοποιούν το γαλλικό πλοίο να εγκαταλείψει την υφαλοκρηπίδα μας αυξάνοντας την κοντινή απόσταση παρακολούθησης.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ ΓΑΛΛΙΚΟΥ ΠΛΟΙΟΥ

15) Μετά από λίγο, το γαλλικό ερευνητικό πλοίο βλέπει ότι η επιμονή του θα είναι άκαρπη και η ελληνική φρεγάτα που τον ακολουθεί υστερεί. Ο καπετάνιος του πλοίου αναφέρει ότι έχει σταματήσει τις δραστηριότητές του …

Κάτω από την επιτήρηση των σκαφών μας

16) Το γαλλικό ερευνητικό πλοίο εγκαταλείπει την υφαλοκρηπίδα μας υπό την επίβλεψη των τουρκικών θαλάσσιων στοιχείων και υποχωρεί στα ελληνικά χωρικά ύδατα.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΑΛΛΙΚΗ παγίδα

17) Η Τουρκία φέρνει σταθερότητα ενώ επιδεικνύει το γαλλικό ερευνητικό σκάφος της υφαλοκρηπίδας, ενώ από την άλλη πλευρά, η Ελλάδα, η Γαλλία, η Τουρκία δεν πέφτει στην παγίδα που είναι έτοιμη να μειώσει την κλιμάκωση της χώρας.

.Source