Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων στην Ιερουσαλήμ

Αποκλειστικό: Οι επιζώντες της Αιθιοπίας ξαναβρίσκουν φρίκη στο «ολοκαύτωμα» του περασμένου μήνα

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΥΌΡΚΗΣ: Όταν ο Αμπντέλ Κάριμ Ιμπραήμ Μοχάμεντ, 23 ετών, εγκατέλειψε την πρόσφατη βία που καταναλώνει την περιοχή Ορόμια της Αιθιοπίας, δεν φαντάστηκε ποτέ ότι θα πέσει στα χέρια των Χούτι της Υεμένης.

Στην πραγματικότητα, όπως πολλοί συμπατριώτες του απελπισμένοι να ξεφύγουν από την αιθιοπία που συγκρούεται από συγκρούσεις, δεν είχε ακούσει καν για την πολιτοφυλακή που υποστηρίζεται από το Ιράν, η οποία κατέλαβε τον έλεγχο της πρωτεύουσας της Υεμένης, Σάνα το 2015.

Όταν ξεκίνησε για πρώτη φορά στο επικίνδυνο ταξίδι του στην Ερυθρά Θάλασσα, ο Αμπντέλ Κάριμ είχε οραματιστεί μια επίπονη διέλευση από χερσαία χώρα σε ένα από τα κράτη του Αραβικού Κόλπου όπου τον περίμενε ευκαιρία και ευημερία.

Τα γεγονότα είχαν πάρει τρομακτική στροφή στην πατρίδα του Αιθιοπία, όπου η κατάσταση ασφάλειας συνέχισε να επιδεινώνεται εν μέσω αυξανόμενων αναταραχών και πολιτικών εντάσεων. Παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, επιθέσεις από ένοπλες ομάδες και κοινοτική και εθνοτική βία ανάγκασαν χιλιάδες να βρουν καταφύγιο στο εξωτερικό.

Η πρώτη συνάντηση του Αμπντέλ Κάριμ με τους Χούτι ήρθε μόλις δύο ημέρες μετά την άφιξή του στη Σάνα, όταν δύο στρατιώτες τον πλησίασαν σε μια αγορά. Τον ξεχώρισαν στο πλήθος και ζήτησαν να δουν την ταυτότητά του.

Χωρίς να ρίχνει μια ματιά στα χαρτιά του, τέθηκε υπό σύλληψη και μεταφέρθηκε στη μονάδα κράτησης της Αρχής Μετανάστευσης, Διαβατηρίων και Πολιτογράφησης (IPNA), όπου βρήκε εκατοντάδες Αφρικανούς μετανάστες να μαθαίνουν.

Ανάμεσά τους ήταν η 20χρονη Issa Abdul Rahman Hassan, η οποία εργαζόταν σε μια βάρδια σε ένα εστιατόριο της Sanaa για να σώσει το ταξίδι του, όταν οι στρατιώτες Houthi εισέβαλαν και τον μετέφεραν στο κέντρο κράτησης.

Εκεί τοποθετήθηκε μέσα σε ένα υπόστεγο με δεκάδες άλλους. Σε ένα βίντεο που καταγράφηκε τρεις μήνες μετά την άφιξή του, ο Issa χειρονομεί γύρω του. «Κοίτα, ζούμε το ένα πάνω στο άλλο. Δεν έχουμε φαγητό. Οχι νερό. Μερικοί άνθρωποι είναι εξαντλημένοι, όπως μπορείτε να δείτε. Απλώς κοιμούνται νύχτα και μέρα.

«Δεν έχουμε καν φάρμακο εδώ. Και οργανώσεις όπως η Ύπατη Αρμοστεία δεν ενδιαφέρονται για εμάς. Όλοι μας εδώ είμαστε ο Ορόμο », είπε, αναφερόμενος στη μεγαλύτερη εθνοτική ομάδα της Αιθιοπίας.

Η Human Rights Watch επιβεβαίωσε αρκετούς λογαριασμούς όπως η Issa, περιγράφοντας τις συνθήκες στο κέντρο κράτησης ως «περιορισμένες και ανθυγιεινές, με έως και 550 μετανάστες σε υπόστεγο στο συγκρότημα των εγκαταστάσεων».

Στις 7 Μαρτίου, ανίκανοι να ανεχθούν αυτές τις συνθήκες, οι μετανάστες προχώρησαν σε απεργία πείνας.

Οι συνθήκες στο υπόστεγο πριν από τη φωτιά ήταν αρκετά κακές. (Φωτογραφία του Οργανισμού Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Oromia)

Σύμφωνα με μαρτυρίες μαρτύρων, οι φρουροί Houthi του καταυλισμού είπαν στους μετανάστες να πουν τις «τελικές προσευχές» τους πριν πυροδοτήσουν δακρυγόνα και τι μπορεί να ήταν μια χειροβομβίδα λάμψης στο υπόστεγο. Μια πυρκαγιά ξέσπασε γρήγορα.

Μέσα στον καπνό και το χάος, οι μετανάστες καταπάτησαν ο ένας τον άλλον στην απελπισία τους για να ξεφύγουν. Σύμφωνα με τους λογαριασμούς του Houthi, 40 μετανάστες υπέκυψαν στον καπνό και τις φλόγες. Ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων έφτασαν τον αριθμό πλησιέστερα στα 450 – για να μην αναφέρουμε τα αποτελέσματα των θυμάτων και των ακρωτηρίων.

Ο Αμπντέλ Κάριμ βρισκόταν στο μπάνιο όταν ξέσπασε η φωτιά. Επιβίωσε, αλλά υπέστη σοβαρά εγκαύματα στα χέρια του. Μεταφέρθηκε σε κυβερνητικό νοσοκομείο, όπου μπορούσε να δει από το παράθυρο μια βαριά παρουσία ασφαλείας που αναπτύσσεται γύρω από την ιατρική εγκατάσταση, εμποδίζοντας συγγενείς και υπηρεσίες βοήθειας να φτάσουν στους τραυματίες.

Φοβούμενος ότι θα επανεκδικασθεί, ο Αμπντέλ Κάριμ απολύθηκε και δραπέτευσε.

Ένα θύμα πυρκαγιάς αντιμετωπίζεται σε νοσοκομείο στο Aden. (Φωτογραφία του Οργανισμού Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Oromia)

Παρά τους τραυματισμούς του, ενώθηκε με τους επιζώντες και τους συγγενείς των νεκρών έξω από το κτίριο της Ύπατης Αρμοστείας για να ζητήσει διεθνή δράση για να λογοδοτήσουν οι δράστες.

Απαίτησαν επίσης τα ονόματα όλων αυτών που σκοτώθηκαν, αξιοπρεπείς κηδείες και κλείσιμο για τις οικογένειες εκείνων που εξακολουθούν να αγνοούνται.

«Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες δεν μας απάντησε», δήλωσε ο Αμπντέλ Κάριμ σε βίντεο, το οποίο μοιράστηκε με το Arab News ο Οργανισμός Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ορόμια (OHRO).

«Μόνο δύο μέρες μετά την έναρξη των διαμαρτυριών, ένας άντρας της Ύπατης Αρμοστείας βγήκε και μας είπε ότι (το προσωπικό του οργανισμού) είναι επίσης πρόσφυγες σαν εμάς εδώ, επισκέπτες που δεν μπορούν να κάνουν τίποτα. Μας είπε ότι από το 2016, το αρχείο προσφύγων βρίσκεται στα χέρια των Χούτι ».

ΣΕΑΡΙΘΜΟΙ

550 μετανάστες στο υπόστεγο IPNA πριν από τις 7 Μαρτίου.

6.000 μετανάστες σε κράτηση κυρίως στην Υεμένη που ελέγχεται από τους Χούθι.

Πηγή: Παρακολούθηση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Αμέτρητο, το πλήθος αρνήθηκε να φύγει, κάμπινγκ έξω από το κτίριο της Ύπατης Αρμοστείας για αρκετές εβδομάδες. Στη συνέχεια, τις πρώτες πρωινές ώρες της 2ης Απριλίου, οι πολιτοφυλακοί του Χούτι δέσμευσαν την περιοχή και διέλυσαν τους διαδηλωτές με δακρυγόνα και ζωντανούς κύκλους.

«Μας χτύπησαν, μας έσυραν με δύναμη, πήραν τα δακτυλικά μας αποτυπώματα και μας φωτογράφισαν, προτού φορτώσουν μερικούς από εμάς σε αυτοκίνητα και μας έφτασαν στην πόλη Νταμάρ, όπου μας εγκατέλειψαν στις δύσκολες ορεινές περιοχές», δήλωσε ο Αμπντέλ Κάριμ.

«Δεν ξέραμε τίποτα και κανένας εκεί. Συνεχίσαμε να περπατάμε. Δεν είχαμε φαγητό, νερό και σχεδόν καθόλου χρήματα. Όταν σταματήσαμε σε ένα από τα μικρά χωριά, ένας από εμάς πήρε ένα μπουκάλι νερό και το περάσαμε το ένα στο άλλο. Υπήρχε μόνο αρκετό νερό για να βρέξει τις άκρες των γλωσσών μας. “

Η ομάδα τελικά έφτασε στο Aden δύο ημέρες αργότερα. Από τα κεντρικά γραφεία της Ύπατης Αρμοστείας της UNHCR στην πόλη του λιμανιού, ο Αμπντέλ Κάριμ ζήτησε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο για να αντιμετωπιστούν τα εγκαύματα του.

Σύμφωνα με τον Arafat Jibril, επικεφαλής του OHRO, μόνο 220 από τους 2.000 κρατουμένους στη μονάδα κράτησης την ημέρα της πυρκαγιάς έφτασαν στο Aden. Η τύχη των άλλων παραμένει άγνωστη.

Arafat Jibril, επικεφαλής του Οργανισμού Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Oromia. (Παρέχεται φωτογραφία)

«Οι Αφρικανοί μετανάστες συνεχίζουν να εξαφανίζονται», δήλωσε ο Jibril στην Arab News. «Οι αριθμοί των εξαναγκασμένων εξαφανίζονται αυξάνονται. Αλλά δεν έχουμε κανένα μέσο να γνωρίζουμε τους ακριβείς αριθμούς. Αυτή θα ήταν η δουλειά των διεθνών οργανισμών, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν πρόσβαση σε κέντρα μυστικής κράτησης, πολλά από τα οποία βρίσκονται στη Sanaa. “

Ως δικηγόρος και ακτιβιστής, ο Jibril συλλέγει μαρτυρίες μαρτύρων από εσωτερικά κατεχόμενα εδάφη Houthi με τη μορφή μυστικών ηχογραφήσεων WhatsApp που έγιναν από αποφασισμένους εθελοντές που αναγκάστηκαν να εκθέσουν τις φρίκες που διαπράττονται εναντίον Αφρικανών μεταναστών.

Η συνένωση του τι συνέβη με τον εξαφανισμένο αποτελεί πρόκληση. «Γνωρίζουμε, για παράδειγμα, ότι 10 γυναίκες που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο δεν υπάρχουν πουθενά», είπε.

Μόνο 220 από τους 2.000 κρατουμένους στη μονάδα κράτησης την ημέρα της πυρκαγιάς έφτασαν στο Άντεν. Η τύχη των άλλων παραμένει άγνωστη. (Φωτογραφία του Οργανισμού Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Oromia)

«Γνωρίζουμε ότι οι κρατήσεις αφρικανικών μεταναστών συνεχίζονται σε μεγάλη κλίμακα και ότι υπάρχει ένας μακρύς« καταζητούμενος »κατάλογος, συμπεριλαμβανομένων των ονομάτων των αρχηγών διαμαρτυρίας και εκείνων των μεταναστών που μίλησαν στον Τύπο.

«Και ξέρουμε ότι οι Χούτι ταξινομούν τους μετανάστες. Στέλνουν τους νέους και τους υγιείς στον πόλεμο, και τους τοποθετούν στην πρώτη γραμμή των τάφρων έτσι ώστε οι «μαύροι» – όπως οι Χούτι αποκαλούν Αφρικανούς μετανάστες – να πεθάνουν πρώτα. Έχουμε ακούσει πολλούς λογαριασμούς από αυτούς που επέζησαν από τις μάχες και επέστρεψαν στις οικογένειές τους.

«Στέλνουν επίσης αφρικανικές γυναίκες στο πεδίο της μάχης, αναφέροντάς τις ως Zaynabiyat (την πολιτοφυλακή των Χούθι), για να κάνουν το μαγείρεμα και άλλες υπηρεσίες. Τουλάχιστον 180 γυναίκες και 30 παιδιά που είχαν συλληφθεί απήχθησαν δύο ημέρες πριν από την πυρκαγιά. Δεν γνωρίζουμε επίσης τίποτα γι ‘αυτούς. “

Οι Αφρικανοί μετανάστες λαμβάνουν τροφή και νερό μέσα σε ένα γήπεδο ποδοσφαίρου στην πόλη λιμάνι της Ερυθράς Θάλασσας Aden στην Υεμένη στις 23 Απριλίου 2019. (AFP)

Λίγοι αμφιβάλλουν ότι ο ρατσισμός βρίσκεται στον πυρήνα αυτής της κακοποίησης.

«Λίγο μετά την τραγική πυρκαγιά, οι Χούθι εκφοβίζουν τους Αφρικανούς μετανάστες, σπρώχνοντάς τους φυλετικές πληγές, αποκαλώντας τους« τα εγγόνια του Μπιλάλ »- τον Αιθιοπικό σύντροφο του Προφήτη και τους πρώτους μουζίν στο Ισλάμ – και απειλώντας« να σας κάψουν ένα » σαν να κάψαμε τους φίλους σου », είπε ο Τζιμπρίλ.

Φοβάται ότι αυτά τα παραδείγματα είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου σε μια τραγωδία που παραβλέπεται σε μεγάλο βαθμό που, παρά την αυξανόμενη σοβαρότητά της, δεν κατάφερε να προσελκύσει το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας.

Οι Χούτι γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι Αφρικανοί μετανάστες δεν έχουν κανένα ενδιαφέρον για τα συμφέροντά τους.

«Κανένας οργανισμός για να τους προστατεύσει», δήλωσε ο Τζιμπρίλ. “Κανένας. Έτσι, οι Χούτι λένε, «ας τα χρησιμοποιήσουμε». Η μόνη «αμαρτία» που διέπραξαν αυτοί οι μετανάστες ήταν ότι γεννήθηκαν μαύροι ».

_____________________

Κελάδημα: @EphremKossaify

.Source