Παλιό և νέο “ρεαλισμό”

Το «ρεαλιστικό σχολείο» της διάσημης Κυπριακής σκέψης, φυσικά, χωρίς να καταλάβει ποια είναι η πραγματικότητα στην πολιτική և τις διεθνείς σχέσεις. Μια προφανώς οξυμορφική φιγούρα, που συνεχίζει να αγνοεί την πραγματικότητα του αδύνατου ή απρόσιτου, αλλά επεκτείνεται ρητορικά, «αναζητά» και προσφέρει λύσεις στους λαβύρινθους των ανυπέρβλητων αδιεξόδων του.

Ο «νέος ρεαλισμός» διακήρυξε τελικά ο Αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ Χάρις Γεωργία Οργιάδης, αποδεικνύοντας ότι ακόμη και οι απόγονοι δεύτερης ή τρίτης γενιάς του Γυμνασίου Αρχιερέα Γλαύκος Κληρίδης ανταγωνίζονται τον μη ρεαλιστικό ζήλο τους. Δεν είναι παρά ο κλασικός προκάτοχός του, αλλά μια νέα αφοπλιστική προσαρμογή στα γεγονότα της κατοχής, στην τουρκική αντίληψη για την πραγματικότητα, σηματοδοτώντας έτσι μια “κομψή” αλλά σταθερά, τραγικά αναπόφευκτη ιστορία.

Είναι άσχημο, τυλιγμένο σε ψεύτικα θεωρητικά κουτσομπολιά, ένα μέσο καλλωπισμού της υπακοής στον τουρκικό επεκτατισμό, μια ευγένεια μέσω της οποίας η προοπτική της «επιβίωσης» του κυπριακού ελληνισμού θα καταστεί εντελώς αδύνατη. συλλογική և διαπροσωπική ευημερία, επειδή ο τελευταίος επώδυνος συμβιβασμός που επιβλήθηκε σε εμάς δεν ανέχεται τέτοιες επιθετικές πολυτέλειες. Μόνο. Επιβίωση! Πώς και με ποιο τρόπο, αδιάφορη;

Το παράδοξο του κυπριακού ρεαλισμού είναι ότι οι Κύπριοι «ρεαλιστές» δεν έχουν ακόμη συνειδητοποιήσει, εν πάση περιπτώσει, τις προθέσεις της Τουρκίας, αλλά παρ ‘όλα αυτά σκέφτονται τη βαθιά στρατηγική του Κυπριακού, την οποία προσφέρουν ακόμη και ως αναλλοίωτοι πατριώτες. ενώ κάθε φορά που αναμένουν (θα αποσαφηνιστούν (προθέσεις) στο γήπεδο έτσι ώστε να μπορούν να ενεργήσουν αναδρομικά և να αντισταθμίσουν).

Αλλά αν δεν μπορείτε να καταλάβετε τις προθέσεις του εχθρού, τότε δεν μπορείτε να καταλάβετε τη στρατηγική του, ούτε μπορείτε να καταγράψετε τη δική σας πολιτική από μια ολοκληρωμένη, πλήρη ιστορική-γεωπολιτική άποψη. Θα είστε πάντα η ουρά των γεγονότων և εξελίξεων που σχηματίζονται από άλλους, ενεργώντας πάντα με προβληματισμό, εξουδετερωμένοι από την ικανότητα να έχουν σημαντικό αντίκτυπο σε αυτά.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό του κυπριακού ρεαλισμού είναι ότι οι εξαιρετικά ρεαλιστικοί μας ρεαλιστές δεν φαίνεται να είναι σε θέση να συμφωνήσουν για τις τελικές φιλοδοξίες της Τουρκίας στην Κύπρο. Μερικοί υποστηρίζουν ότι είναι γενικά αβέβαιο ότι ο σκοπός του είναι η κατάτμηση του νησιού, άλλοι ότι ο απώτερος στόχος του είναι η δημιουργία δύο κρατών, και άλλοι άλλοι ότι ο απώτερος στόχος της είναι ο πλήρης γεωπολιτικός έλεγχος της Κύπρου. Ωστόσο, δεν ενσωματώνουν αυτήν την προσέγγιση στο ευρύτερο ορθολογιστικό πλαίσιο της τουρκικής κυβέρνησης, αντιμετωπίζοντας το Κυπριακό με έναν ανεξάρτητο, απομονωμένο Καύκασο, μια ευρύτερη στρατηγική που αναπτύσσεται στενά από την Ευρασιατική Μεσόγειο, την Ανατολή, το Αιγαίο, τα Βαλκάνια, το Βορρά.

Έτσι, αποτυγχάνουν να επικεντρωθούν στη στρατηγική της διακοπής του τουρκικού επεκτατισμού, θεωρώντας ότι οποιαδήποτε λύση στην Κύπρο που θα διαφοροποιούσε το τρέχον status quo θα λύσει το πρόβλημα μια για πάντα σε μια στιγμή που ο πραγματικός τελικός δήλωσε: – Ο στόχος της Άγκυρας είναι να ανακτήσει ολόκληρη την Κύπρο.

Προς ένα ήρεμο «τέλος της ιστορίας»

Οι τελευταίοι τους αντιλαμβάνονται, από την άποψη της πλήρους ιστορικής πληρότητας, ως ένα αναμενόμενο συνεχές, αδιάλειπτο «τέλος της ιστορίας», αρκετά ειρηνικό και ευημερούν, ενώ, αντίθετα, θέλουν να δουν την τρέχουσα κατάσταση της κατάστασης ως ασταθή και στατική. έγκυος, στην πραγματικότητα, οδυνηρές εξελίξεις, εάν παραμείνει ως έχει. Ωστόσο, ο ρεαλιστικός ρεαλισμός του να γίνετε ιστορικοί απαιτεί և να αναγκάζονται ο ένας τον άλλον, μέσω του ίδιου φακού, να αντιμετωπίσουν τις δύο δυνατότητες. Οποιαδήποτε λύση δεν μπορεί να θεωρηθεί ως το τελικό αποτέλεσμα του Κυπριακού από την άποψη της ιστορικής τελικής κρίσης, αλλά ως άλλου τρόπου μάχης για επιβίωση, υπεροχή λαών, κοινωνικοπολιτικών ενώσεων. Με άλλα λόγια, το δόγμα της «οποιασδήποτε λύσης» είναι τώρα և ιστορικά αιολικό և επικίνδυνο, γιατί με κάποιο τρόπο είναι εξαιρετικά σημαντικό για μια συμφωνημένη λύση.

Ταυτόχρονα, αποφεύγουν να πουν ότι με την προτεινόμενη λύση, με όλες τις ασυγχώρητες παραχωρήσεις, η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει ήδη προχωρήσει πολύ στη διαπραγμάτευση του κυπριακού ζητήματος: το προβλεπόμενο εθνο-σωτήρα DDO, με όλα τα διαιρετικά του στοιχεία, εθνικές πλειοψηφίες, διάφορα βέτο. Η κατάργηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η προεδρία, οι εγγυήσεις, τα “ξένα” στρατεύματα θα αποτρέψουν την Τουρκία από την επίτευξη των δηλωμένων στόχων της, ή τουλάχιστον εκείνων που αναγνωρίζει ως τέτοια.

Η γενεαλογία της «Ομοσπονδιακής Ιδέας»

Όλοι γνωρίζουμε σήμερα την προέλευση, τη γενεαλογία, το σχηματισμό της «ομοσπονδιακής ιδέας» στην Κύπρο, αν και οι ένθερμοι υποστηρικτές του «ρεαλισμού», η λύση του ICC, το συγκαλούν συστηματικά και επιμελώς. Αυτό αποδεικνύεται από πολλά έγγραφα, πρακτικές, διπλωματικές εκθέσεις, καθώς και από τις ενέργειες της διαπραγματευτικής διαδικασίας, με όλη την εντατικοποίηση και την επιδείνωσή της. Πρόκειται για μια αναλλοίωτη, σταθερά προβλεπόμενη τουρκο-βρετανική θέση σε όλο το Κυπριακό, τα διχαστικά και «εξισωτικά» στοιχεία των οποίων (δύο κοινότητες, δύο ζώνες, δύο κυριαρχία, δύο λαοί, πολιτική ισότητα, «κυρίαρχη ισότητα»). , δύο πολιτείες), ενημερώθηκε, επεκτάθηκε ընդ ενισχύθηκε στην ανάπτυξη για να εφαρμόσει την ήδη εξασθενημένη αρχιτεκτονική του χωρισμού և πλήρους πολιτικού և γεωπολιτικού ελέγχου της Κύπρου από τον τουρκο-βρετανικό παράγοντα που εφευρέθηκε από τους Αμερικανούς: ΝΑΤΟ. Η πλευρά c / c σταδιακά μετατράπηκε από μια κατάρα σε απερίσκεπτους συμβιβασμούς և καταστροφικές παραχωρήσεις, μετατράπηκε σε φλόγα επαναπατρισμού για αποφυγή επανένωσης և για να αποφευχθεί ο κατακερματισμός. Στο τέλος, η «μόνη» διαφορά μεταξύ της τουρκοκυπριακής πλευράς σήμερα είναι οι διαφορετικές ερμηνείες ορισμένων πτυχών του περιεχομένου της ομοσπονδίας (sic).

Χρ. Η νέα «πραγματικότητα» της Γεωργίας Orjadis

Έτσι, ο διάσημος «πατριωτικός ρεαλισμός» του Γλαύκου Κληρίδη, ο οποίος δέχτηκε την ομοσπονδιακή λύση ως τον μοναδικό τρόπο επίλυσης του Κυπριακού, δεν ήταν παρά μια αναδρομική αναδρομή: μια 20ετής καθυστέρηση στην προσαρμογή της τουρκο-βρετανικής φιλοσοφίας της Κυπριακής σύγκρουσης. քաղաքական Μετά την πολιτική αποτυχία του εθνικού απελευθερωτικού αγώνα του ’55 -59, της αντιδημοκρατικής διχαστικής άμβλωσης του Ουρ Γιούριτς το 1960, του Τουρκκεστάν του ’63 -’64, της απομάκρυνσης της ελληνικής διαίρεσης το 1967, του προδοτικού πραξικοπήματος և 1974. Η τουρκική εισβολή, όπως και ο «νέος πατριωτικός ρεαλισμός» του Χάρις Γεωργία Ορχάδης στην Αμμόχωστο, απαιτεί σαφώς λύση δύο κρατών (ό, τι κι αν είναι) – παρά μόνο παραχώρηση. Προσαρμογή στα νέα «επιθετικά» επιτεύγματα που η Τουρκία προσπαθεί να επιβάλει , πάντα ντροπιαστικά έτοιμοι να βοηθήσουν τους Βρετανούς “διπλής όχθης” որոշ ορισμένους αξιωματούχους του ΟΗΕ Με αυτόν τον τρόπο είναι έξυπνος, δεν είναι ούτε ρεαλιστικός ούτε πατριωτικός, ούτε παρακινείται από την ανθρωπότητα ή το θάρρος, όπως ισχυρίζεται ο εισηγητής του.

Αντιθέτως, οφείλει την αηδιαστική εκπλήρωσή του στο ιστορικό πεπρωμένο, καλώντας τους ήδη εδραιωμένους ανθρώπους στην απόλυτη ταπείνωση της κοινής, τελικής παράδοσης.

Source