“Παράλογος.” Οι πολίτες ανταποκρίνονται στις νέες εξελίξεις

Οι περισσότεροι από τους πολίτες που σχολιάζουν τη νέα καθημερινή ζωή στους Cyprus Times μιλούν για απαράδεκτα παράλογα μέσα, τα οποία είναι αποτέλεσμα του ερασιτεχνισμού. Σχολιάζοντας την απόφαση της κυβέρνησης να λάβει πιο αυστηρά μέτρα λόγω της κλιμάκωσης του ιού, η πλειονότητα των πολιτών το αξιολόγησε αρνητικά. Λίγοι πιστεύουν ότι η τρέχουσα επιδημία στην Κύπρο απαιτεί αυστηρά μέτρα – σκληρές αποφάσεις

Χθες, η κυβέρνηση ανέτρεψε απροσδόκητα τα σχέδια όλων για την Πρωτοχρονιά. Εφαρμόζει μέτρα που, εκτός από την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, κρατούν τους πολίτες στα σπίτια τους χωρίς επισκέψεις.

Όπως αποδείχθηκε από τον αρμόδιο, το μέγεθος των 10 ατόμων στα σπίτια δεν θεωρήθηκε σωστά, δηλαδή σε σταθερούς ανθρώπους, ως αποτέλεσμα των οποίων σημειώθηκαν ορισμένες περιπτώσεις.

Τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας τις τελευταίες δύο ημέρες ακούγονται ανησυχητικά, ειδικά για τους ασθενείς, καθώς μπορεί να διαπιστωθεί ότι το κυπριακό σύστημα υγείας έχει φτάσει στα όριά του. Ο αριθμός των περιπτώσεων είναι υψηλός κάθε μέρα, γεγονός που επιδεινώνει την ανησυχία, ειδικά επειδή ορισμένες από αυτές θα χρειαστούν θεραπεία.

Αλλά πώς κρίνουν οι πολίτες τα νέα, πιο σκληρά μέτρα; Οι περισσότεροι πολίτες φαίνονται απογοητευμένοι.

“Τα νέα κυβερνητικά μέτρα ελήφθησαν στη χειρότερη δυνατή στιγμή. Δηλαδή, τώρα που ο κόσμος τελείωσε, υπάρχουν γιορτές. Επίσης, δεν καταλαβαίνω πώς αυτή η θεραπεία μπορεί να βοηθήσει εάν δεν υπάρχει κατάλληλος έλεγχος. Λοιπόν, πώς ελέγχουν ποιος πηγαίνει σε ένα φιλικό σπίτι και ποιος όχι; “Αν ήθελαν να κάνουν το σωστό, αφήστε τους να βρουν τον σωστό μηχανισμό ελέγχου”, δήλωσε η Μαρία Νικολάου, ιδιωτική υπάλληλος.

“Πλήρης ερασιτεχνισμός τόσο από την πολιτική ηγεσία όσο και από την επιδημιολογική ομάδα. Αντίγραφα από άλλες χώρες, κοινωνίες που δεν ισχύουν εδώ, δεν κάνουν παρά να μειώσουν τον αριθμό των περιπτώσεων. Αντίθετα, τα αυξάνουν γρήγορα. Δύο μέτρα և δύο βάρη σε πολλές περιπτώσεις με το κλείσιμο εταιρειών που ακολουθούν σεβαστά ως επί το πλείστον άκυρα πρωτόκολλα և διατηρούν άλλες που είναι εστίες του ιού για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντά τους. Εμπόδια που δεν έχουν νόημα και γίνονται φάρσα. «Μέσα που καταστρέφουν τους ανθρώπους, όχι τον ιό», είπε η Λαμπράκη, μια αυτοαπασχολούμενη γυναίκα.

«Θεωρώ παράλογα τα μέσα. Νομίζω ότι η απόφαση απαγόρευσης των συγκεντρώσεων στο σπίτι, ακόμη και για συγγενείς, ήταν περιττή, γιατί ο καθένας μας δουλεύει. “Άρα δεν βλέπω τον λόγο για τον οποίο αλληλεπιδράω με τόσους πολλούς ανθρώπους στη δουλειά κάθε μέρα που με απαγόρευαν να βλέπω τους συγγενείς μου”, δήλωσε η Λίζα Λόιζου, ιδιωτική υπάλληλος.

Είναι απαράδεκτο. Επιμένουν να λάβουν μέτρα χωρίς λογική. Πώς δεν μπορούμε να πιστέψουμε ότι μας γελοιοποιούνται; Οι αριθμοί πάνω και κάτω είναι βολικοί. Όλοι πρέπει να συγκεντρωθούν στους δρόμους και τα καταστήματα, αλλά τώρα που τα σχολεία είναι ανοιχτά, θα μας πει να κρατήσουμε τα παιδιά στο σπίτι. Προσωπικά δεν έχω δει κανέναν αστυνομικό τους τελευταίους μήνες για να ελέγξω ότι τηρήθηκαν οι εντολές. Έχουν αποτύχει, ειδικά στην υπεράσπιση ευάλωτων ομάδων. Αφαίρεσαν τα γηροκομεία և τώρα μετράμε τους θανάτους. «Λυπάμαι, αλλά ορισμένοι πρέπει να παραιτηθούν», είπε η Μάρθα Μαράγκου, μια αυτοαπασχολούμενη γυναίκα

“Νομίζω ότι τα νέα μέτρα είναι πολύ καλά, επειδή οι άνθρωποι δεν υποχώρησαν από τα προηγούμενα μέτρα, τα οποία ήταν εν μέρει πιο ήρεμα, δεν άκουσαν τις προτάσεις των εμπειρογνωμόνων για τον περιορισμό των συγκεντρώσεων, τώρα η λιτότητα ήταν μια αποτυχία. Φυσικά, έχω μια διαφωνία με την εξαίρεση της Πρωτοχρονιάς, αλλά καταλαβαίνω ότι γίνεται λόγω της ψυχολογίας “, λέει ένας ιδιωτικός υπάλληλος κ. Ανδρέας Γεωργίου.

«Δεν συμφωνώ με τα νέα μέτρα, διότι πιστεύω ότι επειδή τα καταστήματα είναι ανοιχτά, σε πολλά από αυτά τα γεγονότα δεν παρατηρούνται, υπάρχει αύξηση των ανθρώπων μέσα τους, δεν είναι αρκετός κίνδυνος. “Όταν εργαζόμαστε για να συνδεθούμε με τόσους πολλούς ανθρώπους, δεν έχει νόημα να μας περιορίζουν να βλέπουμε τα παιδιά μας ή τα αδέλφια μας”, δήλωσε η Georgia Orgia Charalambous, ιδιωτική υπάλληλος.

“Δεν συμφωνώ με την ενίσχυση των μέτρων, λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση στην Κύπρο σε αυτό το στάδιο. Δεν συμφωνώ με το χρόνο. Έπρεπε να ληφθούν αυστηρά μέτρα μέχρι τον Νοέμβριο ή στις αρχές Δεκεμβρίου. Δεν χρειαζόμαστε να φτάσουμε σχεδόν σε 1000 περιπτώσεις την ημέρα. Σε κάθε περίπτωση, η κατάσταση επιδεινώνεται, “απαιτούνται μέτρα”, δήλωσε ο δημόσιος υπάλληλος Κώστας Θεοδώρου.

Source