“Παρόλο που δεν το προτιμούμε καθόλου, εμφανίστηκε ο Ταξίμ.

Μιλώντας για το Κυπριακό, ο Χάρης Γιοργιάδης, Αναπληρωτής Πρόεδρος του DISC και πρώην Υπουργός Οικονομικών, είπε: «Το Τακσίμ έχει εμφανιστεί. Οι μετανάστες σκοτώθηκαν, χάθηκαν περιουσιακά στοιχεία και η Τουρκία θέλει μόνο μια κοινή κυριαρχία », είπε.

Η Εβδομαδιαία Καθημερινή ανέφερε το άρθρο της με τίτλο «Νέος Ρεαλισμός» σχετικά με το Κυπριακό, που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα με τον Γιορτιάδη και τη συνέντευξή της στο άρθρο, το οποίο έλαβε αντίδραση ακόμη και από το DISC.

Η εφημερίδα συνόψισε τη συνέντευξή της με τον Γιοργιάδη τονίζοντας τα ακόλουθα λόγια: «Το 2004 ήταν η τελευταία ευκαιρία για επίλυση του Κυπριακού. Παρόλο που η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν είχε καμία προτίμηση, το taksim εμφανίστηκε. Οι περισσότεροι από τους μετανάστες μετανάστευσαν από αυτόν τον κόσμο και η περιουσία τους χάθηκε. Δεν θα δεχόμουν την ομοσπονδία πριν επιστρέψουν οι Omorfo (Güzelyurt) και Maraş. Όπως εκφράζουν σήμερα οι εκπρόσωποι της τουρκικής πλευράς, η ομοσπονδία αφήνει τα γεγονότα σχεδόν όπως είναι σήμερα, με τη μόνη διαφορά: η κρατική κυριαρχία θα είναι κοινή. “

Σημειώνοντας ότι το DISI βρίσκεται στα πρόθυρα για το αν αποδέχεται την επιστροφή στη Βαρόσα υπό την τουρκοκυπριακή διοίκηση, ο Γιοργιάδης είπε επίσης ότι βλέπει θετικά την ολοκληρωμένη προσέγγιση λύσης με την εφαρμογή ορισμένων σημαντικών κανονισμών όπως το εμπόριο, η μεταφορά και η μείωση του αριθμού των στρατιωτών πριν από την τελική συμφωνία.

Η εφημερίδα “με άλλα λόγια, βλέπετε την προσέγγιση της Πόλης Πολύβιου στο βιβλίο” Μια άλλη προσέγγιση στο Κυπριακό “, δηλαδή, η διαδικασία εξελικτικής λύσης μέσω της διαδικασίας της εξέγερσης της τουρκοκυπριακής κοινότητας ενάντια στη γη; Λέγοντας «Βρίσκω αυτήν την προοπτική πολύ ενδιαφέρουσα» σε απάντηση στην ερώτησή του, ο Γιοργιάδης είπε εν συντομία όταν ρωτήθηκε αν το DISI ήταν επίσης σε αυτήν τη γραμμή:

«Δεν έχουμε συζητήσει συγκεκριμένα αυτήν την προσέγγιση, αλλά δεν νομίζω ότι έρχεται σε αντίθεση με τις αιώνιες θέσεις του DISI για το Κυπριακό. Ομοίως, ο Γλάφκος Κληρίδης δοκίμασε μια τέτοια προσέγγιση προτείνοντας την επιστροφή του Βαρόσα σε σχέση με τη λειτουργία του Αεροδρομίου Timbu (Ercan). “

(ΕΤΣΙ)

Source