Περίπου 1 εκατομμύριο ιοί διαπίστωσαν ότι θα μπορούσαν να προκαλέσουν ένα ξέσπασμα τύπου Covid-19

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι όλες οι επιδημίες που έχουν συμβεί στον κόσμο μέχρι στιγμής έχουν προκύψει από ανθρώπινες δραστηριότητες όπως η κλιματική αλλαγή, η αποψίλωση των δασών και η αστικοποίηση και προειδοποίησαν ότι ο αριθμός των πανδημιών θα αυξηθεί τα επόμενα χρόνια εάν δεν ληφθούν επείγοντα μέτρα. Ωστόσο, αναφέρθηκε στην έκθεση ότι μελλοντικές επιδημίες θα προκαλέσουν ετήσια οικονομική απώλεια 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΝΤΙΜΕΣ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Σύμφωνα με μια νέα έκθεση που κυκλοφόρησε από τη Διακυβερνητική Επιστημονική Πολιτική για τη Βιοποικιλότητα και τις Υπηρεσίες Οικοσυστήματος των Ηνωμένων Εθνών (IPBES), όλες οι πανδημίες που έχουν συμβεί μέχρι σήμερα στον κόσμο έχουν την καταγωγή τους σε μικρόβια που μεταφέρονται από ζώα. Ωστόσο, η εμφάνισή τους οφείλεται εξ ολοκλήρου σε ανθρώπινες δραστηριότητες.

ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ 1 ΕΙΔΟΣ ΙΟΙ ΕΧΟΥΝ ΠΙΘΑΝΕΣ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ ΝΕΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΕΣ

Οι ερευνητές εξήγησαν ότι εκτιμούν ότι υπάρχουν περίπου 1,7 εκατομμύρια αδιευκρίνιστοι ιοί στη φύση και οι μισοί από αυτούς έχουν τη δυνατότητα να μολύνουν τον άνθρωπο και να προκαλέσουν νέες επιδημίες.

ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ, Ο ΤΥΠΟΣ ΤΟΥ ΙΟΥ ΑΦΑΙΡΕΘΕΙ, ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΥΘΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ

Η ομάδα 22 επιστημόνων δήλωσε στην έκθεσή τους ότι σχεδόν το ένα τρίτο των «ζωονοσογόνων» ασθενειών που εξαπλώνονται από ζώα προκαλούνται από την απώλεια δασών και προκαλούνται από στενή επαφή μεταξύ άγριας ζωής και ανθρώπων. Οι ερευνητές είπαν ότι ζώα όπως νυχτερίδες και ποντίκια που αναπτύχθηκαν μετά από τέτοια καταστροφή ήταν πιο πιθανό να φέρουν ανησυχητικές ασθένειες. Κατά συνέπεια, δεδομένου ότι το εμπόδιο ειδών μπροστά σε περίπου πέντε ιούς εξαλείφεται κάθε χρόνο, ετοιμάζεται να μολύνει άμεσα ανθρώπους.

Οι ειδικοί δήλωσαν ότι για να αποφευχθούν μελλοντικές επιδημίες, η ανθρωπότητα πρέπει να μειώσει τις δραστηριότητες που οδηγούν σε απώλεια βιοποικιλότητας, όπως η αποψίλωση των δασών, η κτηνοτροφία και το εμπόριο άγριων ζώων.

“ΟΙ ΠΑΝΤΙΜΕΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΜΙΑ ΜΥΣΤΕΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟ ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΛΗΨΟΥΝ”

Ο Peter Daszak, πρόεδρος της IPBES και της EcoHealth Alliance, δήλωσε σε δελτίο τύπου, “Δεν υπάρχει μεγάλο μυστήριο σχετικά με την αιτία της πανδημίας Covid-19 ή οποιασδήποτε άλλης επιδημίας. Οι ίδιες ανθρώπινες δραστηριότητες που επιταχύνουν την αλλαγή του κλίματος και την απώλεια βιοποικιλότητας προκαλούν επίσης κίνδυνος πανδημιών. “Η επέκταση και η εντατικοποίησή του, το μη βιώσιμο εμπόριο, η παραγωγή και η κατανάλωση διαταράσσουν τη φύση. Αυτό αυξάνει στη συνέχεια την επαφή μεταξύ άγριας ζωής, ζώων, ιών και ανθρώπων. Αυτός είναι ο δρόμος προς τις πανδημίες.

Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΖΗΜΙΕΣ ΤΩΝ ΠΑΝΔΙΜΩΝ ΘΑ ΑΥΞΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΕΤΟΣ

Ωστόσο, οι ερευνητές προειδοποίησαν ότι η επέμβαση μετά την εμφάνιση νέων εστιών ήταν ένας «αργός και αβέβαιος τρόπος» με βάση τα μέτρα δημόσιας υγείας και την ανάπτυξη νέων εμβολίων και θεραπευτικών, όπως βιώνει η πανδημία Covid-19. Αναφέρθηκε ότι θα επαναληφθούν τόσο τα μεγάλα ποσά των θυμάτων όσο και οι σοβαρές ζημιές που σημειώθηκαν στην παγκόσμια οικονομία.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΜΕ ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΟΣΤΕΣ

Από την άλλη πλευρά, οι συντάκτες της έκθεσης υπολόγισαν ότι μέχρι τον Ιούλιο του 2020, το συνολικό παγκόσμιο κόστος της επιδημίας Covid-19 ήταν περίπου 8 έως 16 τρισεκατομμύρια δολάρια. Οι περιορισμοί κοινωνικής απόστασης και ταξιδιού έβλαψαν τις βιομηχανίες παγκοσμίως σε 5,8-8,8 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Οι προηγούμενες πανδημίες επίσης δεν προήλθαν χωρίς σημαντικό οικονομικό κόστος. Για παράδειγμα, το ξέσπασμα του Έμπολα στη Δυτική Αφρική το 2014 κόστισε στον κόσμο περίπου 53 εκατομμύρια δολάρια και τα κρούσματα του ιού Zika στη Νότια Αμερική και την Καραϊβική περίπου 18 δισεκατομμύρια δολάρια μεταξύ 2015-2017.

100 φορές φθηνότερα από την πρόληψη της επιδημίας, την καταπολέμηση της

Η έκθεση IPBES προειδοποίησε ότι τα μελλοντικά κρούσματα έχουν επίσης τη δυνατότητα να προκαλέσουν ετήσια οικονομική ζημία 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων. Αναφέρθηκε ότι το κόστος μείωσης του κινδύνου μελλοντικών πανδημιών εκτιμάται ότι είναι περίπου 100 φορές μικρότερο από το κόστος αντιμετώπισης τέτοιων κρίσεων και, ως εκ τούτου, πρέπει να παρέχονται «ισχυρά οικονομικά κίνητρα για μετασχηματιστικές αλλαγές».

Source