Περίπου 24ωρη απεργία στο Euronews … | Δημοσιογράφος Κύπρος

Οι υπάλληλοι του Euronews, που εδρεύουν στη Λυών, έλαβαν σήμερα 24ωρη απεργία, ανακοινώνοντας την ακύρωση της εργασίας που έχει προγραμματιστεί για τον Νοέμβριο, σύμφωνα με πηγές της ένωσης.

Περίπου 50 εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν μπροστά από την έδρα του Euronews σήμερα το πρωί για να διαμαρτυρηθούν ενάντια σε περικοπές θέσεων εργασίας και περικοπές στον προϋπολογισμό κατά την πρώτη απεργία στην ιστορία του ευρωπαϊκού δικτύου ειδήσεων.

Στα μέσα Νοεμβρίου, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου Michael Peters παρουσίασε ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης συνδικαλιστικών οργανώσεων για τη μείωση των διαφημιστικών εσόδων λόγω της κρίσης ανάκαμψης. “Εκτιμάται ότι περίπου 30-40 άτομα θα απολυθούν μετά τη δίκη”, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του Euronews.

Τα συνδικάτα το θεωρούν αυτό καθαρά οικονομικό σχέδιο · διαμαρτύρονται ότι καμία από τις προτάσεις των συνδικάτων δεν έγινε αποδεκτή. Ειδικότερα, το SNJ Euronews ανησυχεί για το κλείσιμο του Euronews, “ένα από τα λίγα δωρεάν τουρκικά γλωσσικά μέσα ενημέρωσης”. Αν και η τουρκική υπηρεσία δεν περιλαμβάνεται στο μειωμένο πρόγραμμα, αντιμετωπίζει έλλειψη εξωτερικής χρηματοδότησης.

Η ιταλική υπηρεσία θα γίνει ψηφιακή. “Είμαστε μια πολύγλωσση εταιρεία, ο Πύργος της Βαβέλ, θέλουμε να παραμείνουμε στα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης ως αναφορά”, δήλωσε ο δημοσιογράφος του SNJ. Το 2017, το δίκτυο εγκατέλειψε την παραδοσιακή του διάσταση για να αποκτήσει δώδεκα γλωσσικά δίκτυα, το καθένα με τη δική του συντακτική λογική. Εκείνη την εποχή έφυγαν 90 άτομα.

Το Euronews κυκλοφόρησε το 1993 από περισσότερα από είκοσι ευρωπαϊκά τηλεοπτικά δίκτυα. Σήμερα, ο «κυβερνήτης» του δικτύου είναι ο Αιγύπτιος δισεκατομμυριούχος Nagib Saviris. Ο Όμιλος MGN κατέχει 88% μερίδιο στο Euronews από την αποχώρηση της NBC (Comcast group) τον Απρίλιο του 2020

Πηγή: KYPE

Source