Περίπου 4 200 εξαιρετικά πλούσιοι έχουν αποχωρήσει από την SA από το 2010, σύμφωνα με την έκθεση

Η έκθεση εκτιμά ότι ζουν στην Αφρική περίπου 125.000 δολάρια εκατομμυριούχοι.  (iStock)

Η έκθεση εκτιμά ότι ζουν στην Αφρική περίπου 125.000 δολάρια εκατομμυριούχοι. (iStock)

  • Η έκθεση Africa Wealth συντάσσεται από το New World Wealth για την AfrAsia Bank κάθε χρόνο.
  • Η έκθεση του 2021 δείχνει ότι περισσότερα από 4.000 άτομα με πλούτο R14 εκατομμυρίων ή περισσότερο έφυγαν από την SA από το 2010 έως το 2020.
  • Ωστόσο, η Νότιος Αφρική εξακολουθεί να φιλοξενεί πάνω από διπλάσιο εκατομμυριούχο δολαρίου από οποιαδήποτε άλλη αφρικανική χώρα.

Περίπου 4 εκατομμυριούχοι 200 ​​δολαρίων – εκείνοι με πλούτο 1 εκατομμυρίου δολαρίων ΗΠΑ (περίπου R14 εκατομμύρια) ή περισσότερο – έχουν εγκαταλείψει την SA από το 2010.

Τα περισσότερα από αυτά πήγαν στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Αυστραλία και τις ΗΠΑ, ενώ τα υπόλοιπα πήγαν σε χώρες όπως η Ελβετία, το Ισραήλ, ο Μαυρίκιος, η Νέα Ζηλανδία, τα ΗΑΕ, ο Καναδάς, η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Κύπρος και η Μάλτα.

Ωστόσο, η Νότιος Αφρική εξακολουθεί να φιλοξενεί πάνω από δύο εκατομμύρια εκατομμυριούχους δολαρίων από οποιαδήποτε άλλη αφρικανική χώρα, σύμφωνα με την τελευταία ετήσια έκθεση Wealth Africa που κυκλοφόρησε η New World Wealth και η AfrAsia Bank με έδρα το Μαυρίκιο την Τετάρτη.

Ο πλούτος ορίζεται ως το καθαρό ενεργητικό ενός ατόμου. Περιλαμβάνει όλα τα περιουσιακά τους στοιχεία (ακίνητα, μετρητά, ίδια κεφάλαια, επιχειρηματικά συμφέροντα), μείον τυχόν υποχρεώσεις.

Η έκθεση υπολογίζει ότι ζουν στην Αφρική περίπου 125.000 δολάρια εκατομμυριούχοι, εκ των οποίων οι 6 200 έχουν καθαρά περιουσιακά στοιχεία 10 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ και άνω και 22 είναι δισεκατομμυριούχοι δολαρίων, καθένας με καθαρό ενεργητικό περίπου 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η Νότια Αφρική έχει 36 500 εκατομμυριούχους και 5 δισεκατομμυριούχους.

Η Αίγυπτος έχει τον δεύτερο εκατομμυριούχο με το μεγαλύτερο δολάριο στην ήπειρο, ακολουθούμενη από τη Νιγηρία, το Μαρόκο, την Κένυα και την Αιθιοπία. Ωστόσο, η Αίγυπτος έχει τους περισσότερους δισεκατομμυριούχους στην ήπειρο.

Ο Μαυρίκιος έχει καλή απόδοση

Όσον αφορά τον κατά κεφαλήν πλούτο σε δολάρια ΗΠΑ, στην Αφρική, ο Μαυρίκιος (31 900 δολάρια ΗΠΑ) βρίσκεται στην κορυφή της λίστας, ακολουθούμενος από την SA (10 310 $), τη Ναμίμπια (8 790 $), τη Μποτσουάνα (7 810 $), το Μαρόκο (ΗΠΑ 350 $), Αίγυπτος (2 810 $), Γκάνα (830 $) και Κένυα (1 700 $). Η Μοζαμβίκη (610 $) είναι η τελευταία στη λίστα.

Η έκθεση περιγράφει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης του Μαυρίκιου είναι εντυπωσιακός. Η Παγκόσμια Τράπεζα χαρακτήρισε επίσημα τον Μαυρίκιο ως χώρα υψηλού εισοδήματος τον Ιούλιο του 2020. Πιθανοί λόγοι για την ισχυρή ανάπτυξή του, σύμφωνα με την έκθεση, περιλαμβάνουν την ασφάλεια, την ευκολία επιχειρηματικής δραστηριότητας, έναν ακμάζοντα και αναπτυσσόμενο τομέα χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, ένα ταχέως αναπτυσσόμενο τοπικό απόθεμα αγορά (SEMDEX), ασφαλή δικαιώματα ιδιοκτησίας και χαμηλοί φόροι – πράγματα που προσελκύουν τους εξαιρετικά πλούσιους.

Η απόδοση της SA ήταν χαμηλή, σύμφωνα με την έκθεση, με τον συνολικό ιδιωτικό πλούτο που διατηρείται στη χώρα να μειώνεται κατά 25% την τελευταία δεκαετία, όταν μετράται σε δολάρια ΗΠΑ. Η απόδοση επηρεάστηκε αρνητικά από τη σημαντική απώλεια της νομισματικής αξίας στο δολάριο ΗΠΑ – από περίπου R6,80 / US $ το 2010 σε περίπου R14,70 / US $ έως το τέλος του 2020.

Επιπλέον, ένας μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων έκλεισε στη SA, ιδίως στις ΜΜΕ. Οι αποδόσεις στο JSE all index index μειώθηκαν κατά 12% την τελευταία δεκαετία όταν μετρήθηκαν σε δολάρια ΗΠΑ και υπήρξε επίσης μια συνεχής μετανάστευση πλούσιων ανθρώπων από τη χώρα.

Μεγάλο 5

Οι λεγόμενες «μεγάλες 5» αγορές πλούτου στην Αφρική είναι η Νότια Αφρική, η Αίγυπτος, η Νιγηρία, το Μαρόκο και η Κένυα, οι οποίες μαζί αντιπροσωπεύουν πάνω από το 50% του συνολικού πλούτου της Αφρικής. Η έκθεση το ορίζει ως τον ιδιωτικό πλούτο που κατέχουν όλα τα άτομα που ζουν σε κάθε χώρα. Δεν περιλαμβάνει κυβερνητικά κονδύλια.

Ο συνολικός πλούτος που διατηρείται στην Αφρική έχει μειωθεί κατά 16% σε σχέση με το 2010, λόγω των κακών επιδόσεων στις τρεις μεγαλύτερες αφρικανικές αγορές, δηλαδή τη Νότια Αφρική, την Αίγυπτο και τη Νιγηρία. Η Αγκόλα είχε επίσης κακές επιδόσεις. Η Αιθιοπία ήταν η μεμονωμένη αγορά με την υψηλότερη απόδοση κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, αν και από πολύ χαμηλή βάση. Οι αριθμοί ανάπτυξης σε αυτό το τμήμα είναι έως τον Δεκέμβριο του 2020 και, συνεπώς, λαμβάνουν υπόψη τον αντίκτυπο της επιδημίας του κοροναϊού.

Ο συνολικός ιδιωτικός πλούτος που διατηρείται στην Αφρική αναμένεται να αυξηθεί κατά 30% τα επόμενα δέκα χρόνια, φθάνοντας τα 2,6 τρισεκατομμύρια δολάρια έως το 2030. Αυτή η αύξηση θα οφείλεται στην ισχυρή αύξηση των δισεκατομμυριούχων δολαρίων και εκατομμυρίων εκατομμυρίων δολαρίων (εκείνοι με πλούτο 100 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ) ή περισσότερο).

Οι προβλέψεις πλούτου της έκθεσης λαμβάνουν υπόψη τις προβλέψεις του ΑΕγχΠ. πρόσφατες τάσεις μετανάστευσης πλούτου των ΥΦΑ · ανταγωνισμός; επίπεδα ασφάλειας ευκολία στην εργασία? εκπαιδευτικά πρότυπα · το επίπεδο καινοτομίας και επιχειρηματικότητας · ισχύ των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας · φορολογικοί συντελεστές και ευκολία επένδυσης σε κάθε χώρα.

Η έκθεση θεωρεί ότι ο πλούτος είναι ένα καλύτερο μέτρο της οικονομικής υγείας μιας οικονομίας από το ΑΕγχΠ. Οι λόγοι για αυτήν την άποψη περιλαμβάνουν ότι σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες, μεγάλο μέρος του ΑΕγχΠ ρέει στην κυβέρνηση και, ως εκ τούτου, έχει μικρό αντίκτυπο στη δημιουργία ιδιωτικού πλούτου. Το ΑΕΠ μετράει ορισμένα στοιχεία πολλές φορές και αγνοεί σε μεγάλο βαθμό τον αντίκτυπο των κινήσεων των ακινήτων και του χρηματιστηρίου.

Source