Περισσότεροι από 100.000 υπάλληλοι του ιδιωτικού τομέα είναι νευρικοί κατά τη διάρκεια της ημέρας μετά τη λήξη του κλειδώματος

Περισσότεροι από 100.000 υπάλληλοι του ιδιωτικού τομέα και περισσότεροι από 25.000 ιδιοκτήτες μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων είναι νευρικοί κατά τη διάρκεια της ημέρας μετά το τέλος του νέου κλειδώματος στην Κύπρο στις 31 Ιανουαρίου.

Το δεύτερο συνολικό κλείδωμα του νησιού τέθηκε σε ισχύ την Κυριακή σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η ανησυχητική εξάπλωση του κοροναϊού.

Σε μια εποχή που η προστιθέμενη αξία στην οικονομία χάνεται μετά το κλείσιμο του λιανικού τομέα και αυτή του ευρύτερου τουρισμού έχει συρρικνωθεί σημαντικά από τον Μάρτιο του 2020, η κατασκευαστική βιομηχανία συνεχίζει να λειτουργεί.

Αυτό, τουλάχιστον, διατηρεί ζωντανό ένα σημαντικό μέρος της οικονομίας, ανέφερε η Philenews τη Δευτέρα.

Για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων προβλημάτων, η υπουργός Εργασίας Ζέτα Εμιλιανίδου παρουσίασε οκτώ προγράμματα στήριξης με κόστος περίπου 130 εκατομμύρια ευρώ. Αυτά παρέχουν κυρίως αποζημιώσεις για την κάλυψη των μισθών για εταιρείες με πλήρη και μερική αναστολή λειτουργίας.

Καλύπτουν, μεταξύ άλλων, ξενοδοχεία και άλλα τουριστικά καταλύματα, τουριστικές επιχειρήσεις και διάφορες ομάδες αυτοαπασχολούμενων ατόμων.

Όσο για τον Υπουργό Οικονομικών Κωνσταντίνο Πετρίδη, παρουσίασε ένα νέο πακέτο μέτρων για την υποστήριξη εταιρειών και ανεξάρτητων υπαλλήλων.

Τα σχέδια αφορούν την κρατική χορηγία για την κάλυψη ενοικίων, δόσεων και άλλων λειτουργικών εξόδων εταιρειών και αυτοαπασχολούμενων, ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ.

Και όλα αυτά συμβαίνουν σε μια στιγμή που ο κρατικός προϋπολογισμός του 2021 δεν έχει ακόμη ψηφιστεί και η κυβέρνηση βρίσκεται στην άκρη περιμένοντας την τελευταία βαθμολογία του Moody που θα πραγματοποιηθεί στις 22 Ιανουαρίου.

Εάν είναι θετικό, η Λευκωσία θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί μια προσιτή αγορά δανεισμού στο εγγύς μέλλον.

Source