Πετρίδης. Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Σταθερότητας ισχύει για όλους μας

Η ανάγκη στήριξης όλων των εθνικών προγραμμάτων ανάκαμψης, τόνισε ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, τονίζοντας ότι η διάθεση ενός πακέτου 1,09 δισεκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Ανασυγκρότησης και Σταθερότητας της ΕΕ θα εξαρτηθεί από την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Μιλώντας στο 11ο Οικονομικό Φόρουμ στη Λευκωσία, με τίτλο “Ένα νέο όραμα για την Κυπριακή οικονομία το 2021-2030”, τόνισε ότι το γεγονός ότι η κυβέρνηση ελέγχει πλήρως το πρόγραμμα είναι δυνατό για την εφαρμογή του, αλλά μόνο του δεν είναι αρκετά. ,

“Ωστόσο, αυτό δεν είναι αρκετό, καθώς η αποδέσμευση κεφαλαίων θα εξαρτηθεί από την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που χρειάζονται την υποστήριξη των πολιτικών κομμάτων”, δήλωσε ο κ. Ο Πετρίδης πρόσθεσε ότι σε αυτό το πλαίσιο, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης ությունը Η σταθερότητα δεν είναι μόνο η κυβέρνηση, αλλά ολόκληρη η χώρα.

“Είναι μια ευκαιρία να οικοδομήσουμε μια ευρύτερη συναίνεση, αλλά πρώτα απ ‘όλα είναι ένα μεγάλο στοίχημα ότι όλοι πρέπει να κερδίσουμε μαζί”, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το COYA, το πρόγραμμα “είναι ουσιαστικά ένα σχέδιο αναπτυξιακής πολιτικής για τα επόμενα χρόνια, συμπεριλαμβανομένου ενός συνδυασμού επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων, το οποίο θα εφαρμοστεί για μια περίοδο 6 ετών.”

“Πιστεύω ακράδαντα ότι αυτό μπορεί να αλλάξει τις συνθήκες του παιχνιδιού σε σχέση με τον εξορθολογισμό της σταθερότητας της ανοικοδόμησης της Κύπρου”, είπε, αλλά τόνισε ότι θα πρέπει να απορροφήσουμε όλα τα μέσα, “το πιο σημαντικό, πρέπει να εφαρμόσουμε τις συνοδευτικές μεταρρυθμίσεις. “

Σημείωσε ότι η μακροπρόθεσμη στρατηγική που εκπόνησε το Συμβούλιο Οικονομίας և Ανταγωνιστικότητα կլ Απορρόφηση του Ταμείου Σταθερότητας «« σχηματίζει πλοία επικοινωνίας, κινείται προς την ίδια κατεύθυνση ».

“Το μοντέλο εξυπηρέτησης που βασίζεται στην Κυπριακή υπηρεσία μπορεί να μας είχε υπηρετήσει καλά στο παρελθόν, αλλά μπορεί να μην είναι αρκετό στο μέλλον”, είπε.

Λέγοντας ότι η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 5,1% κατά τη διάρκεια της επιδημίας, κάτω από τις αρχικές εκτιμήσεις, ότι η ανεργία αυξήθηκε μόνο κατά 50 μονάδες βάσης έως το 2020, ο κ. Πετρίδης αναγνώρισε ότι «η κυπριακή οικονομία δείχνει σημάδια σταθερότητας, αλλά υπάρχουν σίγουρα αδυναμίες և ευπάθειες».

Ηρόδοτος. Δεν επιτρέπεται η ενθάρρυνση των πρώτων μηνυμάτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης

Στην ομιλία του, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας έστειλε ένα μήνυμα σχετικά με την ανάγκη προσαρμογής των εμπορικών τραπεζών στο νέο τεχνολογικό περιβάλλον, το οποίο επιταχύνθηκε από την επιδημία, σημειώνοντας ότι τα πρώτα μηνύματα μετά το τέλος του μορατόριουμ του δανείου είναι ενθαρρυντικά, αλλά όχι, πρέπει να είναι ήρεμο.

“Τα πρώτα σημάδια είναι ενθαρρυντικά”, δήλωσε ο Ηρόδοτος, σημειώνοντας ότι το επίπεδο των νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι αρκετά διαχειρίσιμο αυτήν τη στιγμή, αλλά δεν πρέπει να στηριζόμαστε στις δάφνες μας.

Σημείωσε ότι υπάρχει καθυστέρηση στην ανάπτυξη νέων APC, “περιοριστικών μέτρων” για οικονομική μείωση. “Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ΚΤΚ ζητά από τις τράπεζες να εξετάσουν τα χαρτοφυλάκια δανείων τους από το περασμένο καλοκαίρι, εστιάζοντας στις περιοχές που πλήττονται περισσότερο από την επιδημία”, είπε.

Ωστόσο, ο κ. Ηρόδοτος είπε ότι το κυπριακό τραπεζικό σύστημα είχε σημειώσει σημαντική πρόοδο από την κρίση του 2013. Όπως είπε, ο δείκτης μεγάλων μετοχών πρώτης κατηγορίας στο τέλος του 2020 ήταν 17,6% σε σύγκριση με 14% το 2014, ενώ ο δείκτης κάλυψης με τις τελευταίες προβλέψεις για το 2020 ήταν 44%, στο τέλος του 2014 Σε σύγκριση με το 32%.

Το 2021, ο κ. Ηρόδοτος είπε ότι αναμένεται οικονομική ανάπτυξη, τονίζοντας ότι πρέπει να διασφαλίσουμε ότι τα μέσα στήριξης δεν θα αφαιρεθούν αμέσως από την εκδήλωση της ανάπτυξης.

“Όσον αφορά το περιθώριο, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι αυτά τα μέτρα θα καταργηθούν για να αποφευχθούν οι βράχοι της οικονομίας”, είπε.

Ο κ. Ηρόδοτος μίλησε επίσης για το περιβάλλον των χαμηλών επιτοκίων, την πρόκληση της χαμηλής κερδοφορίας των τραπεζών στην ευρωζώνη, ένα περιβάλλον που θα συνεχιστεί βραχυπρόθεσμα.
Η ΕΕ κινείται προς το πράσινο

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έστειλαν μηνύματα στο συνέδριο στο δρόμο τους προς μια πράσινη μεταβατική – κυκλική οικονομία.

Σε ένα τηλεοπτικό μήνυμα στο συνέδριο, η Επίτροπος Περιβάλλοντος, Ωκεανοί και Αλιεία, η Virgin Sinkchicus μίλησε για τη στρατηγική της ΕΕ, την κυκλοφορία της οικονομίας και τις μακροοικονομικές προοπτικές που θα δημιουργήσει στο μέλλον.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ενέργειες για την ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας, όπως η επανάληψη της επαναχρησιμοποίησης ρούχων, επίπλων και ηλεκτρονικών, θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας σε όλα τα επίπεδα.

Τόνισε ότι η ΕΕ έχει παράσχει «επαρκή χρηματοδότηση» για καινοτομία και επενδύσεις. Όπως είπε, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, το Life, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιβάλλοντος, το Horizon Europe είναι τεράστιοι πόροι που έρχονται να συμπληρώσουν την ιδιωτική χρηματοδότηση για την καινοτομία.

Η κυκλική οικονομία αφορά την αλλαγή. Ολοκληρώθηκε η αλλαγή επιχειρηματικών μοντέλων, η κατασκευή νέων συνεργασιών, η εισαγωγή νέων, πιο σταθερών προϊόντων και υπηρεσιών στην αγορά.

Από την πλευρά της, η Clara de la Torre, αναπληρωτής γενική διευθύντρια για την αλλαγή του κλίματος, αναφέρθηκε στην πράσινη συμφωνία της ΕΕ, η οποία αποσκοπεί στην εξουδετέρωση του κλίματος της ΕΕ έως το 2050, αλλά και στην επίτευξη του στόχου του 2030.

Η κα de la Torre χρησιμοποίησε τις προοπτικές στο πλαίσιο στόχων όπως η αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας το 2030 σε 20% το 2030 από το τρέχον 32%, η αύξηση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων επιτυγχάνοντας τον ρυθμό εκσυγχρονισμού. “Αυτό θα μειώσει δραστικά τις εκπομπές, θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής, αλλά θα δημιουργήσει επίσης περισσότερες θέσεις εργασίας”, είπε.

Τάκης Κληρίδης. Ετήσια στρατηγική ανάπτυξης από 3,5% έως 4%

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικής και Ανταγωνιστικότητας, Τάκης Κληρίδης, μίλησε για το έργο της μακροπρόθεσμης στρατηγικής του νέου μοντέλου οικονομικής ανάπτυξης στην Κύπρο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το νέο μοντέλο ανάπτυξης, το οποίο στοχεύει να οδηγήσει τη χώρα σε αειφόρο ανάπτυξη, θα βασιστεί στην προσέλκυση νέων επενδύσεων, την ισχυρή καινοτομία, την επέκταση της βάσης παραγωγής, τη διαφοροποίηση και την εξωστρέφεια, προωθώντας τομείς υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Η πρώην EPIC σημείωσε ότι οι κύριοι μοχλοί ανάπτυξης θα είναι οι γεωργικές τεχνολογίες (γεωργικά μηχανήματα), οι τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνιών (ΤΠΕ), η επεξεργασία φωτός, η ηλιακή ενέργεια, η τριτοβάθμια εκπαίδευση (πανεπιστημιακή εκπαίδευση, πράσινη οικονομία, τουρισμός, περιβαλλοντική αειφορία). έρευνα և τεχνολογίες.

“Η νέα στρατηγική δεν θα επικεντρωθεί σε έναν ή δύο τομείς της οικονομίας, αλλά σε μια σειρά επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που ανήκουν στην Κύπρο ή θα αναπτύξει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα, λαμβάνοντας υπόψη την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας τα επόμενα 10-15 χρόνια ,” αυτός είπε.

Συμπερασματικά, ο κ. Κληρίδης είπε ότι παρόλο που είναι δύσκολο να εκτιμηθεί η ανάπτυξη επειδή επηρεάζεται από πολλές μεταβλητές – εξωτερικούς παράγοντες, εκτιμάται ότι 3,5% έως 4% του ΑΕΠ ετησίως εκτιμάται ως υγιής ρυθμός ανάπτυξης. μετά την εφαρμογή των δράσεων στρατηγικής.

Επιπλέον, ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ Χριστόδουλος Αγαστινιώτης τόνισε την ανάγκη για αποφασιστική αλλαγή στην Κύπρο. «

“Δυστυχώς, στη χώρα μας υπάρχουν πολλές λέξεις και λίγες ενέργειες. “Πρέπει πρώτα να σταματήσουμε τον λαϊκισμό, να προχωρήσουμε αποφασιστικά, χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση, χωρίς νόημα συζητήσεις που βασίζονται συχνά σε πολιτική σκοπιμότητα ή ακόμα και σε κρυφές πολιτικές ατζέντες”, είπε, προσθέτοντας ότι οι πολιτικοί πρέπει να καταλάβουν ότι κάθε μέρα δεν θα έχουμε εκλογές .

“Πρέπει να κάνουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις γρήγορα, ώστε η χώρα μας να μπορέσει να προχωρήσει στο επόμενο επίπεδο μιας αποτελεσματικής, ανθεκτικής οικονομίας”, κατέληξε.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΟΕΒ Αντώνης Αντωνίου είπε ότι καθώς το επακόλουθο της επιδημίας θα συνεχίσει να επηρεάζει τις επιχειρήσεις μέχρι το καλοκαίρι του 2022, πρέπει να παρέχεται υποστήριξη στους βασικούς πυλώνες της οικονομίας και επέκταση σε άλλες οικονομικές δραστηριότητες. և Επιτάχυνση της οικονομικής μετάβασης σε ένα πιο βιώσιμο μοντέλο.

Μίλησε για την ανάγκη μετάβασης σε μια κυκλική οικονομία, την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών, την προσαρμογή των κανόνων εργασίας, τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος και της δημόσιας υπηρεσίας.

“Η ψηφιοποίηση της δημόσιας υπηρεσίας είναι βασική θεμελιώδης ανάγκη τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους πολίτες να λειτουργούν στη νέα πραγματικότητα”, είπε.

Τέλος, ο Δημήτρης Βάκης, Πρόεδρος του Συνδέσμου Ορκωτών Λογιστών Κύπρου (SELK), δήλωσε ότι η Κύπρος βρίσκεται σε σταυροδρόμι όπου πρέπει να κερδίσει ή να χάσει τη θέση της.

“Χρειαζόμαστε μια νέα συμφωνία για την Κύπρο. «Η τεχνολογία և ο ψηφιακός μετασχηματισμός πρέπει να διέπει ό, τι κάνουμε», είπε.

Αναφερόμενος στις διεθνείς εξελίξεις που σχετίζονται με τον φόρο εταιρειών, ο κ. Βάκης είπε ότι πρέπει να θυμόμαστε ότι το φορολογικό πλεονέκτημα που έχει τώρα η Κύπρος θα μειωθεί με την πάροδο του χρόνου. “Ήρθε η ώρα να είμαστε αρκετά τολμηροί για να αναγνωρίσουμε ότι οι νίκες της Κύπρου στο μέλλον ενδέχεται να μην περιλαμβάνουν φορολογικά οφέλη. Πρέπει να προωθήσουμε άλλους τομείς και οφέλη της Κύπρου”, κατέληξε.

Source