“Πηγαίνοντας στη Γενεύη με στόχο ένα θετικό αποτέλεσμα

Ο Έλληνας υπουργός Νίκος Χριστοδουλίδης προέβη σε αξιολόγηση της άτυπης συνάντησης για το Κυπριακό που θα πραγματοποιηθεί στη Γενεύη στις 27-29 Απριλίου.

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι ο Έλληνας ηγέτης Νίκος Αναστασιάδης και η ομάδα διαπραγματεύσεων θα μεταβούν στην Ελβετία με διάφορα συγκεκριμένα σενάρια, αλλά ότι σε καμία περίπτωση δεν θα βρίσκονται εκτός του πλαισίου μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Ο Χριστοδουλίδης ανακοίνωσε ότι το Εθνικό Συμβούλιο θα πραγματοποιήσει συνάντηση υπό το φως της άτυπης συνάντησης στη Γενεύη, και ο Αναστασιάδης θα πάει επίσης στην Αθήνα την Τετάρτη πριν από την άτυπη συνάντηση και θα συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Έχουμε μια εβδομάδα πριν πάμε στη Γενεύη για αυτήν την πολύ σημαντική συνάντηση », δήλωσε ο Χριστοδουλίδης, προσθέτοντας ότι οι δηλώσεις της τουρκικής πλευράς ήταν απαισιόδοξες, αλλά όλα εξαρτώνται από το τι θα συμβεί στις συνομιλίες.

Σημειώνοντας ότι εξετάζουν κάθε πιθανό σενάριο, θα πάνε στη Γενεύη μόνο για να επιτύχουν ένα θετικό αποτέλεσμα, ο Υπουργός Εξωτερικών συνέχισε ως εξής:

«Ένα θετικό αποτέλεσμα για εμάς θα είναι η έναρξη συνοπτικών διαπραγματεύσεων από τον τόπο κατοικίας στο Crans Montana. Ο μόνος μας στόχος είναι να επιτύχουμε μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία. Ως εκ τούτου, είμαστε έτοιμοι για όλα τα σενάρια και θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να επιτύχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα. Δεν θα ξεκινήσουμε καμία συζήτηση που θα αλλάξει το σχήμα μιας λύσης στην Κύπρο. Είτε πρόκειται για δύο πολιτείες είτε για συνομοσπονδία. Αυτό είναι αδιαμφισβήτητο από την άποψή μας.

Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ό, τι έχει ήδη επιτευχθεί στη διαδικασία διαπραγμάτευσης. Οι πρόσφατες διαπραγματεύσεις οδήγησαν σε πολλές επαναπροσέγγιση, μερικές από τις οποίες επιτεύχθηκαν για πρώτη φορά.

Ο στόχος είναι να συζητηθούν οι συνομιλίες από εδώ και να διαπραγματευτούν με το πλαίσιο 6 σημείων του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ).

Μία από τις ανησυχίες είναι το ζήτημα της αποκεντρωμένης ομοσπονδίας. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλα ζητήματα, όπως η ασφάλεια και οι εγγυήσεις, το κεφάλαιο που σχετίζεται με τη διοικητική περιφέρεια.

Αυτά είναι σημαντικά κεφάλαια και η διαπραγματευτική ομάδα με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη θα πάει στη Γενεύη με συγκεκριμένα σενάρια στα χέρια τους. Αυτά δεν βρίσκονται εκτός του πλαισίου μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. “

.Source