Πιστέψτε στην επιστήμη: Η ΕΕ ξεκινά την καμπάνια εμβολίων COVID-19 | αρχείο, Κύπρος, γενικές ειδήσεις

ΡΩΜΗ – Οι γιατροί, οι νοσοκόμες και οι ηλικιωμένοι γύρισαν τα μανίκια τους σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση για να λάβουν τις πρώτες δόσεις του εμβολίου κορανοϊού την Κυριακή σε μια συμβολική παράσταση ενότητας και στιγμής ελπίδας για μια ήπειρο που αντιμετωπίζει τη χειρότερη κρίση υγειονομικής περίθαλψης σε έναν αιώνα.

Παρόλο που μερικές χώρες άρχισαν να δίνουν δόσεις μια μέρα νωρίτερα, η συντονισμένη διάθεση για ένα σύνολο 27 εθνών και περίπου 450 εκατομμυρίων ανθρώπων στόχευε στην προβολή ενός ενοποιημένου μηνύματος ότι το εμβόλιο ήταν ασφαλές και ήταν η καλύτερη ευκαιρία της Ευρώπης να βγει από την πανδημία και την οικονομική καταστροφή που προκλήθηκε από μήνες κλειδώματος.

Για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης που καταπολεμούν τον ιό μόνο με μάσκες και ασπίδες για την προστασία τους, τα εμβόλια αντιπροσωπεύουν μια συναισθηματική ανακούφιση, καθώς και μια πολύ δημόσια ευκαιρία να παροτρύνουν τους ανθρώπους να προστατεύσουν τον εαυτό τους και τους άλλους.

“Σήμερα είμαι εδώ ως πολίτης, αλλά κυρίως ως νοσοκόμα, για να εκπροσωπήσω την κατηγορία μου και όλους τους εργαζομένους στον τομέα της υγείας που επιλέγουν να πιστέψουν στην επιστήμη”, δήλωσε η Claudia Alivernini, μια 29χρονη νοσοκόμα που ήταν η πρώτη πέντε γιατρών και νοσοκόμων στο νοσοκομείο μολυσματικών ασθενειών του Spallanzani στη Ρώμη για να λάβουν το εμβόλιο.

Συνεργαζόμενος Τύπος

Η Ιταλίδα νοσοκόμα Claudia Alivernini συναντά δημοσιογράφους μετά τη λήψη του εμβολίου Pfizer, έξω από το νοσοκομείο Spallanzani στη Ρώμη, Κυριακή, 27 Δεκεμβρίου 2020. (Cecilia Fabiano / LaPresse μέσω AP)

Ο ιταλικός τσάρος ιού Domenico Arcuri δήλωσε ότι ήταν σημαντικό οι πρώτες δόσεις της Ιταλίας να χορηγηθούν στο Spallanzani, όπου ένα κινέζικο ζευγάρι που επισκέφθηκε από το Γουχάν έδειξε θετικό τον Ιανουάριο και έγινε τα πρώτα επιβεβαιωμένα κρούσματα της Ιταλίας.

Μέσα σε λίγες εβδομάδες, η βόρεια Λομβαρδία θα γίνει το επίκεντρο της επιδημίας στην Ευρώπη και μια προειδοποιητική ιστορία για το τι θα συμβεί όταν ακόμη και οι πλούσιες χώρες βρεθούν απροετοίμαστες για πανδημία. Η Λομβαρδία εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τρίτο των νεκρών στην Ιταλία, η οποία έχει τον χειρότερο επιβεβαιωμένο αριθμό ιών στην ήπειρο σε σχεδόν 72.000 νεκρούς.

«Σήμερα είναι μια όμορφη, συμβολική μέρα: Όλοι οι πολίτες της Ευρώπης μαζί αρχίζουν να κάνουν τους εμβολιασμούς τους, την πρώτη ακτίνα φωτός μετά από μια μακρά νύχτα», δήλωσε ο Αρκούρι σε δημοσιογράφους έξω από το νοσοκομείο.

Αλλά προειδοποίησε: «Όλοι πρέπει να συνεχίσουμε να είμαστε συνετοί, προσεκτικοί και υπεύθυνοι. Έχουμε ακόμη μακρύ δρόμο μπροστά, αλλά τελικά βλέπουμε λίγο φως».

Τα εμβόλια, που αναπτύχθηκαν από τη Γερμανική BioNTech και την αμερικανική φαρμακοβιομηχανία Pfizer, άρχισαν να φθάνουν σε δοχεία με κρύα ψύξης στα νοσοκομεία της ΕΕ την Παρασκευή από ένα εργοστάσιο στο Βέλγιο. Κάθε χώρα έλαβε μόνο ένα κλάσμα των απαιτούμενων δόσεων – λιγότερες από 10.000 στις πρώτες παρτίδες – με την μεγαλύτερη διάθεση να αναμένεται τον Ιανουάριο όταν γίνονται διαθέσιμα περισσότερα εμβόλια.

Συνεργαζόμενος Τύπος

Η νοσοκόμα Ann-Louise Broberg χορηγεί ένα εμβόλιο COVID-19 στον κάτοικο γηροκομείων Gun-Britt Johnsson στο Mjolby της Σουηδίας, Κυριακή, 27 Δεκεμβρίου 2020. Ο Gun-Britt ήταν ο πρώτος στη Σουηδία που έλαβε το εμβόλιο. (Stefan Jerrevang / TT News Agency μέσω AP)

Στο γηροκομείο Los Olmos στην ισπανική πόλη Guadalajara, βορειοανατολικά της Μαδρίτης, ο 96χρονος κάτοικος Araceli Hidalgo και ένας φροντιστής ήταν οι πρώτοι Ισπανοί που έλαβαν το εμβόλιο. Όπως και η Ιταλία, η Ισπανία υπήρξε μια από τις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από την Ευρώπη, με τα γηροκομεία μια σημαντική πηγή μόλυνσης.

«Ας δούμε αν μπορούμε όλοι να συμπεριφερόμαστε και να εξαφανίσουμε αυτόν τον ιό», είπε ο Hidalgo μετά τη λήψη της ένεσης.

Το σπίτι του Los Olmos υπέστη δύο επιβεβαιωμένους θανάτους COVID-19 και άλλους 11 θανάτους μεταξύ κατοίκων με συμπτώματα που δεν ελέγχθηκαν ποτέ κατά τη διάρκεια των χαοτικών αρχικών μηνών.

“Αυτό που θέλουμε είναι να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι”, δήλωσε η Monica Tapias, η 48χρονη εργαζόμενη στο σπίτι. “Έχουμε χάσει μερικούς κατοίκους εδώ από το COVID, και αυτό ήταν πολύ λυπηρό. Ας δούμε αν αυτό μπορεί τελικά να τελειώσει με αυτό.”

Συνεργαζόμενος Τύπος

Η βετεράνος του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου Emilie Repikova λαμβάνει ένα εμβόλιο κατά του COVID-19 στο στρατιωτικό νοσοκομείο στην Πράγα της Τσεχίας, Κυριακή, 27 Δεκεμβρίου 2020. (AP Photo / Petr David Josek)

Η Τσεχική Δημοκρατία γλιτώθηκε από τη χειρότερη πανδημία την άνοιξη μόνο για να δει το σύστημα υγειονομικής περίθαλψής της να καταρρεύσει το φθινόπωρο. Στην Πράγα, ο Τσέχος πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπης δέχτηκε την Κυριακή το πρωί και δήλωσε: “Δεν υπάρχει τίποτα να ανησυχείτε.” Κάθισε δίπλα του ήταν η βετεράνος του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου Emilie Repikova, η οποία έλαβε επίσης το πλάνο.

Συνολικά, τα 27 έθνη της ΕΕ έχουν καταγράψει τουλάχιστον 16 εκατομμύρια μολύνσεις από κοροναϊούς και περισσότερους από 336.000 θανάτους – τεράστιος αριθμός που λένε οι ειδικοί ότι εξακολουθούν να υποτιμούν τον πραγματικό αριθμό της πανδημίας λόγω χαμένων περιπτώσεων και περιορισμένων δοκιμών.

Όλοι αυτοί που θα τραβήξουν θα πρέπει να επιστρέψουν σε τρεις εβδομάδες για μια δεύτερη δόση.

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen δημοσίευσε ένα βίντεο το Σάββατο για τον εορτασμό της διάθεσης των εμβολίων, αποκαλώντας το “μια συγκινητική στιγμή ενότητας”. Η εκστρατεία εμβολιασμού θα διευκολύνει τις απογοητεύσεις που δημιουργούνται, ειδικά στη Γερμανία, καθώς η Βρετανία, ο Καναδάς και οι Ηνωμένες Πολιτείες ξεκίνησαν τα προγράμματα εμβολιασμού τους με το ίδιο εμβόλιο εβδομάδες νωρίτερα.

Όπως αποδείχθηκε, ορισμένοι εμβολιασμοί της ΕΕ ξεκίνησαν μια μέρα νωρίς στη Γερμανία, την Ουγγαρία και τη Σλοβακία. Ο χειριστής ενός γερμανικού γηροκομείου, όπου δεκάδες άτομα εμβολιάστηκαν το Σάββατο, συμπεριλαμβανομένης μιας 101χρονης γυναίκας, είπε «κάθε μέρα που περιμένουμε είναι μια μέρα πάρα πολλά».

Συνεργαζόμενος Τύπος

Η Mihaela Anghel, ρουμάνα νοσοκόμα, παίρνει το πρώτο εμβόλιο COVID-19 που χορηγήθηκε στη χώρα στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας, Κυριακή, 27 Δεκεμβρίου 2020. Η Anghel είναι η νοσοκόμα που κατέγραψε και επεξεργάστηκε τον πρώτο επίσημο ασθενή της Ρουμανίας COVID-19, τον Φεβρουάριο . 27, 2020. (AP Photo / Andreea Alexandru)

Κάθε χώρα της ΕΕ αποφάσισε από μόνη της ποιος θα πάρει τις πρώτες λήψεις, με τους περισσότερους να δεσμευτούν να βάλουν πρώτα τους εργαζομένους στον τομέα της υγείας και τους κατοίκους των γηροκομείων.

Οι ηγέτες της ΕΕ βασίζονται στη διάθεση εμβολίων για να βοηθήσουν το μπλοκ να δημιουργήσει μια αίσθηση ενότητας σε μια σύνθετη αποστολή διάσωσης αφού αντιμετώπισε ένα χρόνο δυσκολιών στη διαπραγμάτευση μιας εμπορικής συμφωνίας μετά το Brexit με τη Βρετανία.

Ο Αυστριακός Καγκελάριος Σεμπάστιαν Κούρζ χαρακτήρισε τα εμβόλια – τα οποία αναπτύχθηκαν σε χρόνο ρεκόρ – “αλλαγή παιχνιδιού”.

“Γνωρίζουμε ότι σήμερα δεν είναι το τέλος της πανδημίας, αλλά είναι η αρχή της νίκης”, είπε.

Μεταξύ των πολιτικών που έλαβαν πλάνα την Κυριακή για να προωθήσουν την ευρύτερη αποδοχή των εμβολιασμών ήταν ο υπουργός Υγείας της Βουλγαρίας Κοσταντίν Άγγελοφ.

«Δεν μπορώ να περιμένω να δω τον 70χρονο πατέρα μου χωρίς φόβο ότι θα μπορούσα να τον μολύνω», είπε ο Άγγελοφ.

Εν τω μεταξύ, μια νέα παραλλαγή ιών που εξαπλώθηκε γρήγορα στο Λονδίνο και τη νότια Αγγλία έχει τώρα εντοπιστεί Γαλλία, Ισπανία, Καναδά και Ιαπωνία. Η νέα παραλλαγή, την οποία οι βρετανικές αρχές ανέφεραν ότι μεταδίδεται πολύ πιο εύκολα, έχει προκαλέσει πολλές χώρες να θέσουν νέους περιορισμούς σε αυτές που προέρχονται από τη Βρετανία.

Η Ιαπωνία ανακοίνωσε ότι θα απαγορεύσει προσωρινά την είσοδο όλων των αλλοδαπών που δεν κατοικούν έως τις 31 Ιανουαρίου ως προφύλαξη έναντι της νέας παραλλαγής του Ηνωμένου Βασιλείου.

Συνεργαζόμενος Τύπος

Μια νοσοκόμα ετοιμάζεται να διαχειριστεί το Pfizer BioNtech ενάντια στο COVID-19, σε ένα κέντρο φροντίδας στη Λευκωσία, Κύπρος, την Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2020. Η Κύπρος ξεκίνησε σήμερα το πρόγραμμα εμβολιασμού κατά του COVID-19. (Κάτια Χριστοδούλου / Φωτογραφία πισίνας μέσω AP)

Η Γερμανική BioNTech δήλωσε ότι είναι σίγουρη ότι το εμβόλιο της λειτουργεί ενάντια στη νέα παραλλαγή του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά πρόσθεσε ότι απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να είναι απολύτως βέβαιες.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων στις 6 Ιανουαρίου θα εξετάσει το ενδεχόμενο έγκρισης ενός άλλου εμβολίου κοροναϊού από τη Moderna, το οποίο χρησιμοποιείται ήδη στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Αντρέας Ραούνα, 84 ετών, δήλωσε ότι τιμήθηκε να είναι από τους πρώτους που έκαναν το πυροβολισμό στην Κύπρο και επέκρινε τους σκεπτικιστές για το εμβόλιο ότι ήταν «σε συνεργασία με έναν δολοφόνο».

Ενώ μπορεί να υπάρχουν κάποιες παρενέργειες, είπε, “αν ο κοροναϊός σας χτυπήσει, θα είναι το τέλος σας.”

.Source