“Πιστέψτε στην επιστήμη:” Η ΕΕ ξεκινά την εκστρατεία εμβολίων COVID-19

ROME (AP) – Οι γιατροί, οι νοσοκόμες και οι ηλικιωμένοι γύρισαν τα μανίκια τους σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση για να λάβουν τις πρώτες δόσεις του εμβολίου κορανοϊού την Κυριακή σε μια συμβολική παράσταση ενότητας και στιγμής ελπίδας για μια ήπειρο που αντιμετωπίζει τη χειρότερη κρίση υγειονομικής περίθαλψης σε μια αιώνας.

Παρόλο που μερικές χώρες άρχισαν να δίνουν δόσεις μια μέρα νωρίτερα, η συντονισμένη διάθεση για το μπλοκ των 27 εθνών είχε ως στόχο να προβάλει ένα ενοποιημένο μήνυμα ότι το εμβόλιο ήταν ασφαλές και η καλύτερη ευκαιρία της Ευρώπης να βγει από την πανδημία και την οικονομική καταστροφή που προκλήθηκε από μήνες απαγόρευση κυκλοφορίας.

Για τους εργαζομένους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης που καταπολεμούν τον ιό μόνο με μάσκες και ασπίδες για την προστασία τους, τα εμβόλια αντιπροσώπευαν μια συναισθηματική ανακούφιση, καθώς και μια δημόσια ευκαιρία να παροτρύνουν τα 450 εκατομμύρια ανθρώπους της Ευρώπης να πάρουν τα πλάνα για τη δική τους υγεία και εκείνη άλλων.

«Σήμερα είμαι εδώ ως πολίτης, αλλά κυρίως ως νοσοκόμα, για να εκπροσωπήσω την κατηγορία μου και όλους τους εργαζομένους στον τομέα της υγείας που επιλέγουν να πιστέψουν στην επιστήμη», δήλωσε η Claudia Alivernini, 29 ετών, η οποία ήταν η πρώτη από τους πέντε γιατρούς και νοσοκόμες στο νοσοκομείο μολυσματικών ασθενειών του Spallanzani στη Ρώμη για να λάβει το εμβόλιο.

Ο Αυστριακός Καγκελάριος Σεμπάστιαν Κούρζ χαρακτήρισε το εμβόλιο – το οποίο αναπτύχθηκε σε χρόνο ρεκόρ – «αλλαγή παιχνιδιού»


«Γνωρίζουμε ότι σήμερα δεν είναι το τέλος της πανδημίας, αλλά είναι η αρχή της νίκης», είπε.

Ο ιταλικός τσάρος ιού Domenico Arcuri δήλωσε ότι ήταν σημαντικό οι πρώτες δόσεις της Ιταλίας να χορηγηθούν στο Spallanzani, όπου ένα κινέζικο ζευγάρι που επισκέφθηκε από το Γουχάν έδειξε θετικό τον Ιανουάριο και έγινε τα πρώτα επιβεβαιωμένα κρούσματα της Ιταλίας.

Μέσα σε λίγες εβδομάδες, η βόρεια Λομβαρδία έγινε το επίκεντρο της επιδημίας στην Ευρώπη και μια προειδοποιητική ιστορία για το τι συμβαίνει όταν ακόμη και οι πλούσιες περιοχές βρίσκονται έτοιμες για πανδημία. Η Λομβαρδία εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τρίτο των νεκρών στην Ιταλία, η οποία έχει τον χειρότερο επιβεβαιωμένο αριθμό ιών στην ήπειρο σε σχεδόν 72.000 νεκρούς.

«Σήμερα είναι μια όμορφη, συμβολική μέρα: Όλοι οι πολίτες της Ευρώπης μαζί αρχίζουν να κάνουν τους εμβολιασμούς τους, την πρώτη ακτίνα φωτός μετά από μια μακρά νύχτα», δήλωσε ο Αρκούρι σε δημοσιογράφους.

Αλλά προειδοποίησε: «Όλοι πρέπει να συνεχίσουμε να είμαστε συνετοί, προσεκτικοί και υπεύθυνοι. Έχουμε ακόμη μακρύ δρόμο μπροστά, αλλά τελικά βλέπουμε λίγο φως. “

Το εμβόλιο που αναπτύχθηκε από τη Γερμανική BioNTech και τον Αμερικανό φαρμακοποιό Pfizer άρχισαν να φθάνουν σε δοχεία με εξαιρετικά κρύα ψύξη στα νοσοκομεία της ΕΕ την Παρασκευή από ένα εργοστάσιο στο Βέλγιο. Κάθε χώρα έλαβε μόνο ένα κλάσμα των απαιτούμενων δόσεων – λιγότερες από 10.000 στις πρώτες παρτίδες – με την μεγαλύτερη διάθεση να αναμένεται τον Ιανουάριο όταν γίνονται διαθέσιμα περισσότερα εμβόλια. Όλοι όσοι κάνουν λήψη την Κυριακή θα πρέπει να επιστρέψουν για μια δεύτερη δόση σε τρεις εβδομάδες.

Η Ursula von der Leyen, επικεφαλής της εκτελεστικής επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε ότι με την ανάπτυξη πρόσθετων εμβολίων, η ΕΕ θα έχει περισσότερα εμβόλια από ό, τι είναι απαραίτητο για όλους τους Ευρωπαίους το 2021. Δήλωσε ότι το μπλοκ θα μπορούσε να μοιραστεί τις πρόσθετες προμήθειές του με τα Δυτικά Βαλκάνια και χώρες Αφρική.

«Η Ευρώπη είναι σε καλή θέση», είπε.

Στο γηροκομείο Los Olmos στην ισπανική πόλη Guadalajara, βορειοανατολικά της Μαδρίτης, ο 96χρονος κάτοικος Araceli Hidalgo και ένας φροντιστής ήταν οι πρώτοι Ισπανοί που έλαβαν το εμβόλιο.

«Ας δούμε αν μπορούμε όλοι να συμπεριφερόμαστε και να εξαφανίσουμε αυτόν τον ιό», είπε ο Hidalgo.

Το σπίτι του Los Olmos υπέστη δύο επιβεβαιωμένους θανάτους COVID-19 και άλλους 11 θανάτους μεταξύ κατοίκων με συμπτώματα που δεν είχαν δοκιμαστεί ποτέ.

«Αυτό που θέλουμε είναι να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι», δήλωσε η Monica Tapias, η 48χρονη εργαζόμενη στο σπίτι.

Η Τσεχική Δημοκρατία γλιτώθηκε από τη χειρότερη πανδημία την άνοιξη μόνο για να δει το σύστημα υγειονομικής περίθαλψής της να καταρρεύσει το φθινόπωρο. Στην Πράγα, ο Τσέχος πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπης δέχτηκε την αυγή την Κυριακή και δήλωσε: «Δεν υπάρχει τίποτα να ανησυχείτε». Κάθισε δίπλα του ήταν η βετεράνος του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου Emilie Repikova, η οποία έλαβε επίσης ένα πλάνο.

Συνολικά, τα 27 έθνη της ΕΕ έχουν καταγράψει τουλάχιστον 16 εκατομμύρια μολύνσεις από κοροναϊούς και περισσότερους από 336.000 θανάτους – τεράστιος αριθμός που λένε οι ειδικοί ότι εξακολουθούν να υποτιμούν τον πραγματικό αριθμό της πανδημίας λόγω χαμένων περιπτώσεων και περιορισμένων δοκιμών.

Η εκστρατεία εμβολιασμού θα διευκολύνει τις απογοητεύσεις που δημιουργούνται, ειδικά στη Γερμανία, καθώς η Βρετανία, ο Καναδάς και οι Ηνωμένες Πολιτείες ξεκίνησαν τα προγράμματα εμβολιασμού τους με το ίδιο εμβόλιο εβδομάδες νωρίτερα.

Όπως αποδείχθηκε, ορισμένοι εμβολιασμοί της ΕΕ ξεκίνησαν μια μέρα νωρίς στη Γερμανία, την Ουγγαρία και τη Σλοβακία. Ο χειριστής ενός γερμανικού γηροκομείου όπου δεκάδες εμβολιάστηκαν το Σάββατο, συμπεριλαμβανομένης μιας 101χρονης γυναίκας, είπε «κάθε μέρα που περιμένουμε είναι μια μέρα πάρα πολλές».

Στη Γαλλία, όπου πολλοί αμφισβητούν την ασφάλεια των εμβολίων, η γαλλική κυβέρνηση ήταν προσεκτική στα μηνύματά της και επιθυμεί να διασφαλίσει ότι δεν θεωρείται ότι αναγκάζει τους εμβολιασμούς στο κοινό. Ο πρώτος εμβολιασμός της Γαλλίας σε γηροκομείο σε μια φτωχή περιοχή έξω από το Παρίσι την Κυριακή δεν μεταδόθηκε σε ζωντανή τηλεόραση, όπως ήταν αλλού στην Ευρώπη και δεν παρευρέθηκαν υπουργοί της κυβέρνησης.

«Δεν χρειαζόταν να την πείσουμε. Είπε «ναι, είμαι έτοιμος για οτιδήποτε για να αποφύγω να πάρω αυτήν την ασθένεια» », δήλωσε ο Δρ Samir Tine, επικεφαλής γηριατρικών υπηρεσιών για το γηροκομείο Sevran, όπου το πρώτο εμβόλιο της Γαλλίας πήγε στην 78χρονη Mauricette.

«Είναι μια σημαντική μέρα», είπε ο Tine. «Είμαστε πολύ πρόθυμοι να έχουμε ένα νέο όπλο στη διάθεσή μας και είμαστε πολύ πρόθυμοι να ξαναβρούμε την κανονική μας ζωή».

Μεταξύ των πολιτικών που έλαβαν πλάνα την Κυριακή για να προωθήσουν την ευρύτερη αποδοχή των εμβολιασμών ήταν ο υπουργός Υγείας της Βουλγαρίας Κοσταντίν Άγγελοφ.

«Δεν μπορώ να περιμένω να δω τον 70χρονο πατέρα μου χωρίς φόβο ότι θα μπορούσα να τον μολύνω», είπε ο Angelov.

Εν τω μεταξύ, μια νέα παραλλαγή ιών που εξαπλώθηκε γρήγορα στο Λονδίνο και τη νότια Αγγλία έχει τώρα εντοπιστεί στη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, τον Καναδά και την Ιαπωνία. Η νέα παραλλαγή, την οποία οι βρετανικές αρχές δήλωσαν ότι μεταδίδεται πολύ πιο εύκολα, ώθησε πολλές χώρες να περιορίσουν τα ταξίδια από τη Βρετανία.

Η Ιαπωνία ανακοίνωσε ότι θα απαγορεύσει προσωρινά την είσοδο όλων των αλλοδαπών που δεν κατοικούν έως τις 31 Ιανουαρίου ως προφύλαξη έναντι της νέας παραλλαγής του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η Γερμανική BioNTech δήλωσε ότι είναι σίγουρη ότι το εμβόλιο της λειτουργεί ενάντια στη νέα παραλλαγή του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά πρόσθεσε ότι απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να είναι απολύτως βέβαιες.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων στις 6 Ιανουαρίου θα εξετάσει το ενδεχόμενο έγκρισης ενός άλλου εμβολίου κοροναϊού από τη Moderna, το οποίο χρησιμοποιείται ήδη στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Αντρέας Ραούνα, 84 ετών, δήλωσε ότι τιμήθηκε να είναι από τους πρώτους που έκαναν το γύρισμα στην Κύπρο και επέκρινε τους σκεπτικιστές για το εμβόλιο ότι ήταν «σε σχέση με έναν δολοφόνο».

“Αν ο κοροναϊός σας χτυπήσει, θα είναι το τέλος σας”, είπε.

___

Η Γέρα ανέφερε από τη Βαρσοβία της Πολωνίας. Συνεισέφεραν δημοσιογράφοι AP από όλη την Ευρώπη.

___

Ακολουθήστε την κάλυψη του AP στη διεύθυνση https://apnews.com/hub/coronavirus-pandemic, https://apnews.com/hub/coronavirus-vaccine και https://apnews.com/UnderstandingtheOutbreak

Source