Πιστοποιητικό ανοσοποίησης EU Covid-19 εμπνευσμένο από την Ελλάδα

Υπάρχει επείγουσα ανάγκη να επιλυθεί αυτό το ζήτημα πριν από την έναρξη της θερινής περιόδου. Τονίζει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Λήψη ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ CYPRUS ΕΔΩ Android Για Android և ΕΔΩ για iOS

Η Ελλάδα ήταν ένα βήμα μπροστά από τις ευρωπαϊκές εξελίξεις χθες, όταν ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε μια κοινή ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την υιοθέτηση ενός εμβολίου Covid-19 μίας δόσης για τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von Fon. , όπως όλοι οι συνάδελφοί του.

Η πρόταση του πρωθυπουργού της Ελλάδας παρουσιάστηκε επίσημα μέσω επιστολής που εστάλη από το Μέγαρο Μαξίμου στις Βρυξέλλες, έτσι ώστε αφενός να μην χάνουν πολύτιμο χρόνο προετοιμασίας να επιστρέψουν στην Ευρώπη, αφετέρου, για να διασφαλίσουν τη φετινή τουριστική περίοδο.

Η επιστολή του πρωθυπουργού προς τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen.

“Αθήνα, 12 Ιανουαρίου 2021

Αγαπητή Ουρσούλα!

Όπως γνωρίζετε καλά, μπαίνουμε σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη φάση στη μείωση του ανθρώπινου και οικονομικού κόστους της επιδημίας των Κοβιδίων. Οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμοι για τη διασφάλιση του μαζικού εμβολιασμού των ευρωπαίων πολιτών, τη μείωση της επίπτωσης και τη δημιουργία των βάσεων για την επιστροφή σε κάποια οικονομική και κοινωνική ομαλότητα το 2021.

Υπό το πρίσμα αυτό, η διασφάλιση της ταχείας αποκατάστασης της ελεύθερης κυκλοφορίας των προσώπων με τα κράτη μέλη, καθώς και με τρίτες χώρες, αποτελεί θεμελιώδη προτεραιότητα για όλους μας.

Γι ‘αυτό στην Ελλάδα προχωρήσαμε σε γρήγορες και εφαρμοσμένες διαδικασίες για να διευκολύνουμε την ελεύθερη κυκλοφορία ατόμων που εμβολιάστηκαν κατά του Covid-19. Το κύριο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση είναι η δημιουργία ενός τυποποιημένου πιστοποιητικού που θα αποδεικνύει ότι το άτομο έχει εμβολιαστεί με επιτυχία.

Σε αυτό το πλαίσιο, επισυνάπτω το σχέδιο πιστοποιητικού που εκπονήθηκε από τις αρμόδιες αρχές της Ελλάδας. Θα χρησιμοποιηθεί με όλα τα μέσα μεταφοράς – αεροπορικές, θαλάσσιες – σιδηροδρομικές.

Παρόλο που δεν πρόκειται να καταστήσουμε υποχρεωτικό τον εμβολιασμό ή μια ταξιδιωτική προϋπόθεση, τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί πρέπει να ταξιδεύουν ελεύθερα. Αυτό θα είναι επίσης ένα θετικό κίνητρο για να ενθαρρυνθούν οι πολίτες να εμβολιαστούν, που είναι ο μόνος τρόπος για να επιστρέψουν στην κανονικοποίηση.

Η αυτού Εξοχότης

Ursula von der Leyen

Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής “

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, είναι πιθανό να υιοθετήσουμε μια γενική περιγραφή του τρόπου με τον οποίο πρέπει να κατασκευαστεί ένα τέτοιο πιστοποιητικό ώστε να γίνει αποδεκτό από όλα τα κράτη μέλη. Αυτό μπορεί να ακούγεται απλό, αλλά η εκτεταμένη εμπειρία μας στην ανάπτυξη ενός κοινού σχεδίου παρακολούθησης αλόγων (PLF) έχει δείξει ότι απαιτείται μεγάλης κλίμακας κινητοποίηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την έναρξη των απαραίτητων διαδικασιών.

Ανυπομονώ να ακούσω από εσάς, επομένως ένα αντίγραφο αυτής της επιστολής αποστέλλεται σε όλους τους ευρωπαίους συναδέλφους μου.

Εάν μπορέσουμε να καταλήξουμε γρήγορα σε ένα κοινό σημείο μεταξύ των κρατών μελών σχετικά με το κοινώς αποδεκτό πιστοποιητικό εμβολίου και τη χρήση του, μπορούμε να μεταφέρουμε το θέμα στις αρμόδιες διεθνείς αρχές, διευκολύνοντας έτσι την επανάληψη της ελεύθερης κυκλοφορίας σε όλο τον κόσμο, η οποία αποτελεί τη βάση για την οικονομική δραστηριότητα πίσω στα επίπεδα πριν από την κρίση. Για χώρες όπως η Ελλάδα, που εξαρτώνται από την Ελλάδα για τον τουρισμό, αυτό το ζήτημα πρέπει να επιλυθεί πριν από την έναρξη της θερινής περιόδου.

Παίρνω αυτήν την ευκαιρία για να εκφράσω για άλλη μια φορά τις καλύτερες ευχές μου για το 2021, και τη βαθιά εκτίμησή μου για τις προσπάθειές σας στην καταπολέμηση της επιδημίας και για την υποστήριξη των κρατών μελών σε αυτήν την άνευ προηγουμένου κρίση.

Κυριάκος Μητσοτάκης

• Σε όλους τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων

• Στη Στέλλα Κυρακίδου, Επίτροπο Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων »

Στενά περιθώρια

Ο κύριος λόγος για τον Έλληνα πρωθυπουργό να γράψει την επιστολή ήταν η ανάγκη να προκαλέσει αμέσως μια σχετική συζήτηση στην ΕΕ προκειμένου να κερδίσει το στοίχημα για τη φετινή τουριστική σεζόν, η οποία αναμένεται να είναι σημαντικά καλύτερη στην Αθήνα από πέρυσι. ,

“Ο ιός είναι εποχιακός και αν αυξήσεις τη διαδικασία εμβολιασμού, με διαβεβαιώνουν ότι όχι μόνο θα σώσουμε τη φετινή τουριστική σεζόν, αλλά θα έχουμε μια πολύ καλή χρονιά”, εξήγησε χθες η Μητσοτάκη σε τηλεοπτική συνέντευξη. Ο σταθμός ANT1, αποκλείοντας ταυτόχρονα οποιαδήποτε σύνδεση μεταξύ του δεύτερου κύματος της επιδημίας – το άνοιγμα του τουρισμού. Δεδομένου ότι η Ελλάδα θα εισέλθει στη διαδικασία μαζικού εμβολιασμού τον Μάρτιο-Απρίλιο, ο κ. Μητσοτάκης δεν έκρυψε χθες ότι ενδιαφέρεται ήδη για τον «καλοκαιρινό τουρισμό, κάτι που μας ανησυχεί όλους». Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης εκ των προτέρων ότι σε 10 ημέρες θα θέσει το ζήτημα μιας κοινής, πανευρωπαϊκής πιστοποίησης σε τηλεδιάσκεψη ευρωπαίων ηγετών για να απαιτήσει «κινητοποίηση μεγάλης κλίμακας σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να ξεκινήσει οι απαραίτητες διαδικασίες».

Ελληνικό μερίδιο

“Για χώρες όπως η Ελλάδα, οι οποίες εξαρτώνται από τον τουρισμό, είναι απαραίτητο να επιλυθεί αυτό το ζήτημα πριν από την έναρξη της θερινής περιόδου”, εξήγησε ο πρωθυπουργός στην επιστολή του προς όλες τις κατευθύνσεις, καθώς έχουν εγγραφεί από πέρυσι. διαφορετικές ταχύτητες που έχουν γράψει οι ευρωπαϊκές χώρες για προϊόντα κοινοτικού τουρισμού. Αυτός είναι ο λόγος που η πρωτοβουλία του κ. Μητσοτάκη κυκλοφόρησε χθες στον κόσμο, ξεκινώντας από τον ιστότοπο Politico, καθώς η πρόταση του Έλληνα Πρωθυπουργού πυροδότησε διεθνή συζήτηση για την πιστοποίηση σε μεγάλα δίκτυα ειδήσεων (Reuters, Guardian, Bild κ.λπ.) εμβόλια σε όλο τον κόσμο.

Η “κίτρινη κάρτα” της Εσθονίας

Η αποφασιστική συμβολή του συνολικού ποσοστού εμβολιασμού στην παγκόσμια ταξιδιωτική κλίμακα αναγνωρίστηκε γρήγορα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο οποίος ξεκίνησε έναν διαγωνισμό ψηφιακής πιστοποίησης στις αρχές Δεκεμβρίου, προσκαλώντας ερευνητές από όλο τον κόσμο για το σκοπό αυτό. Ταυτόχρονα, η Εσθονία, η οποία σε συνεργασία με το Γραφείο Υγείας και Ιατρικών Υποθέσεων των Ηνωμένων Εθνών παρουσίασε μια «έξυπνη κίτρινη κάρτα» τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, ισοδύναμη με την ψηφιακή πιστοποίηση, φαίνεται να είναι ηγέτης στην ευρωπαϊκή πιστοποίηση. : στοχεύει στη συλλογή և διάδοσης δεδομένων για την αντιμετώπιση της επιδημίας.

Η ελληνική πρόταση, ωστόσο, προβλέπει την ψηφιοποίηση ολόκληρης της αλυσίδας εμβολιασμού, έτσι ώστε κάθε εμβολιασμένος πολίτης να μπορεί να λάβει ένα ψηφιακό πιστοποιητικό, το οποίο θα αποθηκεύεται στο ψηφιακό του κουτί και θα εμφανίζεται ανά πάσα στιγμή, εάν είναι απαραίτητο. “Εάν η ΕΕ υιοθετήσει μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική σε αυτό το θέμα, τα οφέλη για την ανάκαμψη της τουριστικής οικονομίας θα είναι πολύ σημαντικά το 2021”, δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Άκης Σκέρτσος, σε μια εποχή που αυξάνονται οι διεθνείς ανησυχίες. , τα ψηφιακά πιστοποιητικά συνίστανται στις δυσκολίες ομογενοποίησης των διαφόρων εθνικών συστημάτων υγείας, στους κανόνες του δικαίου κάθε χώρας, καθώς και στις δυσκολίες επένδυσης σε μια μικτή πολιτική πιστοποιητικών και μαζικών δοκιμών. Από την άποψη αυτή, ο ΠΟΥ δεν τάσσεται υπέρ των «διαβατηρίων ασυλίας», δηλαδή να αποκλείσει όλους εκείνους που είναι άρρωστοι από την τακτική εξέταση για αντισώματα, αλλά αντίθετα προσφέρει μαζικές εξετάσεις για όλους.

Το παζλ της αγοράς

Το σταυροδρόμι της φετινής τουριστικής περιόδου είναι ακόμη πιο περίπλοκο για την ελληνική πλευρά, δεδομένου ότι οι κρυμμένοι κίνδυνοι εκτός της ευρωπαϊκής κοινότητας είναι αόρατοι, εκτός από τον ίδιο τον κοραναϊό. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι εκτός ΕΕ δεν είναι ακόμη άγνωστο ποιο ποσοστό θα εμβολιαστεί, ειδικά δεδομένου ότι ο συνολικός πληθυσμός εμβολιάζεται, η Αθήνα επικεντρώνεται κυρίως στην ευρωπαϊκή τουριστική αγορά. Προβληματική για την Ελλάδα, αλλά για τη νότια Ευρώπη, είναι η προοπτική ότι οι κεντρικές-βόρειες χώρες θα μετακινηθούν σε μικρές αποστάσεις αυτό το καλοκαίρι, καθώς η απόλυτη προτεραιότητά τους (όπως ήταν εμφανής πέρυσι) είναι η προστασία των εθνικών συστημάτων υγείας τους. Στα παραπάνω δεδομένα προστίθεται η υποχρέωση του τεστ με το προνόμιο της ελεύθερης κυκλοφορίας χωρίς περιορισμό για όλους εκείνους που θα εμβολιαστούν. Εξισορροπώντας κάθε κίνδυνο, οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες φαίνεται να επικεντρώνονται σε αυστηρούς ελέγχους σε πολίτες που δεν θα εμβολιαστούν, χωρίς να αποκλείεται ότι ορισμένες χώρες μπορούν να υποβάλουν αίτηση για πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Το πρώτο τεστ στην Ισπανία

Ωστόσο, η επόμενη εις βάθος συζήτηση αναμένεται την επόμενη εβδομάδα στην Ισπανία, όπου πραγματοποιείται η ετήσια συνάντηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, στην οποία οι χώρες της νότιας Ευρώπης προετοιμάζονται για μια σκληρή μάχη για την υπεράσπιση του «καλοκαιριού της Μεσογείου».

Πηγή: Πρώτο τεύχος

Source