Πληρωμή κατ ‘όγκο για τα ποσοστά ανακύκλωσης των αποβλήτων καρφιών Κύπρος γρήγορα | αρχείο, Κύπρος, ιστορία & επιστήμη

NICOSIA – Αλλαγή από κατ ‘αποκοπή ετήσιο επιτόκιο για την παραλαβή σκουπιδιών στην Κύπρο σε πληρωμή για το ποσό που πετιέται σε ένα νοικοκυριό έχει δει σχεδόν όλοι σε ένα αρχικό πρόγραμμα να αλλάζουν στην ανακύκλωση.

Το λεγόμενο σύστημα pay-as-you-throw στην Aglandjia που ξεκίνησε ως πιλοτική μελέτη τον Μάρτιο του 2020 και εφαρμόστηκε πλήρως τον Ιανουάριο, έδειξε ότι οι άνθρωποι θα ανακυκλώσουν εάν πρέπει να πληρώσουν για αυτό που δεν είναι, είπε το The Cyprus Mail. .

«Υπάρχει συμμόρφωση 99,5 τοις εκατό», δήλωσε ο Χάρης Τσαγκαρίδης, Δημοτικός Γραμματέας του προαστίου της Λευκωσίας μετά την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων για το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί σε εθνικό επίπεδο αργότερα φέτος, αλλά το σύνολο των αποβλήτων στη γειτονιά μειώθηκε συνολικά κατά 41%. «Σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2020, υπήρχαν 850 τόνοι λιγότερα απόβλητα… ετησίως αυτό σημαίνει ότι ένα άτομο παράγει 259 κιλά, 55% λιγότερο από τον μέσο όρο στην Κύπρο που είναι 570 κιλά», είπε.

Ταυτόχρονα, η ανακύκλωση αυξήθηκε κατά 27 τοις εκατό τους πρώτους δύο μήνες, αν και υπάρχει ανησυχία ότι ορισμένοι θα στραφούν σε παράνομο ντάμπινγκ για να αποφύγουν την πληρωμή ή την ανακύκλωση των οικιακών τους απορριμμάτων.

Αυτό δεν έχει δει ακόμη, αλλά υπάρχουν αναφορές ότι μερικοί άνθρωποι μεταφέρουν τα σκουπίδια τους σε γειτονικούς δήμους για να συλλεχθούν όπου δεν χρεώνονται αντί να τα ανακυκλώσουν στα σπίτια τους.

«Αυτό ήταν μόνο μια μικρή αύξηση ενός τόνου την εβδομάδα, 12 τόνων σε 12 εβδομάδες, από τους 850 τόνους», είπε.

Η Έλενα Στυλιανοπούλου, η οποία είναι υπεύθυνη για το έργο στο Υπουργείο Περιβάλλοντος της χώρας, δήλωσε ότι θα δοθεί στους δήμους η ευκαιρία – και 25 εκατομμύρια ευρώ (29,76 εκατομμύρια δολάρια) από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να πραγματοποιήσουν τις δικές τους μελέτες και να τα υποβάλουν στο υπουργείο για έγκριση.

«Αυτό είναι το πρώτο στάδιο, θα τους δώσουμε χρόνο να σχεδιάσουν ένα πρόγραμμα, κάποιοι μπορεί να χρειαστούν λίγους μήνες και κάποιοι είναι έτοιμοι», είπε, ρώτησε για αναφορές που αναφέρουν ότι το σύστημα θα λειτουργήσει έξι μήνες μετά την έγκριση της νομοθεσίας.

«Πολλά από αυτά είναι ακόμη υπό συζήτηση, αλλά θα προσπαθήσουμε να τους δώσουμε χρήματα για τρία ή τέσσερα χρόνια για να καταλάβουμε τι λειτουργεί καλύτερα», πρόσθεσε.

«Επιτρέπουμε την ευελιξία, αλλά κυρίως θα ακολουθήσουμε το σύστημα προπληρωμένων αποσκευών, καθώς οι μελέτες δείχνουν ότι αυτό είναι το πιο οικονομικό και το καλύτερο κίνητρο για τους κατοίκους που είναι η κύρια ώθηση. Όσοι επιλέγουν άλλο σύστημα θα πρέπει πραγματικά να αιτιολογήσουν γιατί », είπε.

.Source