Ποια είναι η απάντηση του Αναστασιάδη σε όσα είπε ο αρχιεπίσκοπος για τα δύο κράτη;

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανταποκρίνεται στους ισχυρισμούς του Αρχιεπισκόπου Κύπρου στην εφημερίδα «Πολίτης» για τις εκθέσεις του σχετικά με την επιθυμία του να ιδρύσει δύο κράτη στην Κύπρο. Λυπάται ακόμη και για το γεγονός ότι η «ευτυχία του», σύμφωνα με τον ίδιο, «έμεινε να γίνεται αντιληπτή διαφορετικά από τη θέση του».

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

  1. Είναι γεγονός ότι μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων στο Crans Montana, τον Ιούλιο του 2017, είχα πολλές συναντήσεις, συμπεριλαμβανομένων, φυσικά, με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου.
  2. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ανέλυσα τους λόγους για τα θραύσματα της Διάσκεψης, ως αποτέλεσμα του ισχυρισμού της Τουρκίας για τις ελληνοκυπριακές απαιτήσεις ασφαλείας, καθώς και για τη βιωσιμότητα μιας λύσης βάσει αυτών των ισχυρισμών, η οποία ανέτρεψε αποτελεσματικά την πολιτική ισότητα υπέρ των Τουρκοκυπρίων. Τουρκία.

Στον διάλογο που ακολούθησε, μετά την ανάλυση των προθέσεων της Τουρκίας, η γενική αντίληψη ήταν ότι δεν θα μπορούσε να υιοθετηθεί μια λύση δύο κρατών, καθώς εκτός από τη μη αποδοχή ενός τέτοιου καθεστώτος από τον ΟΗΕ, θα υπονομεύσει επίσης την ασφάλεια. του Κυπριακού Ελληνισμού.

Αναρωτιέμαι αν επιτράπηκε στην Αγιότητά του να αντιληφθεί τη θέση μου διαφορετικά από ολόκληρο τον διάλογο.

Επιπλέον, στις πολλές συναντήσεις που ακολούθησαν, όπως λέει, διαπίστωσε ότι δεν ήμουν υπέρ αυτών των θέσεων.

Παίρνω αυτήν την ευκαιρία για να επαναλάβω ότι παραμένω σταθερή στις προτάσεις που έχω υποβάλει στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών από τον Σεπτέμβριο του 2017. Από τότε, με αρκετές επιστολές, επιβεβαίωσα τη θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς. παραμένει αμετάβλητο για να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις. σταμάτησε στο Crans Montana հիմ βάσει της κοινής δήλωσης του Βερολίνου στις 25 Νοεμβρίου 2019.

Source