Ποια είναι η νέα ιδέα του ΝΑΤΟ; – Νέα από τον κόσμο

ΑΠΟ ΑΙΤΗΣΗ “ΘΑΝΑΤΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ” ΓΙΑ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ

Η απειλή του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να «βγει από το ΝΑΤΟ» είναι η δήλωση «εγκεφαλικού θανάτου» του Γάλλου ηγέτη Εμμανουήλ Μακρόν. Οι δηλώσεις τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από την Ευρώπη αποτέλεσαν πηγή ανησυχίας. Αυτές οι δηλώσεις “τελειώνει το ΝΑΤΟ;” είχε θέσει το ερώτημα. Αλλά τώρα υπάρχει μια άλλη εποχή. Αλλά ο κίνδυνος είναι επίσης μεγάλος. Το ΝΑΤΟ συζητά τη νέα στρατηγική ιδέα. Και αυτό είναι αρκετό για να πυροδοτήσει συζητήσεις. Επειδή ο στόχος του ΝΑΤΟ να αποκαταστήσει τις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες και το αίτημα των ΗΠΑ για «ηγετικό ρόλο» μπορεί να φέρει τη νέα «κυριαρχία των ΗΠΑ» στην ημερήσια διάταξη.

ΤΙ ΣΗΜΑΝΕΙ “ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟ ΣΤΟ ΝΟΤΙΟ ΤΟΙΧΟ”;

Στην πραγματικότητα, η ενημέρωση της «στρατηγικής ιδέας» του 2010. Μεταξύ των μεταρρυθμίσεων με 8 τίτλους, 5 στοιχεία ξεχωρίζουν. Η Ρωσία εξακολουθεί να είναι η «κύρια απειλή». Και είναι ακόμα πιο δυνατός στη θέση του. Η Κίνα, από την άλλη πλευρά, θεωρείται τόσο απειλή όσο και ευκαιρία και παρακολουθείται στενά. Ο εικονικός κόσμος είναι πολύ σημαντικός. Νέες τεχνολογίες επικοινωνίας όπως η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και το 5G βρίσκονται σε μια νέα ιδέα. Οι σχέσεις ΝΑΤΟ-ΗΠΑ είναι πολύ σημαντικές. Στόχος του είναι να αποκαταστήσει τις σχέσεις εντός της συμμαχίας, και ιδίως με τις ΗΠΑ, δηλαδή να παρέχει περισσότερη υποστήριξη από τις ΗΠΑ. Και το τελευταίο θέμα σχεδιάζεται να είναι πιο ενεργό στη «νότια πλευρά» του ΝΑΤΟ.

Ο πολιτικός συντονισμός μεταξύ των συμμάχων είναι ένας άλλος βασικός τομέας για το ΝΑΤΟ 2030. Χρήση του ΝΑΤΟ ως συμβουλευτικής πλατφόρμας και συντονισμού σε περισσότερα θέματα και σε περισσότερες μορφές. Ταυτόχρονα, πρέπει να αναπτύξουμε την πολιτική και πρακτική μας συνεργασία με ομοϊδεάτες δημοκρατίες σε όλο τον κόσμο, προκειμένου να διατηρήσουμε τη βασισμένη σε κανόνες τάξη, η οποία αντικρούεται από χώρες που δεν μοιράζονται τις αξίες μας, όπως η Ρωσία και η Κίνα .

Προτεραιότητα του ΝΑΤΟ είναι η Ρωσία στον ψυχρό πόλεμο, όπως και στην εποχή της ΕΣΣΔ. Υπάρχει όμως ένα σημείωμα. Η στρατηγική ιδέα προετοιμάζεται λαμβάνοντας υπόψη τον “στρατηγικό ανταγωνισμό της Ρωσίας και τις αυξανόμενες στρατιωτικές δυνατότητες της Κίνας”. Η βασική πολιτική «διπλής λωρίδας» του ΝΑΤΟ έναντι των «επιθετικών ενεργειών» της Ρωσίας θα ενισχυθεί. Στην ημερήσια διάταξη περιλαμβάνεται η προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, η παρουσία της στην Ανατολική Ουκρανία, οι προσπάθειές της να αυξήσει την επιρροή της στην Ανατολική Ευρώπη, η κατάστασή της στη Συρία και την Ανατολική Μεσόγειο, επιθέσεις στον κυβερνοχώρο κατά της Ευρώπης και των ΗΠΑ. Οι πολιτικές «Μέτρων, κυρώσεων και αποτροπής» θα ενισχυθούν.

Υπάρχει ένα προνόμιο για την Κίνα στη νέα ιδέα του ΝΑΤΟ. Η Κίνα δεν αποτελεί άμεση στρατιωτική απειλή για το ΝΑΤΟ. Προσφέρει επίσης ευκαιρίες με την οικονομία της. Θεωρείται σημαντικό ότι οι κινεζικές εταιρείες κερδίζουν βάρος στην επικοινωνιακή υποδομή της Δύσης κατά την περίοδο της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο. Θέματα όπως η εξάπλωση των οικονομικών επενδύσεων ως πολιτική δύναμη στα Βαλκάνια, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική θα παρακολουθούνται στενά.

Ο ισχυρισμός της Γαλλίας για «ίδρυση ενός ευρωπαϊκού στρατού» για λίγο είναι επίσης θέμα συζήτησης στη συμμαχία. Ένας από τους κύριους στόχους των μεταρρυθμίσεων είναι ότι τα κράτη μέλη επιβεβαιώνουν το ΝΑΤΟ ως «βασικό θεσμό» στην ευρωατλαντική ασφάλεια και ενισχύουν αυτόν τον «βασικό θεσμό». Η αρχή της “ομοφωνίας” θα διατηρηθεί στις αποφάσεις του ΝΑΤΟ, αλλά και η “χαλάρωση” αυτής της αρχής θα συζητηθεί, ιδίως στις σχέσεις της ΕΕ. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει «δυσκολότερο για τα κράτη μέλη να ασκήσουν το δικαίωμα αρνησικυρίας τους». Για παράδειγμα, η «στενή συνεργασία με χώρες που δεν είναι μέλη της ΕΕ» σε ένα τέτοιο ζήτημα μπορεί να επηρεάσει το δικαίωμα αρνησικυρίας της ελληνοκυπριακής διοίκησης μέλους της Τουρκίας στην ΕΕ στις σχέσεις του ΝΑΤΟ, η οποία συζητήθηκε επίσης θα μπορούσε να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα των ΗΠΑ.

Το μέλλον της συμμαχίας με την Τουρκία και αυτό που είναι σημαντικό για την Άγκυρα. Η Τουρκία, στις 18 Φεβρουαρίου 1952, μέλος του ΝΑΤΟ. Στο συγχαρητήριο μήνυμα που εξέδωσε το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για την 69η επέτειο της ένταξής του, δήλωσε ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, ως ο δεύτερος μεγαλύτερος στρατός του ΝΑΤΟ, βρίσκονται στο επίκεντρο της ασφάλειας της συμμαχίας. 2.000 άτομα με το ΝΑΤΟ που συνεισφέρουν περισσότερο στην 5η, 8η χώρα, η Τουρκία προσφέρει τη μεγαλύτερη συνεισφορά στον προϋπολογισμό. Η Άγκυρα είναι τώρα πιο ξεκάθαρη από ποτέ στην ιστορία του ΝΑΤΟ.

Τουρκία, Συρία, όπου έλαβε η κρίση εμπιστοσύνης με τους συμμάχους της για τις απειλές που τέθηκαν και συζητήθηκαν τα συστήματα αεροπορικής άμυνας S-400 από τη Ρωσία. Η Τουρκία, παρά την προφανή απειλή από τη Συρία, η αμυντική συμμαχία προσπάθησε να παράσχει διαβεβαιώσεις ότι δεν θα λάβει το S-400’l.

ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΙΣ ΗΠΑ: Ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΕΜΒΑΔΟΣ ΤΟΥ PKK ΣΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΝΑΤΟ

Η δραστηριοποίηση του ΝΑΤΟ στη «νότια πλευρά» βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της νέας στρατηγικής. Όταν πρόκειται για τη Νότια Πτέρυγα, θα δοκιμαστεί η Συρία, η Τουρκία και οι Ηνωμένες Πολιτείες στην τρομοκρατική οργάνωση PKK / YPG Οι «ευρωατλαντικοί θεσμοί ασφαλείας του ΝΑΤΟ βάσει της« επιβεβαίωσης αυτής της περιουσίας και η ενίσχυση των ΗΠΑ από την άποψη της Τουρκίας εξαρτάται από τα μέτρα που έχουν ληφθεί σχετικά.

Το πρώτο μήνυμα ήρθε από τον ίδιο τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Χούλουσι Ακάρ. Τι θα συμβεί μετά? Η Τουρκία, η Αμερική του ΝΑΤΟ, και ιδιαίτερα η δημόσια αντίδραση PKK / YPG για να αποκαλύψουν περισσότερα για τη βοήθεια. Η χρήση του μηχανισμού του ΝΑΤΟ, η στάση των Ηνωμένων Πολιτειών, θα καθορίσει την απάντηση της Άγκυρας από τώρα και στο εξής.

Η στρατηγική της Τουρκίας έχει αλλάξει μετά τη σφαγή στα σπήλαια Garai, τόσο το ΝΑΤΟ όσο και ο χρόνος θα δείξουν ποια θα είναι τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν στις σχέσεις με τις ΗΠΑ.

.Source