Ποια είναι τα επαγγέλματα του μέλλοντος;

Ένα από τα πιο κοινά ερωτήματα που σας ζητώ να απαντήσετε κατά τη διάρκεια συναντήσεων με τους γονείς των μαθητών είναι ποια είναι τα επαγγέλματα του μέλλοντος. Προσωπικά, νομίζω ότι η απάντηση σε αυτήν την ερώτηση είναι τόσο απλή όσο το κίνητρο αυτών των μαθητών να συνεργαστούν μαζί τους. Αλλά αυτή είναι η σωστή προσέγγιση για έναν σύμβουλο σταδιοδρομίας;

Κάθε σύμβουλος σταδιοδρομίας μπορεί να προσεγγίσει αυτό το ζήτημα με διαφορετικούς τρόπους. Ο στόχος μου δεν είναι να δείξω τον σωστό τρόπο, καθώς αυτό είναι υποκειμενικό, ούτε να επικρίνω τους συναδέλφους για τον δικό τους τρόπο, αλλά να παρουσιάσω τη δική μου προσέγγιση σε αυτό το ζήτημα.

ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΕΡΕΥΝΑΣ

Κατά τη γνώμη μου, κάθε παιδί πρέπει να επιλέξει το πεδίο σπουδών του, το οποίο θέλει να ακολουθήσει, λαμβάνοντας υπόψη έναν συνδυασμό δύο παραγόντων. Από τη μία πλευρά, οι ικανότητες, οι ευκαιρίες και τα ενδιαφέροντά του, και από την άλλη, το μέλλον του. προοπτικές απασχόλησης που έχει μελετήσει αυτός ο τομέας. Αυτή η απόφαση δεν πρέπει να λαμβάνεται με βάση τον ένα ή τον άλλο παράγοντα, διότι εάν η απόφαση ταιριάζει σε αυτό που του αρέσει, αλλά ταυτόχρονα δεν έχει προοπτική εργασίας, σύντομα θα αποδείξει ότι είναι εκτός εργασίας. Αντίθετα, εάν η επιλογή της εκπαίδευσης βασίζεται σε φήμες καλών προοπτικών σε αυτόν τον τομέα, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι δεξιότητες και τα ενδιαφέροντα του υποψηφίου, η εύρεση εργασίας μπορεί να είναι και πάλι δύσκολη, καθώς η μετριότητα θα αφήσει τον ανταγωνισμό για την εργασία.

ΕΡΕΥΝΑ ANAD

Σύμφωνα με τη μελέτη ANAD, σύμφωνα με τις προβλέψεις απασχόλησης για την κυπριακή οικονομία για το 2017-2020, καθένας από τους 3 εργαζόμενους θα εργαστεί σε υψηλότερα επαγγέλματα, δηλαδή σε επαγγέλματα που απαιτούν τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, το 2019, το 44,7% του εργατικού δυναμικού στην Κύπρο (25-64 ετών) ήταν απόφοιτοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (επίπεδο ISCED 5-8, δηλαδή απόφοιτοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, πανεπιστήμιο κάτοχοι μεταπτυχιακών ή διδακτορικών τίτλων). Αυτό το ποσοστό αντιστρέφει την τάση ανάπτυξης, λαμβάνοντας υπόψη ότι το 2010 ήταν 35,7%. Είναι εύκολο να καταλάβουμε ότι το 73,83% του κυπριακού εργατικού δυναμικού (25-64 ετών) που είναι απόφοιτοι της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης εργάζονται σε επαγγέλματα υψηλού επιπέδου. Έτσι, το 26,17% των αποφοίτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, δηλαδή περισσότερο από το ένα τέταρτο, εργάζονται σε επαγγέλματα ενδιάμεσου έως κατώτερου επιπέδου για τα οποία δεν χρειάζονται προσόντα.

Αυτό το γεγονός δεν σημαίνει ότι τα παιδιά μας δεν μαθαίνουν καλύτερα, αντίθετα, φυσικά, πρέπει να μάθουν, γιατί σύμφωνα με μια μελέτη του ANAD, τα επαγγέλματα υψηλού επιπέδου θα αυξηθούν κατά 22% από το 2017 έως το 2027. Έχοντας αυτό κατά νου, և Εκτός από τους παράγοντες επιλογής στον παραπάνω τομέα (δεξιότητες / ενδιαφέροντα trends τάσεις στην αγορά εργασίας), τα παιδιά πρέπει να συνειδητοποιήσουν τα ενδιαφέροντά τους για να αναπτύξουν ένα σχέδιο σταδιοδρομίας. Οι επαγγελματίες σύμβουλοι καλούνται να διαδραματίσουν βασικό ρόλο σε αυτό.

ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΑΓΟΡΑ ΚΑΙ COVID: 19:

Η επιδημία κοραναϊού που ξεκίνησε στα δυτικά του 2019 και εξακολουθεί να υπάρχει έχει κάνει μεγάλη διαφορά στην αγορά εργασίας. Ο δημόσιος-ιδιωτικός τομέας δεν ήταν τεχνολογικά έτοιμος να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις. Και αυτό, αναπόφευκτα, δημιούργησε μια μεγάλη ανάγκη για τις τεχνικές και τεχνολογικές ειδικότητες των υπολογιστών. Μια γρήγορη ματιά στα νέα στατιστικά shows δείχνει εύκολα ότι οι νέοι της Κύπρου χάνουν το ενδιαφέρον τους για επιστημονικές σπουδές, με αποτέλεσμα οι τομείς εφαρμογής των υψηλών τεχνολογιών να μην αναπτύσσονται. Το ποσοστό των Κυπρίων αποφοίτων σε αυτούς τους τομείς είναι απογοητευτικό σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Το γεγονός αυτό ενισχύεται από τις συνεχείς εκκλήσεις των Κυπρίων εργοδοτών να προσλάβουν προσωπικό εκπαιδευμένο στην επιστήμη και την τεχνολογία, καθώς και τις εκπαιδευτικές τους ανάγκες.

Τ:ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Η Κύπρος είναι μια χώρα υπηρεσιών. Ο τομέας των χρηματοοικονομικών και νομικών υπηρεσιών ήταν, θα είναι, ένας τομέας που δίνει πολλά, θα συνεχίσει να δίνει στη χώρα μας και, φυσικά, θα συνεχίσει να προσφέρει πολλές νέες θέσεις εργασίας. Από την άλλη πλευρά, η τουριστική βιομηχανία δεν απαγορεύεται, η οποία προσφέρει τις περισσότερες θέσεις εργασίας σε σύγκριση με όλους τους τομείς της κυπριακής οικονομίας. Και αυτός ο τομέας φαίνεται να έχει λόγο να συνεχίσει να προσφέρει καλές προοπτικές απασχόλησης.

Ο τομέας της υγειονομικής περίθαλψης φαίνεται επίσης να προσφέρει κάποιες καλές προοπτικές. Προς το παρόν, η επιδημία, η γήρανση του πληθυσμού, αλλά και η εφαρμογή του γενικού προγράμματος υγείας, προσφέρει τέτοιες προοπτικές εργασίας σε διάφορους τομείς έρευνας, καθώς και σε ιατρικές και προ-ιατρικές ειδικότητες.

Από την άλλη πλευρά, η έλευση της εκμετάλλευσης φυσικού αερίου θα προσφέρει προοπτικές σε επαγγέλματα που μπορεί να μην έχουν δει τις προοπτικές τους στο παρελθόν. Αυτές οι προοπτικές θα είναι σε υψηλότερο επίπεδο, δηλαδή στους τομείς των αποφοίτων μηχανικών, ηλεκτροχημικών, καθώς και στους τομείς του περιβάλλοντος και των τεχνικών ειδικοτήτων.

Στην περίπτωση μιας άλλης ανάπτυξης, δεν πρέπει να αγνοούμε τις τεράστιες δυνατότητες του επιχειρηματικού τομέα, ο οποίος συμβάλλει στην ανάπτυξη της οικονομίας, αλλά και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Η απόκτηση επιχειρηματικών δεξιοτήτων culture η εσωτερική κουλτούρα βοηθά στη δημιουργία μιας προσωπικής επιχείρησης, ανεξάρτητα από την έρευνα, և εδραιωθείτε ως ικανός ηγέτης σε διάφορους οργανισμούς.

Τέλος, επειδή η επιδημία και η κρίση που βιώνει ο κόσμος είναι προσωρινές, τώρα είναι η ώρα να θέσετε νέους στόχους, να τολμήσετε να εισέλθετε στην αγορά εργασίας ισχυρότερη, πιο σίγουρη, πιο ανταγωνιστική.

Από τον Αριστοτέλη Κωνσταντίνο

Σύμβουλος έρευνας Carruca Consultants LTD

Από το περιοδικό Insider (για τον Φεβρουάριο του 2021)

Source