“Ποιος ήταν ο ελάχιστος μισθός του 2021;”

Ο Γενικός Γραμματέας του Νέου Κυπριακού Κόμματος (YKP) Murat Kanatlı επέκρινε το γεγονός ότι ο ελάχιστος μισθός για το 2021 δεν έχει ακόμη καθοριστεί.

Ο Kanatlı δήλωσε ότι ο ελάχιστος μισθός, τον οποίο ισχυρίστηκε ότι ήταν κάτω από το όριο της πείνας, έφτασε στο επίπεδο που καταπάτησε όλες τις ανθρωπιστικές αξίες όταν διαβάστηκε με τις πρόσφατες πανδημικές συνθήκες και τους οικονομικούς δείκτες μετά την νομισματική κρίση και ζήτησε να κληθεί επειγόντως η Επιτροπή Προσδιορισμού Ελάχιστων Μισθών.

Ο Γενικός Γραμματέας του YKP Murat Kanatli, ο οποίος έκανε δήλωση μέσω του Γραφείου Τύπου του YKP, δήλωσε τα αιτήματά του σχετικά με τον ελάχιστο μισθό, σύμφωνα με τον νόμο αριθ. 22/1975, «Ο ελάχιστος μισθός καταβάλλεται στους εργαζόμενους για μια κανονική εργάσιμη ημέρα και ότι ο εργαζόμενος, η σύζυγός του και ένα ή δύο παιδιά θα έχουν επαρκή διατροφή και υγιεινή στέγαση. Υπενθύμισε ότι είπε για το τέλος που καθορίζεται ότι είναι αρκετό για να καλύψει τις βασικές ανάγκες ρουχισμού, φωτισμού και θέρμανσης, μεταφοράς, σύγχρονης υπηρεσίας υγείας, εκπαίδευσης, πολιτισμού, αναψυχής, ψυχαγωγίας και παρόμοιων βασικών αναγκών στις τρέχουσες τιμές.

Επισημαίνοντας ότι η οικογένεια τεσσάρων ατόμων προσπαθεί να καλύψει την κατάλληλη διατροφή, εκπαίδευση, υγεία, στέγαση και όλα τα άλλα έξοδα που χρειάζονται σε μια μέρα, με τον τρέχοντα ελάχιστο μισθό 176 TL, το οποίο έχει ληφθεί από τους υπαλλήλους με τον τρέχοντα ελάχιστο μισθό, ενόψει αυξήσεων συναλλάγματος και της αγοραστικής δύναμης που λιώνει μετά από όλες αυτές τις αυξήσεις, είπε ο Kanatlı, Υποστήριξε ότι το σφάλμα 40 τοις εκατό του κατώτατου μισθού σύμφωνα με τα κριτήρια της κυβέρνησης είναι το ποσό που πρέπει να ξοδεύεται σε τρόφιμα, δηλαδή, μια οικογένεια 4 αναμένεται να ξοδεύει 70 TL ανά ημέρα από την κυβέρνηση για τη σίτιση τριών γευμάτων.

Ο Kanatlı σημείωσε ότι η μεσοπρόθεσμη απαίτησή τους είναι να αναδιοργανώσουν τα κριτήρια για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού και να μοιραστούν αμέσως τον δείκτη επιβίωσης, τον οποίο ο DPO δεν έχει ανακοινώσει από το 1992 και τον πρωθυπουργό. Έρσαν ΣανέρΚάλεσε προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο Kanatlı σημείωσε ότι για να καθοριστεί ο ελάχιστος μισθός ως ανθρώπινο και δίκαιο πρόσωπο, η Επιτροπή Καθορισμού Ελάχιστων Μισθών θα πρέπει να συνεδριάσει επειγόντως και ο πρώτος ελάχιστος μισθός του 2021 θα πρέπει να καθοριστεί αμέσως, λαμβάνοντας υπόψη τις αντιρρήσεις των συνδικάτων που έχουν τεθεί πολλές φορές στο παρελθόν.

Δηλώνοντας ότι οι εργοδότες παρατείνουν τις ώρες εργασίας τους και τους καθιστούν ευρέως διαδεδομένους με τον ελάχιστο μισθό, ο Murat Kanatlı τόνισε ότι επανέλαβαν επίσης το αίτημα του αρμόδιου υπουργείου για διενέργεια επιθεώρησης.

.Source