Ποιος ήταν ο ελάχιστος μισθός του 2021;

Ποιος ήταν ο ελάχιστος μισθός του 2021;

_

Ο Γενικός Γραμματέας του YKP Murat Kanatlı επέκρινε το γεγονός ότι ο ελάχιστος μισθός για το 2021 δεν έχει ακόμη καθοριστεί και προβάλλει τις απαιτήσεις του YKP. Η πλήρης εξήγηση έχει ως εξής:

Σας υπενθυμίζουμε για άλλη μια φορά ότι, σύμφωνα με τον νόμο αριθ. 22/1975, ο «Ελάχιστος Μισθός» σημαίνει επαρκή διατροφή, υγιεινή στέγαση, ρούχα, φωτισμό και θέρμανση, μεταφορά, υγειονομική υπηρεσία σε μοντέρνο επίπεδο, η οποία καταβάλλεται στους εργαζόμενους για μια κανονική εργάσιμη ημέρα, και ο εργαζόμενος, η σύζυγός του και ένα ή δύο παιδιά. περιγράφει το τέλος που καθορίζεται ως επαρκές για την κάλυψη των βασικών αναγκών εκπαίδευσης, πολιτισμού, αναψυχής, ψυχαγωγίας και παρόμοιων σε έγκυρες τιμές. Οι εργαζόμενοι με τον τρέχοντα ελάχιστο μισθό προσπαθούν να καλύψουν τις καθημερινές καθαρές ανάγκες της οικογένειάς τους 4 με ημερήσια καθαρή αξία 176 TL, ενόψει των αυξήσεων συναλλάγματος και της αγοραστικής δύναμης που λιώνει μετά από όλες αυτές τις αυξήσεις, για να καλύψει τις ανάγκες επαρκούς διατροφής, εκπαίδευσης, υγείας, στέγασης και όλων των άλλων δαπανών!

Το σφάλμα 40 τοις εκατό του ελάχιστου μισθού με τα κριτήρια του SPO είναι ο αριθμός που πρέπει να δαπανηθεί για φαγητό! Με άλλα λόγια, μια οικογένεια 4 ετών αναμένεται να ξοδεύει 70 TL την ημέρα από την κυβέρνηση για τη σίτιση τριών γευμάτων! Όταν ο ελάχιστος μισθός, που είναι ήδη κάτω από το όριο της πείνας, διαβάζεται με τις πρόσφατες πανδημικές συνθήκες και τους οικονομικούς δείκτες μετά την νομισματική κρίση, το επίπεδο που καταπατά όλες τις ανθρωπιστικές αξίες έχει φτάσει.

Υπογραμμίζουμε για άλλη μια φορά ότι, ως YKP, το αίτημά μας μεσοπρόθεσμα είναι να αναδιοργανώσουμε τα κριτήρια για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού, όπως και οι απαιτήσεις των εργατικών οργανώσεων, και να μοιραστούμε αμέσως με το κοινό τον δείκτη διαβίωσης, τον οποίο ο DPO δεν έχει ανακοινώσει από το 1992. Η DPÖ συνδέεται με το πρωθυπουργό Για άλλη μια φορά, ζητούμε από τον Πρωθυπουργό Ersan Saner να κάνει ό, τι είναι απαραίτητο για την ανακοίνωση του δείκτη διαβίωσης που δεν έχει ανακοινωθεί από το 1992…

Επί του παρόντος, η Επιτροπή Καθορισμού Ελάχιστων Μισθών θα πρέπει να κληθεί αμέσως σε μια συνεδρίαση για να καθορίσει τον ελάχιστο μισθό ως ανθρώπινο και δίκαιο πρόσωπο το συντομότερο δυνατό και ο πρώτος ελάχιστος μισθός του 2021 θα πρέπει να προσδιοριστεί αμέσως, λαμβάνοντας υπόψη τις αντιρρήσεις των συνδικάτων που διατυπώθηκαν πολλές φορές στο παρελθόν.

Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι η πληρωμή του κατώτατου μισθού πρέπει να είναι εβδομαδιαίες ώρες εργασίας 40 ωρών, επαναλαμβάνουμε το αίτημα για επείγουσα διενέργεια επιθεωρήσεων από το αρμόδιο υπουργείο προκειμένου να αποφευχθούν αυτές οι παράνομες πρακτικές, δεδομένου ότι οι εργοδότες αυξάνουν το ωράριο εργασίας τους και κάνουν την εργασία κάτω από τον ελάχιστο μισθό.

Το Νέο Κυπριακό Κόμμα θα συνεχίσει την αλληλεγγύη του με τις εργατικές οργανώσεις που αγωνίζονται ενάντια στη δουλειά υπό τη δουλεία σήμερα, όπως ήταν στο παρελθόν, και θα συνεχίσει αποφασιστικά να είναι μέρος αυτού του αγώνα για τη διεύρυνσή του.

Γνωρίζουμε ότι ένα έργο με συλλογική σύμβαση, ασφάλεια εργασίας, κοινωνική ασφάλιση, ένωση, ανθρώπινο, ίσο και δίκαιο μισθό, 40 ώρες την εβδομάδα είναι δικαίωμα όλων, θα κερδίσουμε μέσω αγώνα!

Source