Ποιος είναι ο καθηγητής Ιμπραήμ Γκαμπάρι, ο Νιγηριανός διπλωμάτης που προειδοποίησε τον κόσμο για τη γενοκτονία στη Ρουάντα; – KT ΤΥΠΟΣ

Ο καθηγητής Gambari είναι επί του παρόντος αρχηγός του Προέδρου της Νιγηρίας.

Ακριβώς όταν ολόκληρος ο κόσμος είχε κλείσει τα μάτια σε αυτό που συνέβαινε στη Ρουάντα, καθώς ακολούθησε μια παγκόσμια συζήτηση σχετικά με το αν πρόκειται για Γενοκτονία ή απλώς εθνοτική βία, ένας Νιγηριανός διπλωμάτης προειδοποίησε το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (UNSC) ότι η αδράνεια τους να κάνει το παγκόσμιο σώμα ένα γέλιο.

Ο καθηγητής Ιμπραήμ Γκαμπάρι, επί του παρόντος Αρχηγός Προσωπικού του Προέδρου Μουχάμετ Μπουχάρι της Νιγηρίας, ήταν ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της χώρας του στα Ηνωμένα Έθνη όταν ξέσπασε η Γενοκτονία του 1994 κατά του Τούτσι στη Ρουάντα. Κάθισε επίσης στο UNSC ως μη μόνιμο μέλος και αργότερα προήδρευσε.

Καθώς συνεχίστηκε η συζήτηση σχετικά με το εάν θα μειωθεί ο αριθμός των ειρηνευτικών δυνάμεων στο πλαίσιο της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στη Ρουάντα (UNAMIR) και να αλλάξει η εντολή της αποστολής, ο καθηγητής Gambari προειδοποίησε τα μέλη ότι η απόφαση θα ήταν καταστροφική.

Συχνά αναγνωρίζεται για την προσπάθειά του, μαζί με τον Colin Keating της Νέας Ζηλανδίας, και τον Karel Kovanda της Τσεχικής Δημοκρατίας, για συνεχή έκκληση για δράση, παρά την αντίσταση ισχυρότερων κρατών, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ, που είχαν τα μέσα να ενεργήσει αλλά όχι.

Στην ομιλία του στο Kigali Arena στις 7 Απριλίου, για να τιμήσει τον εορτασμό 27 ετών μετά τη Γενοκτονία του 1994 κατά του Tutsi, ο Πρόεδρος Paul Kagame έκανε μια αναφορά στον καθηγητή Gambari και τη Νιγηρία, επισημαίνοντας ότι η Ρουάντα δεν θα ξεχάσει ποτέ τη συμβολή τους στη διακοπή της Γενοκτονίας.

Ο Πρόεδρος Kagame είπε ότι ενώ μερικοί άνθρωποι αντιμετώπιζαν προβλήματα να το χαρακτηρίσουν γενοκτονία στα Ηνωμένα Έθνη – μεταξύ εκείνων που είχαν προβλήματα εκείνη τη στιγμή ήταν ακόμη και ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, μερικές καταπληκτικές χώρες και οι εκπρόσωποί τους σηκώθηκαν και ξεχώρισαν, και είπα όχι. Αυτό είναι αυτό που είναι.

«Και μία από αυτές είναι μια αφρικανική χώρα που θα είμαστε πάντα περήφανοι που καλούμε έναν καλό φίλο, που εκπροσωπείται από έναν άνθρωπο που θυμάμαι, που ονομάζεται Ιμπραήμ Γκάμπρι της Νιγηρίας. Η Νιγηρία ξεχώρισε και είπε όχι. Υπάρχει ένα πρόβλημα και πρέπει να το ονομάσουμε αυτό που είναι, “

«Ο καθηγητής Gambari ήταν εκεί, και θα είμαστε πάντα περήφανοι για τη Νιγηρία», δήλωσε ο Πρόεδρος Kagame.

Ο καθηγητής Gambari, ο οποίος αντικατέστησε τον Keating της Νέας Ζηλανδίας ως πρόεδρο της UNSC, θυμάται ότι ζητούσε δράση καθώς η συζήτηση συνεχίστηκε στα Ηνωμένα Έθνη, προειδοποιώντας ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας διακινδύνευε να γίνει «γέλιο» επειδή δεν έλαβε άμεση δράση στη Ρουάντα .

Ο Gambari και ο Keating μοιράστηκαν την απογοήτευση της αδράνειας, με τον διπλωμάτη της Νέας Ζηλανδίας να επισημαίνει στις 20 Απριλίου 1994, όταν οι δολοφονίες είχαν γίνει σε πλήρη κλίμακα, ότι «η σιωπή του συμβουλίου έγινε δύσκολο να εξηγηθεί».

Ο Gambari, ο Keating και άλλοι που ήταν υπέρ της επέμβασης στη Ρουάντα, ήταν εναντίον μόνιμων μελών του συμβουλίου, που ήταν οι πραγματικοί υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων. Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος του Ηνωμένου Βασιλείου στα Ηνωμένα Έθνη, ο Sir David Hannay είπε ότι η προστασία των αμάχων στη Ρουάντα «απλά δεν ήταν εφικτή».

Ο Βρετανός διπλωμάτης είπε ότι ο ΟΗΕ δεν είχε τους πόρους να απαντήσει στη Ρουάντα, προσθέτοντας ότι «δεν έχει νόημα να υποσχεθούμε τι δεν θα μπορούσαμε να επιτύχουμε».

Σε μια συνέντευξη του 2004, όταν ήταν ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών και ο πρώτος Ειδικός Σύμβουλος της Αφρικής για τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, ο καθηγητής Gambari είπε ότι τα μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας συχνά θεωρούνταν «προσκεκλημένοι» και οι απόψεις τους δεν Δεν έχει σημασία όσο και τα πέντε μόνιμα μέλη.

Ο καθηγητής Gambari αποκάλυψε ότι έγινε προφανές ότι η Ρουάντα δεν ήταν ψηλά στον κατάλογο προτεραιότητας για τις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια συνάντησης με την επικεφαλής αποστολή των ΗΠΑ στον ΟΗΕ εκείνη τη στιγμή, τη Madeleine Albright. Η Ουάσιγκτον επικεντρώθηκε περισσότερο στα γεγονότα στο Ιράκ και τη Μέση Ανατολή εκείνη την εποχή.

Ο Νιγηριανός διπλωμάτης αποκάλυψε ότι εκείνη την εποχή, οι χώρες εξέταζαν τα δικά τους συμφέροντα και η Ρουάντα δεν ήταν σημαντική για αυτές.

Αν και τα μη μόνιμα μέλη ήταν ως επί το πλείστον παράπλευρα και δεν είχαν τα προνόμια των μόνιμων μελών, ο καθηγητής Γκαμπάρι τους κατέστησε σαφές ότι τα σημάδια καθώς και ένα προειδοποιητικό φαξ από τον επικεφαλής του UNAMIR στρατηγού Νταλαίρ, όλα δείχνουν προς την προγραμματισμένη σφαγές.

Χρειάστηκαν εβδομάδες και μήνες καθώς τα «μεγάλα αγόρια» συμμετείχαν σε συζητήσεις για το αν οι σφαγές μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως γενοκτονία ή όχι και ακόμη και όταν η πλήρης κλίμακα της τραγωδίας έγινε εμφανής, δεν ήταν ακόμη πρόθυμοι να κάνουν κάτι απτό για να σταματήσουν δολοφονίες.

Ο καθηγητής Gambari υποστήριξε μια διευρυμένη αποστολή διατήρησης της ειρήνης με ισχυρή εντολή να σώσει ζωές, όπως είχε ζητήσει ο στρατηγός Dallaire. Καθώς οι συζητήσεις ακολούθησαν στη Νέα Υόρκη και την Ουάσινγκτον, χάθηκαν χιλιάδες ζωές, χωρίς πιθανότητα ταχείας δράσης.

Ο Νιγηριανός διπλωμάτης αντιτάχθηκε επίσης στην ιδέα να καταρρίψουν τα υπάρχοντα μπλε κράνη στη Ρουάντα, εκφράζοντας απογοήτευση ότι ακόμη και ορισμένες αφρικανικές χώρες ψήφισαν υπέρ της μείωσης των δυνάμεων, κάτι που κατηγόρησε για την πειστικότητα της έκθεσης του Γενικού Γραμματέα και την πίεση από τις χώρες λήψης αποφάσεων.

Ο Πρόεδρος Paul Kagame αναγνώρισε τον καθηγητή Gambari ως έναν από τους λίγους ανθρώπους που μίλησαν ανοιχτά όταν ξέσπασε η Γενοκτονία του 1994 κατά του Tutsi.

Ερωτηθείς γιατί η Νιγηρία δεν πήγε στη Ρουάντα για παρέμβαση εάν άλλες χώρες δεν είχαν ενεργήσει, ο καθηγητής Γκαμπάρι είπε ότι η χώρα της Δυτικής Αφρικής δεν είχε την ικανότητα να ταξιδεύει με αεροπλάνο και να το κάνει με γρήγορο τρόπο και ότι οι συμπατριώτες του Οργανισμού της Αφρικανικής Ενότητας (OAU) δεν ζήτησε καν.

Κοιτώντας πίσω, πιστεύει ότι η Αφρική έπρεπε να έχει κάνει πολλά περισσότερα για να σταματήσει τη γενοκτονία, χωρίς να χρειάζεται να βασιστεί στον ΟΗΕ ή στις «μεγάλες» χώρες.

Μια περίφημη καριέρα

Ο καθηγητής Gambari, 76 ετών, θεωρείται υψηλός στους ακαδημαϊκούς και τη διπλωματία, έχοντας υπηρετήσει σε διάφορες υψηλού επιπέδου ικανότητες. Στο παρελθόν υπηρέτησε ως υπουργός Εξωτερικών της Νιγηρίας από το 1984 έως το 1985 και κατέχει το ρεκόρ ως ο πρεσβύτερος της Νιγηρίας με τη μεγαλύτερη θητεία στα Ηνωμένα Έθνη, υπηρετώντας κάτω από πέντε αρχηγούς κρατών και προέδρων, από το 1990 έως το 1999.

Γεννημένος στη δυτική πολιτεία της Kwara, ο καθηγητής Gambari είναι επίσης πρίγκιπας από το κυβερνών σπίτι του Εμιράτου Ilorin. Υπηρέτησε ως γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Υποθέσεων της Νιγηρίας (NIIA) και ήταν ο Ιδρυτής / Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Διπλωματίας, Δημοκρατίας και Ανάπτυξης της Σαβάννας, ενός μη κυβερνητικού think-tank.

Ήταν ο πρώτος Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών και Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα για την Αφρική από το 1999 έως το 2005) και διετέλεσε επίσης Πρόεδρος της Ειδικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών κατά του Απαρτχάιντ από το 1990 έως το 1994 και στις ειρηνευτικές επιχειρήσεις (1990) —1999).

Ήταν επικεφαλής του Τμήματος Πολιτικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (2005-2007) και διετέλεσε επίσης ειδικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την Κύπρο, τη Ζιμπάμπουε και τη Μιανμάρ και Ειδικός Εκπρόσωπος στην Αγκόλα. Ήταν επίσης ο Πρόεδρος της UNICEF.

Σήμερα είναι πρόεδρος του πάνελ των επιφανών ατόμων του μηχανισμού αξιολόγησης από ομοτίμους της Αφρικής (APRM), μια θέση που ανέλαβε από τον Μάρτιο του 2020.

Κατέχει πτυχίο BSc (Econs) από το London School of Economics (1968) και μεταπτυχιακό και διδακτορικό στις Πολιτικές Επιστήμες / Διεθνείς Σχέσεις (1970, 1974) από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια, ΗΠΑ. Έχει διδάξει σε πανεπιστήμια στις ΗΠΑ, τη Νιγηρία και τη Σιγκαπούρη και έχει συντάξει διάφορα βιβλία.

Περιγράφεται ως φιλικός και προσιτός άνθρωπος με ισχυρές ηγετικές ικανότητες.

Source