Ποιος είναι ο Κόφι Ανάν; Ποια ήταν η αποστολή του Κόφι Ανάν;

Εβδομος Ηνωμένα Έθνη πρώην Γενικός Γραμματέας Κόφι Ανάνήταν ένα από τα πιο ομιλούμενα ονόματα στην παγκόσμια πολιτική. Λοιπόν, ποιος είναι ο Κόφι Ανάν; Ποια ήταν η αποστολή του Κόφι Ανάν;

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο KOFI ANNAN;

Ημερομηνια γεννησης: 8 Nisan 1938, Kumasi, Γκάνα

Ημερομηνία και τόπος θανάτου: 18 Αυγούστου 2018, Βέρνη, Ελβετία

Γεννήθηκε στις 8 Απριλίου 1938 στο Κουμάσι της Γκάνας. Ως παιδιά των Henry Reginald και Victoria Annan, γεννήθηκαν δίδυμα με τον αδερφό του Efua Atta. Ο πατέρας του ήταν εξαγωγέας της Lever Brothers και η οικογενειακή του κατάσταση ήταν πολύ καλή σε σύγκριση με τη Γκάνα. Αυτές οι συνθήκες βοήθησαν τον Κόφι να σταλεί στο οικοτροφείο Mfantsipim, το οποίο ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1870.

Αφού ολοκλήρωσε την πανεπιστημιακή του εκπαίδευση στη Γκάνα, τις ΗΠΑ και την Ελβετία, άρχισε να εργάζεται στον ΟΗΕ. Καθ ‘όλη τη διάρκεια της καριέρας του, εργάστηκε σε διάφορους κλάδους των Ηνωμένων Εθνών. Πριν εκλεγεί ο Γενικός Γραμματέας, ήταν ο Αναπληρωτής Γραμματέας του Γενικού Γραμματέα. Στις 13 Δεκεμβρίου 1996, ο Μπούτρος εξελέγη ως ο έβδομος Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών μετά τον Μπουτρό-Γκάλι. Κέρδισε το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης το 2001. Μετά από 10 χρόνια υπηρεσίας, η Ανάν παρέδωσε τη θέση της στον Νοτιοκορεατικό Μπαν Κι-μουν την 1η Ιανουαρίου 2007.

Η Ανάν είναι παντρεμένη με τη Σουηδό Nane Maria Annan και έχει τρία παιδιά από τον προηγούμενο γάμο της. Ο Ανάν μπορούσε να μιλήσει Αγγλικά, Γαλλικά, Φάντε και μερικές αφρικανικές γλώσσες.

Ο Ανάν πέθανε στις 18 Αυγούστου 2018.

ΚΑΡΙΕΡΑ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΕΘΝΩΝ

Οι διάφορες αποφάσεις και στάσεις που έλαβε ο Κόφι Ανάν κατά την ηγεσία του στα Ηνωμένα Έθνη έχουν επικριθεί σοβαρά:

Το 2003 Κύπρος Παρόλο που πρότεινε νέες λύσεις στο πρόβλημά του και οδήγησε το δημοψήφισμα στο νησί, ήταν αναποτελεσματικός στο να θεωρήσει την Κυπριακή Δημοκρατία υπεύθυνη για την ψήφο του αριθ.

• Μια άλλη σημαντική κριτική για τον Κόφι Ανάν είναι ότι τα Ηνωμένα Έθνη, με επικεφαλής τον Κόφι Ανάν, απενεργοποιήθηκαν και ενήργησαν υπό την καθοδήγηση των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της επέμβασης των ΗΠΑ στο Ιράκ το 2003.

• Το 2006, προσπάθησε να εδραιώσει την ειρήνη στην Κύπρο με το «Σχέδιο Ανάν» που παρουσίασε στις πολιτικές αρχές, και αυτό το σχέδιο δεν τέθηκε σε ισχύ αφού οι Ελληνοκύπριοι δήλωσαν όχι στο δημοψήφισμα, αν και οι Τουρκοκύπριοι το δέχτηκαν το δημοψήφισμα.

• Το 2012, ως εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών και του Αραβικού Συνδέσμου, προσπάθησε να συνεχίσει να βοηθά στην εξεύρεση λύσης για τη Συριακή εξέγερση 2011-2012.

• Στις 2 Αυγούστου 2012, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) ανακοίνωσε ότι ο Μπαν Κι-μουν Κόφι Ανάν είχε αφήσει το καθήκον του ως ειδικός εκπρόσωπος της Συρίας.

.Source