Ποιος είναι ο Mehmet Akif Ersoy; Προκαλούνται?

Ο Μεχμέτ Ακίφ Ερσόι, ο οποίος έχει σημαντική θέση και σημασία στην ιστορία με το ρόλο που έπαιξε ο διάσημος ποιητής στην τουρκική λογοτεχνία και τα χρόνια του Πολέμου της Ανεξαρτησίας, εορτάζεται στην 84η επέτειο του θανάτου του. Ποιος είναι λοιπόν ο Μεχμέτ Ακίφ Ερσόι;

Ο συγγραφέας του Τουρκικού Εθνικού Ύμνου, ο Εθνικός Ύμνος, Mehmet Akif Ersoy, πέθανε πριν από 84 χρόνια σήμερα. Ποιος είναι ο Mehmet Âkif Ersoy; Η ζωή και τα ποιήματα του Mehmet Âkif Ersoy’s …

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ MEHMET ÂKİF ERSOY;

Mehmed Ragîf, αργότερα ο Mehmet Âkif Ersoy γεννήθηκε στις 20 Δεκεμβρίου 1873 στην Κωνσταντινούπολη. Ο Μεχμέτ Ακίφ Ερσόι, που πέθανε στις 27 Δεκεμβρίου 1936, ήταν Τούρκος ποιητής, κτηνίατρος, δάσκαλος, κήρυκας, χαφίζ, μεταφραστής Κορανίου και πολιτικός.

depophotos-16219481.jpg

Ο Mehmet Akif Ersoy, η Τουρκική Δημοκρατία και η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου (TRNC) είναι ο συγγραφέας του εθνικού ύμνου National Anthem. Είναι γνωστός με τους τίτλους του “Πατρίδα του ποιητή” και του “Εθνικού ποιητή”. Εκτός από τους İstiklâl Marşı, Çanakkale Epic, Bülbül και Safahat, που συγκέντρωσαν τα ποιήματα από τα επτά βιβλία ποίησης που δημοσίευσε μεταξύ 1911-1933, συγκαταλέγονται στα σημαντικότερα έργα του. ΙΙ. Διετέλεσε αρχισυντάκτης του περιοδικού Sırat-ı Müstakim (αργότερα γνωστός ως Sebilü’r-Reşad) από τη Συνταγματική Μοναρχία. Κατά τη διάρκεια του Πολέμου της Ανεξαρτησίας, έλαβε μέρος στην 1η TBMM ως αναπληρωτής.

ΓΙΑΤΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕΣΑΜΟ ÂKİF ERSOY ΓΡΑΠΤΗΣ ΤΟΥ ΙΣΤΙΚΛΟΥ ΜΑΡΤΙΟΥ;

Ταυτόχρονα, μετά από αίτημα του υπουργού Εθνικής Παιδείας Hamdullah Suphi Bey, ο φίλος του Hasan Basri Bey τον έπεισε να συμμετάσχει στον διαγωνισμό εθνικού ύμνου. Κανένα από τα ποιήματα που στάλθηκαν σε αυτόν τον διαγωνισμό, το οποίο αρχικά αρνήθηκε να συμμετάσχει λόγω του βραβείου των 500 λιρών, δεν βρέθηκε επαρκής μέχρι εκείνη την ημέρα, και η γνώμη που θα έγραφε το πιο όμορφο ποίημα του Μεχμέτ Ακίφ κυριαρχούσε στο κοινοβούλιο. Μερικοί ποιητές απέσυραν τα ποιήματά τους αφού ο Μεχμέτ Ακίφ δέχτηκε να συμμετάσχει στον διαγωνισμό. Ο Τουρκικός Εθνικός Ύμνος, αφιερωμένος στον στρατό από τον ποιητή, δημοσιεύθηκε στις 17 Φεβρουαρίου στο Sırat-ı Müstakim ve Hâkimiyet-i Milliye. Έγινε δεκτός ως εθνικός ύμνος το Σάββατο 12 Μαρτίου 1921, στις 17.45, αφού διαβάστηκε από τον Hamdullah Suphi Bey στο κοινοβούλιο και ηρεμία. Το Âkif δώρισε το βραβείο 500 λιρών στο ίδρυμα Dar’ül Mesai, το οποίο διδάσκει γυναίκες και παιδιά να εργάζονται και ράβει ρούχα για το μέτωπο, μέσα στο σώμα του Hilal-i Ahmer.

Istiklal-marsi-mehmet-akif-ersoysozcukapak-16-9-1520844987.jpg

Ο θάνατος του MEHMET ÂKİF ERSOY: Γιατί το MEHMET ÂKİF ERSOY;

Όταν είχε κίρρωση, πρώτα πήγε στο Λίβανο και μετά στην Αντάκια, πιστεύοντας ότι η αλλαγή του καιρού θα ήταν καλή, αλλά επέστρεψε στην Αίγυπτο ως ασθενής. Επέστρεψε στην Κωνσταντινούπολη για θεραπεία στις 17 Ιουνίου 1936. Πέθανε στις 27 Δεκεμβρίου 1936 στην Κωνσταντινούπολη, στο διαμέρισμα Mısır στο Beyoğlu. Τάφηκε στο νεκροταφείο Edirnekapı. Δύο χρόνια αργότερα, ο τάφος του χτίστηκε από φοιτητές. Το 1960, ο τάφος του μεταφέρθηκε στο Μαρτύριο του Edirnekapı λόγω της οδοποιίας. Ο τάφος του είναι ανάμεσα στους τάφους του Süleyman Nazif και του φίλου του Ahmet Naim Bey.

ΕΡΓΑ

Τα ποιήματα του ποιητή, που συλλέχθηκαν με το όνομα Safahat, αποτελούνται από 8 βιβλία. Ο ποιητής δεν έβαλε τον Ύμνο Ανεξαρτησίας στο Safahat. Εξηγεί τον λόγο ως εξής: “Επειδή τον έθαψα στην καρδιά του έθνους μου”.

Safahat (1911) – Περιέχει 44 ποιήματα. Αναφέρονται πολιτικά γεγονότα, μυστικιστικά συναισθήματα, κοσμικά καθήκοντα.

Süleymaniye Chair (1912) – Ξεκινά με τις συνεντεύξεις δύο ατόμων που πηγαίνουν στο Τζαμί Süleymaniye και συνεχίζει με ένα μακρύ τμήμα στον άμβωνα όπου ο ταξιδιώτης Abdürreşit İbrahim είναι έτοιμος να μιλήσει.

Sounds of the Right (1913) – Δέκα ποιήματα που προσπαθούν να διαδώσουν το ισλαμικό μήνυμα στην κοινωνία.

Fatih Chair (1914) – Ξεκινά με τις συνεντεύξεις δύο ατόμων που πηγαίνουν στο Fatih Mosque και συνεχίζει με τη μακρά ομιλία του ιεροκήρυκα.

Memories (1917) – Περιλαμβάνει τις εντυπώσεις του kif για το μέρος που ταξίδεψε και την προσευχή του προς τον Θεό ενόψει κοινωνικών καταστροφών.

Asım (1924) – Πρόκειται για ένα μονοκόμματο έργο που έχει σχεδιαστεί ως συνομιλίες μεταξύ του Hocazade και του Köse Imam.

Shadows (1933) – περιλαμβάνει 41 ποιήματα γραμμένα μεταξύ 1918-1933. Κάθε ένα από αυτά φέρει τα ίχνη της περιόδου στην οποία γράφτηκαν.

Safahat (Συλλογικός Τύπος) (πρώτη το 1943) – συγκεντρώνει τα 6 Safahat.

Μετά το θάνατο της 75ης επετείου του Μεχμέτ Ακίφ Ερσόι και της 90ης επετείου από την υιοθέτηση του Τουρκικού Εθνικού Ύμνου, το έτος 2011 ανακηρύχθηκε ως «Έτος Μεχμέτ Ακίφ Ερσόι» από το Πρωθυπουργό της Τουρκικής Δημοκρατίας. Η ευθύνη για το έργο που θα πραγματοποιηθεί καθ ‘όλη τη διάρκεια του έτους ανατίθεται στο Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού.

.Source