Ποιος είναι ο Rauf Denktaş, πόσο χρονών είναι και πότε πέθανε; Η ζωή του Ραούφ Ντενκτάς, ο σωτήρας των Τουρκοκυπρίων!

Ποιος είναι ο Rauf Denktaş, πόσο χρονών είναι και γιατί πέθανε;  Η ζωή του Rauf Raif Denktaş, ιδρυτή της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου!

Παντρεμένος με τον Aydın Denktaş το 1949, ο Ντενκτάς καθοδήγησε την αντίσταση των Τουρκοκυπρίων στον αγώνα κατά της Ένωσης, το ιδανικό της σύνδεσης του νησιού με την Ελλάδα, και ενάντια στην τρομοκρατική οργάνωση της ΕΟΚΑ το 1955.

Ο Ραούφ Ντενκτάς ίδρυσε τον Τουρκικό Οργανισμό Αντίστασης (TMT) την 1η Αυγούστου 1958, διαμαρτυρόμενοι για τις ελληνικές επιθέσεις σε τουρκικά χωριά.

Πριν από τις συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου, ο Fazıl Küçük και ο Rauf Denktaş πήγαν στην Άγκυρα για να συναντηθούν με τον υπουργό Εξωτερικών Fatin Rüştü Zorlu και κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Ντενκτάς εξέφρασε την πρότασή του να στείλει Τούρκους στρατιώτες στην Άντα.

Ο Ντενκτάς κατέβαλε προσπάθειες για την προετοιμασία των Συνθηκών της Ζυρίχης και του Λονδίνου του 1959, των Συνθηκών του 1960 και του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, και εξελέγη τον ίδιο χρόνο ως Πρόεδρος της Τουρκικής Κοινοτικής Συνέλευσης και της Εκτελεστικής Επιτροπής. Στις 16 Αυγούστου 1960, ένα τουρκικό σύνταγμα 650 ανθρώπων βάδισε στο λιμάνι της Αμμοχώστου. Μετά τα γεγονότα του 1963, ο Ντενκτάς πήγε στην Άγκυρα για συνομιλίες. Ολοκληρώνοντας τις επαφές του, ο Ντενκτάς πήγε στην Κύπρο με πλοίο και άρχισε να οργανώνει την τουρκική αντίσταση.

Ο Ντενκτάς, που δηλώθηκε ως πρόσωπο ως grata από τον Μακάριο μετά τη Διάσκεψη του Λονδίνου το 1964, συνελήφθη το 1967 ενώ γλιστρά στο νησί. Εντατική επέμβαση που δόθηκε πίσω στην Τουρκία ως αποτέλεσμα του Ντενκτάς, η απαγόρευση καταργήθηκε το 1968, το νησί επέστρεψε στην Κύπρο.

.Source