Ποιο είναι το νέο μας μοντέλο λύσης;

Νομίζω ότι η «εικασία» ή «αποφασιστικότητα» του Προέδρου Ersin Tatar ότι «η Βρετανία δεν πιστεύει το ίδιο με την ΕΕ για την επίλυση του Κυπριακού», νομίζω.
Πρώτα απ ‘όλα, η Βρετανία δεν χρειάζεται πλέον να σκέφτεται όπως η ΕΕ …
Εκτός από το εγγύς μέλλον οι εμπορικές σχέσεις θα πρέπει να είναι πολύ περισσότερες από την Ελλάδα ή την Κύπρο στην ΕΕ, καθώς η συμμαχία με την Τουρκία δεν μπορεί να είναι φυσικό πράγμα!
Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η Βρετανία έχει ή θα πει «τώρα η ομοσπονδιακή λύση είναι νεκρή» ή «θέλουμε λύση δύο κρατών στην Κύπρο»!

– * – * –

Μήπως ενδιαφέρεται η Βρετανία πώς να επιλύσει το Κυπριακό;
Δεν είναι!
Η Βρετανία ακολουθεί πρώτα τις στρατιωτικές της βάσεις στην Κύπρο και στη συνέχεια το φυσικό αέριο και παρόμοια συμφέροντα στην περιοχή.
Τι κάνει λοιπόν ο Πρόεδρος Τατάρ να λέει “Δεν πιστεύει το ίδιο με την ΕΕ”;
Είναι φυσικά το «ενδιαφέρον» τους!
Και τώρα, ένας από τους σημαντικούς παράγοντες για τα συμφέροντα της Τουρκίας, “δύο ισότιμα ​​κυρίαρχα κράτη” που περιέχουν λύση “on demand” είναι!

– * – * –

Πρέπει να το προσθέσω. Είναι η μεγαλύτερη μου ευχή ότι αυτός που το επιθυμεί μπορεί να υπερασπιστεί εύκολα τη λύση που επιθυμεί!
Αλλά τι πόνος? Στην ΤΔΒΚ, “όποιος το επιθυμεί μπορεί να υπερασπιστεί οτιδήποτε” δεν είναι σε θέση.
Ή αυτή η άμυνα έχει ένα όριο σε κάποιο βαθμό.
Εάν ξεπεράσετε αυτό το όριο, θα σας προσβάλουν με τόλμη από τη μέση προς τα κάτω, ανεξάρτητα από το αν είστε πρώην πρωθυπουργός, πρωθυπουργός ή ακόμη και πρώην πρόεδρος ή σεβαστός πολιτικός, σεβαστός επιχειρηματίας, δημοσιογράφος!
Και κανείς δεν νοιάζεται ότι αυτές οι προσβολές και οι κατάρες είναι έγκλημα!

– * – * –

Από όσο καταλαβαίνω, ο Πρόεδρος Ersin Tatar είναι εξαιρετικά κατηγορηματικός για το “νέο μοντέλο λύσης” …
Το CTP και άλλοι στα αριστερά λένε ότι μια λύση “που βασίζεται σε δύο κυρίαρχα ισότιμα ​​κράτη” δεν είναι δυνατή …
Ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Εξωτερικών υποστηρίζουν επίσης την ίδια γνώμη με τον Πρόεδρο Τατάρ.

– * – * –

Λοιπόν, Ersin, υπάρχει αρκετή υποστήριξη στον πρόεδρο ως προς αυτό;
Οι τουρκικές εξωτερικές υποθέσεις είναι πλήρως σε θέση να την υποστηρίξουν …
Οι τρεις στην Τουρκία – πεντακόσια τράτα Το Twitter είναι πλήρης υποστήριξη …
Ωστόσο, ποια είναι η κατάσταση των πολιτικών κομμάτων (UBP – DP και YDP) στην ΤΔΒΚ που μπορούν να στηρίξουν τον Πρόεδρο;

– * – * –

Δεν είναι και τα τρία στην κυβέρνηση;
Είναι στην κυβέρνηση …

– * – * –

Ας δούμε πρώτα το UBP …
Το UBP δεν είναι επί του παρόντος σε θέση να καθίσει και να καθορίσει ή να υπερασπιστεί τη γνώμη του για αυτά τα θέματα!
Γιατί αυτό?

– * – * –

Διότι στο UBP, αφαιρέθηκαν όλες οι εξελίξεις μετά την απόφαση ατιμωρησίας σχετικά με τον Hüseyin Özgürgün, έναν από τους πρώην προέδρους. Πρόκειται για εξελίξεις που δεν διασφαλίζουν την ενότητα και την αλληλεγγύη του κόμματος, αλλά είναι αποσπασματικές και πρέπει να γίνουν αποδεκτές. Το UBP περνάει το πιο σοβαρό κούνημα στην ιστορία του.

– * – * –

Οι εκλογές για την Προεδρία της Συνέλευσης, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν μετά την αποσύνθεση του προεδρικού αγώνα του Faiz Sucuoğlu, προκάλεσαν «άθραυστα τραύματα».
Επί του παρόντος, υπάρχουν τέσσερις “ορισμένοι” άνθρωποι που εμφανίζονται μαζί με τον Ersan Saner λέγοντας “Είμαι υποψήφιος πρόεδρος στο επόμενο συνέδριο”.

– * – * –

DP, ο άλλος εταίρος του συνασπισμού;
Ποια είναι η κατάσταση?
Έχετε δει το DP να εκφράζει γνώμη για το Κυπριακό ή για οποιοδήποτε άλλο ζήτημα;
Σερντάρ Ντενκτάς;
Ο Σερντάρ Ντενκτάς δεν χρησιμοποίησε ποτέ μια φράση που ονομάζεται «δύο κυρίαρχα ισότιμα ​​κράτη»!

– * – * –

Επιπλέον, το DP υπέστη σοβαρό σοκ πριν και μετά τις προεδρικές εκλογές.
Ο πρόεδρος Fikri Ataoğlu δεν μπορούσε να υποστηρίξει την υποψηφιότητα του Serdar Denktaş με μια “σαφή και ανοιχτή” στάση!
Η DP επικρίνεται επί του παρόντος από τα επιζώντα μέλη του κόμματος, λέγοντας ότι “ο υφυπουργός – διευθυντής – δεν μπορεί να διορίσει μέλος του διοικητικού συμβουλίου” …
Δεν έχει ατμόσφαιρα για να αντιμετωπίσει το Κυπριακό!

– * – * –

Τι γίνεται με τον άλλο συνεργάτη YDP;
Στο YDP, δεν θα πω Fenerbahçe – Galatasaray, αλλά δεν πρέπει να κρύψω ότι πρόκειται για έναν πολύ σοβαρό «προεδρικό αγώνα».
Και αυτός ο προεδρικός αγώνας μπορεί να εμποδίσει τον πρόεδρο του Έρσιν να λάβει ισχυρότερη στάση για το Κυπριακό.

– * – * –

Και πάνω απ ‘όλα, “τι γίνεται με την κυρίαρχη ισότιμη λύση δύο κρατών;” Η ερώτηση δεν έχει εξηγηθεί λεπτομερώς στο κοινό!
Υπάρχουν πολύ λίγοι αρθρογράφοι που μόλις άρχισαν να γράφουν πολλά άρθρα σχετικά με αυτό το θέμα …
Ένα, ίσως δύο, έλα τρία …

– * – * –

Η κοινωνία, η οποία γνωρίζει σχεδόν τις πιο λεπτομερείς λεπτομέρειες της «ομοσπονδιακής λύσης που βασίζεται στη διζωνική, δικοινοτική και πολιτική ισότητα των δύο κοινοτήτων» που επιβλήθηκε στον Μακάριο το 1977 και τον Κυπριανού το 1979, ποτέ δεν ξέρει τίποτα .

– * – * –

Θα το πω αυτό. Είναι επιτακτική ανάγκη τόσο ο πρόεδρος της Ersin όσο και οι κυβερνητικοί εταίροι να παρέχουν λεπτομερείς λεπτομέρειες σχετικά με αυτό το θέμα.
Διότι, υπάρχει η πιθανότητα να υπερβούμε τις υπάρχουσες παραμέτρους, όπως να “αποκλείσουμε” από ολόκληρο τον κόσμο και να “αντιμετωπίσουμε αυτόν τον αποκλεισμό”. Και αυτή η δυνατότητα είναι ισχυρή.

– * – * –

Εν ολίγοις, εάν μια «κυρίαρχη ισότιμη λύση δύο κρατών» θα συζητηθεί ένα μήνα αργότερα, σε ημερομηνία και τόπο που θα καθοριστεί από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ · Εκτός αυτού, διαβιβάζεται στα μέρη με πολύ λεπτομερή τρόπο. Είναι αναπόφευκτο να πραγματοποιούνται μελέτες μάρκετινγκ στην εγχώρια αγορά.

– * – * –

Όλοι γνωρίζουν λίγο πολύ ποια είναι η ομοσπονδιακή λύση!
Τα σημεία διαφωνίας είναι σαφή.
Αλλά νομίζω ότι να υπερασπιστώ “η ομοσπονδιακή λύση είναι αδύνατη – η κυρίαρχη λύση δύο κρατών είναι αναπόφευκτη” και να πείσει την κοινωνία, την ελληνική πλευρά και τον κόσμο. Δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ως “Φέρτε 5 χιλιάδες πρόβατα είναι ακόμα καλύτερα”!

– * – * –

Φυσικά, στην τρέχουσα κατάσταση, ήταν η μάστιγα του Covid-19, ήταν οικονομικά προβλήματα, έλλειψη προϋπολογισμού, εκπαίδευση, πανεπιστήμια, τουρισμός, ανεργία, πτώχευση και όπως αναφέραμε παραπάνω, «παρόλο που είναι κυβερνητικοί εταίροι, η ατημέλητη εικόνα των δεξιών κομμάτων »· Νομίζω ότι “θα παρευρεθούμε σε μια συνάντηση 5 + 1 με ένα πολύ συμπαγές και πειστικό αρχείο” στις αρχές Μαρτίου δεν μου φαίνεται πειστικό και πειστικό.

– * – * –

Το αποτέλεσμα?
Το αποτέλεσμα είναι αυτό: οι Τουρκοκύπριοι δεν γνωρίζουν καθόλου το νέο μοντέλο λύσης!

Source