Πολιτική συμφωνία σχετικά με κυρώσεις κατά ατόμων στη ΝΑ SE … | Δημοσιογράφος Κύπρος

Το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών κατέληξε σε πολιτική συμφωνία για περιοριστικά μέτρα για τη σύλληψη του Ναβάλνι, ενός προσώπου που εμπλέκεται στην καταστολή της αντιπολίτευσης, η οποία προβλέπεται από τον νέο κανονισμό της ΕΕ για τις κυρώσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με τον Ύπατο Αρμοστή Εξωτερικών Υποθέσεων και Πολιτικής Ασφάλειας Josep Borrell, μετά τη σύνοδο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (SCC) στις Βρυξέλλες, οι προτάσεις για τα ονόματα που βρίσκονται φυσικά στις Βρυξέλλες θα υποβληθούν σήμερα και θα εγκριθούν. με γραπτή διαδικασία.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι τα σχετικά ονόματα δεν θα ανακοινωθούν από τώρα και στο εξής, καθώς η συζήτηση είναι μυστική έως ότου δημοσιευθεί στην εφημερίδα της ΕΕ.

Όπως τόνισε, «Είναι αποδεκτό στο Συμβούλιο ότι η Ρωσία γίνεται αυταρχικό καθεστώς, αφήνοντας την Ευρώπη».

“Οι υπουργοί συμφώνησαν ότι οι ενέργειες της Ρωσίας σημαίνουν ότι η χώρα δεν θέλει να μιλήσει με την ΕΕ”, είπε.

Τόνισε ότι οι 27 επιβεβαίωσαν την ενότητα της ΕΕ σε αυτό το ζήτημα. “Κανείς δεν έχει επικρίνει την επίσκεψή μου στη Μόσχα σήμερα”, δήλωσε ο Μπόρελ. “Δεν πήγα στη Ρωσία γιατί ήθελα, αλλά επειδή είχα πολιτική εντολή, τα περισσότερα κράτη μέλη ήθελαν να πάω”, είπε, σημειώνοντας ότι ακόμη και το 10% των ευρωβουλευτών δεν υποστήριξαν την παραίτηση ορισμένων.

Περιέγραψε τις τρεις προσεγγίσεις της ΕΕ στη Ρωσία, απωθώντας τις επιθέσεις της Ρωσίας κατά του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υπερασπιζόμενες τις απειλές της Ρωσίας, όπως παραπληροφόρηση και συνεργασία μόνο σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Η Ρωσία, το Ιράν և το Χονγκ Κονγκ, όπου η κατάσταση επιδεινώνεται, εξαιρετικά πυκνή, όπως περιγράφεται από τον Ύπατο Εκπρόσωπο, ήταν τα κύρια θέματα στην ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ανακοίνωσε ότι οι υπουργοί αποφάσισαν να αναβάλουν τη συζήτηση για τη στρατηγική πυξίδα της ΕΕ για μια περαιτέρω συνάντηση.

Οι 27 συζήτησαν λεπτομερώς τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, καθώς και το πραξικόπημα στη Μιανμάρ, την οποία καταδίκασαν και επέβαλαν κατάλληλες κυρώσεις, όπως αναφέρεται στο κείμενο των προηγούμενων συμπερασμάτων. Το 27 συζήτησε επίσης την επιβολή πρόσθετων κυρώσεων στη Λευκορωσία για παράνομες εκλογές και καταστολή πολιτών στη χώρα.

Ο Josef Borrell, σε τηλεδιάσκεψη με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Anthony Blinken, εξήγησε ότι ήταν μια θετική και ενθαρρυντική ατμόσφαιρα. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεργαστούν για το Ιράν, να προσεγγίσουν την κατάσταση στη Ρωσία και την Κίνα, καθώς και τη στρατηγική ασφάλειας της ΕΕ και της ευρύτερης περιοχής.

Τέλος, ο Ύπατος Εκπρόσωπος αναφέρθηκε στην επίθεση κατά της ανθρωπιστικής συνοδείας των Ηνωμένων Εθνών στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και στο θάνατο της Ιταλικής πρέσβης Λούκα Αταναζίου.

Πηγή: KYPE

Source