Πολυμερής διάσκεψη σε επίπεδο Υπουργού Εξωτερικών στην Αθήνα την Πέμπτη

Ενώ η Άγκυρα πιέζει για μια δίγλωσση στρατηγική, η Αθήνα εντείνει τον διπλωματικό μαραθώνιο της εν όψει της πενταμελούς συνόδου κορυφής της 25ης Μαρτίου του Συμβουλίου της Ευρώπης στη Νέα Υόρκη.

Η ελληνική διπλωματία αυξάνει το επίπεδο των πολυμερών συστημάτων συνεργασίας · θα φιλοξενήσει μια συνάντηση επτά υπουργών Εξωτερικών.

Μεσογειακή և Το πέμπτο πολυμερές συνέδριο σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα με τη συμμετοχή 7 χωρών του Περσικού Κόλπου.

Η Αθήνα δημιουργεί στενές φιλικές σχέσεις με τον αραβικό κόσμο στη Μεσόγειο, στον Περσικό Κόλπο, στέλνοντας ένα ισχυρό μήνυμα ειρήνης και σταθερότητας προς κάθε κατεύθυνση. Οι υπουργοί Εξωτερικών των επτά χωρών θα συναντηθούν στην πρωτεύουσα της Ελλάδας την Πέμπτη σε μια διπλωματική πρωτοβουλία μεγάλης κλίμακας με τον κωδικό “FILIA FORUM”.

Συμμετέχουν Ελλάδα, Κύπρος, Αίγυπτος, Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μπαχρέιν και Ιορδανία.

Ο κοινός παρονομαστής στις συμμετέχουσες χώρες, σύμφωνα με το διπλωματικό πρόγραμμα, είναι η κατανόηση θεμάτων διεθνούς δικαίου և επίλυσης διαφορών. Ταυτόχρονα, η πρωτοβουλία μετατρέπει τη χώρα μας σε γέφυρα αμοιβαίας κατανόησης.

Όπως δήλωσε ο Πρωθυπουργός της Κύπρου Κυριάκος Μητσοτάκης, “αυτά είναι τα άλογα της ειρήνης, τα οποία κατ ‘αρχήν δεν αποκλείουν κανέναν.”
Η διπλωματική μάχη συνεχίζεται από τη Λευκωσία, λαμβάνοντας υπόψη το Συμβούλιο των Ευρωπαίων ηγετών στις 25 Μαρτίου, την πενταμερή άτυπη διάσκεψη για το Κυπριακό στη Νέα Υόρκη. Την Κυριακή, ο Πρόεδρος της Κύπρου Αναστασιάδης θα φύγει από το Ισραήλ για συνομιλίες με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Σύμφωνα με τις γνωστές τακτικές της, η Άγκυρα χτυπά ξανά “κάποιον σε ένα καρφί, κάποιος σε ένα άλογο”. Από τη μία πλευρά, διαδίδει γέφυρες με τις χώρες που κατηγόρησε πρόσφατα, ενώ Τούρκοι αξιωματούχοι συνεχίζουν να κατηγορούν τη χώρα μας για τις εύλογες ανησυχίες της.

Ο Ιμπραήμ Καλίν είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον επικεφαλής διπλωματικό σύμβουλο του Γάλλου Προέδρου Emanuel Macron, Emanuel Bone, ενώ ο Omer Celik, εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος AKP, απάντησε στις δηλώσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού στη Λευκωσία.

“Ο τουρκικός στρατός δεν είναι ελκυστική δύναμη στην Κύπρο, αντίθετα, είναι δύναμη ειρήνης. “Τούρκοι στρατιώτες πήγαν εκεί για να αποτρέψουν τη σφαγή, για να αποτρέψουν τη γενοκτονία, για να αποτρέψουν την πίεση”, δήλωσε ο Omer Celik.

Η Άγκυρα ακύρωσε μια διαδικτυακή εκδήλωση με την ευκαιρία της Ημέρας της Ελληνικής Γλώσσας σε τρία τουρκικά πανεπιστήμια, ενώ μετά από ένα σύντομο διάλειμμα, η τουρκική αεροπορία επέστρεψε στο Αιγαίο με δεκάδες παραβιάσεις.

Ταυτόχρονα, ο Χ. Ακάρ επιτέθηκε προσωπικά στον Υπουργό Εξωτερικών Ν. Παναγιωτόπουλο, λέγοντας: “Έλληνες αξιωματούχοι έχουν πραγματοποιήσει 78 επισκέψεις στα νησιά μπροστά μας. Αυτές είναι προκλήσεις. “Αποστρατικοποιήστε τα νησιά αφού μιλήσετε για φιλία.”

Παράλληλα με τις διπλωματικές μάχες, η Αθήνα επικεντρώνεται επίσης στην ευαίσθητη περιοχή άμυνας. Ο Ν. Παναγιωτόπουλος ενημέρωσε το PD για την πρόοδο των εξοπλισμών. Μεταξύ άλλων, η πρόσφατη συμφωνία RAFALE maximum για μέγιστες ναυτικές ανάγκες.

Νέα φωτιά στον Ερντογάν εναντίον του Macron

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ξεκίνησε μια νέα επίθεση εναντίον του Emanuel Macron, του οποίου δόρυ, αυτή τη φορά τη Λιβύη. «Πρώτα φεύγεις από την Αφρική για την Αφρική και μετά αφήνουμε τη Λιβύη», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Πηγή: ERT

Source